EkonomiGenelKıbrısManşet

Asgari ücret net “15 bin TL” olacak

GIYNIK ÖZEL

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, katıldığı canlı yayında asgari ücret artışıyla ilgili net rakam verdi

 “ASGARİ ÜCRETE %25 ZAM”

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, özel sektör çalışanlarının dört gözle beklediği asgari ücretin net 15 bin TL olacağını açıkladı. Taçoy katıldığı bir canlı yayında asgari ücrete de değindi. Mayıs’ta 5 aylık hayat pahalılığının %19.62 olduğunu hatırlatan Taçoy, eklenecek Haziran ayı rakamıyla, asgari ücrette ortalama %25’lik bir artış öngörüldüğünü bildirdi. Taçoy, asgari ücretin brüt 17 bin-17 bin 500 lira arasında hesaplandığına da işaret etti. Taçoy, asgari ücret artışının hayat pahalılığının 1 ya da 2 puan üzerinde olması gerektiğini vurgularken, “Bunu otomatiğe bağlamalıyız. Özel sektör işverenleri de artık bir şeyleri kabul etmelidir.” dedi.

2 FARKLI ASGARİ ÜCRET

 İşverenlerin istekleri konusunda da bilgiler veren Taçoy, “Onların da bizden bazı talepleri var. Özellikle gıda ve barınma ihtiyacını karşıladıkları üçüncü ülke vatandaşları için daha düşük bir ücret talebinde bulundular. Bunun için bir çalışma yapıyoruz. Bayramdan sonraki hafta içerisinde bunun görüşmesini yapacağız” dedi. Taçoy, vatandaşlar için net bir asgari ücret yanında, ülkede çalışma izniyle bulunan, barınma ve gıda ihtiyacı karşılanan çalışanlara yönelik farklı bir net asgari ücret (daha düşük) ortaya çıkacağını belirtirken, “İlk etapta belki bir tartışma konusu olabilir fakat zaman içerisinde bu sistemin kabul göreceğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

SİGORTA EMEKLİLERİNE DÜZELTME

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, sosyal sigorta emeklilerinin maaşlarıyla ilgili adaletsizliğe de değindi. Taçoy, “30 yıl sosyal sigorta yatırımı yapan birisi hem asgari ücretten hem de 15 yıllık yatırımı olan bazı emeklilerden daha aşağıda bir maaş alıyor. Bu adil değildir. Bu nedenle alt kademe baremlerde bir düzenleme yaparak en azından asgari ücretin üzerine çekmeyi planlıyoruz” dedi. Ancak, Taçoy, asgari ücretten yüksek olmalıdır derken, “brüt” ücreti mi, “net” ücreti mi kastettiğini açıklamadı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu