EkonomiGenelKıbrısManşet

Asgari ücret seçime takıldı

Hükümet ve işveren tarafı seçimi öne sürdü. Toplantıda konuşulan rakamlar seçim sonrasına kadar “sır”

Hükümet ve işveren tarafı seçimi öne sürdü. Toplantıda konuşulan rakamlar seçim sonrasına kadar “sır”

SEÇİM NEDENİYLE GİZLİLİK KARARI

Asgari Ücret Saptama Komisyonu yeni asgari ücreti belirlemek üzere dün ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı toplantı salonunda yaptı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcileri ilk toplantının sonunda “gizlilik” kararı alarak dağıldı. Bakan Taçoy toplantı sonunda yaptığı kısa açıklamada, görüşlerin ortaya konulduğu toplantıda zaman zaman yüksek tempo yaşandığını kaydetti. Tacoy, önümüzdeki hafta başında komisyonun toplantıya hazırlanarak Aralık ayı hayat pahalılığını bekleyeceklerini ancak, gizlilik kararı altında toplantıyı kapattıklarını kaydetti. Taçoy, önümüzdeki hafta belirleyebileceklerini ifade ederek tatmin edici bir rakamla uzlaşı sağlayabileceklerini kaydetti.

TAÇOY: İŞVERENİ DE DÜŞÜNMELİYİZ

Bakan Hasan Taçoy toplantı öncesinde yaptığı konuşmada bu dönemin en büyük zorluklarından birinin seçim öncesi bir döneme denk gelmesi olduğunu kaydetti. Satın alma gücünü artırmaya çalıştıklarını kaydeden Taçoy, öte yandan bunu yaparken işveren kesimini de düşündüklerini söyledi. Taçoy, Güney Kıbrıs’a ve Türkiye’ye işgücü kaybı yaşanmasının ciddi bir risk olduğunu söylerken, Türkiye’de yapılan zam ve ülkedeki durum dikkate alınarak bir karara varılacağını dile getirdi. Taçoy, herkesi memnun edecek bir rakama ulaşmayı hedeflediklerini anlattı. Taçoy kendisine sorulan bir soru üzerine vergi matrahlarında düzenleme yapılması konusunda bir çalışmanın da gündemde olduğunu savundu.

İŞGÜCÜ ÜLKEDEN KAÇMAYA BAŞLADI

İşçi tarafını temsilen konuşan Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Serdaroğlu işgücünün giderek ülkeden kaçtığını ve ülke şartları değerlendirilmeden asgari ücret belirlenmeye devam edilirse bunun artarak süreceğini kaydederek bunun işverenleri olumsuz etkileyeceğine dikkati çekti. Serdaroğlu asgari ücretin artık başlangıç ücreti olmaktan çıkıp geçim ücreti haline geldiğini dile getirdi, bunun göz ardı edilmemesini istedi. Türkiye’deki asgari ücrete yapılan artışa değinen Serdaroğlu Türkiye’den gelen işgücünü kaçırmamak için bunun dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

ARHUN KONUYU SEÇİME BAĞLADI

İşverenler Sendikası Başkan Yardımcısı Metin Arhun ise içinden geçilen sürecin hassas olduğunu savunarak, önümüzdeki seçim sürecine şu veya bu şekilde olumsuz etki edebilir düşüncesiyle bugün rakamlara girme düşüncesinde olmadıklarını kaydetti. Arhun bu açıklamasına rağmen geçtiğimiz günlerde brüt 486 sterlinlik bir ücretten söz etmişti. Masanın devleti, çalışanı ve işvereni bir araya getirdiğinden tarafların birbirlerini anlamaları için doğru zemin olduğunu söyleyen Arhun, hem çalışanı hem işvereni mutlu edecek bir rakama ulaşılması temennisini dile getirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu