GenelKıbrısManşetToplum

Asgari ücret (net) 15 bin TL olacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, katıldığı canlı yayında asgari ücret artışıyla ilgili net rakam verdi

GIYNIK ÖZEL

“ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 25 ZAM”
Mayıs ayı sonunda hayat pahalılığının %19.62 dolayında olduğunu kaydeden Taçoy, Haziran ayında eklenecek hayat pahalılığı rakamı ile asgari ücrette ortalama %25 oranında bir artış öngörüldüğünü söyledi. Çalışma izniyle çalışan, barınma ve gıda ihtiyacı karşılanan çalışanlara yönelik net bir asgari ücret ve normal çalışanlar için bir net asgari ücret ortaya çıkacağını açıklayan Taçoy, “İlk etapta belki bir tartışma konusu olabilir fakat zaman içerisinde bu sistemin kabul göreceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. Bu şartlara göre Asgari ücretin brüt 17 bin ile 17 bin 500 arasında olacağını açıklayan Bakan Taçoy, asgari ücretin net rakamının ise 15 bin TL olacağını da ifade etti.

2 FARKLI ASGARİ ÜCRET ORTAYA ÇIKACAK
Asgari ücretle ilgili de açıklamalarda bulunan Taçoy, asgari ücret artışının hayat pahalılığının 1 ya da 2 puan üzerinde olması gerektiğine dikkat çekerek, “Bunu artık otomatiğe bağlamalıyız. Özel sektör işverenleri de artık bir şeyleri kabul etmelidir. Onların da bizden bazı talepleri var. Özellikle gıda ve barınma ihtiyacını karşıladıkları 3’ncü ülke vatandaşları için daha düşük bir ücret talebinde bulundular. Bunun için bir çalışma yapıyoruz. Bayramdan sonraki hafta içerisinde bunun görüşmesini yapacağız” dedi.

EMEKLİ ÇIKACAK OLANLARA TAVSİYE
2023 yılının ilk 5 ayında ilk kez döviz hareketinin hayat pahalılığının gerisinde kaldığını ve sadece Haziran ayında döviz hareketinin hayat pahalılığının önüne geçtiğini kaydeden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, “Bundan sonraki süreçte dövizde fazla hareketlenme beklemiyoruz. 2023 sonlarına doğru dövizin aşağıya doğru hareketleneceğini düşünüyoruz. 2023 sonuna kadar hayat pahalılığı yüzde 20 oranlarında olacaktır. Bu yıl emekli olacak olanlara tavsiyem 2023’ün ikinci hayat pahalılığının da açıklanmasını bekleyip Aralık ayından önce emekli olmamalarıdır. Hayat pahalılığı dövizin üzerinde olacağı için daha karlı olacaklardır” tavsiyesinde bulundu.

SİGORTA EMEKLİLERİNE MÜJDE
Sosyal sigorta emeklilerinin maaşlarıyla ilgili adaletsizliğe de değinen Taçoy, “30 yıl sosyal sigorta yatırımı yapan birisi hem asgari ücretten hem de 15 yıllık yatırımı olan bazı emeklilerden daha aşağıda bir maaş alıyor. Bu adil değildir. Bu nedenle alt kademe baremlerde bir düzenleme yaparak en azından asgari ücretin üzerine çekmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu