EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Asgari ücrete yüzde 50 artış şart!

Bengihan, asgari ücrete Türkiye’deki gibi yüzde 34 oranında artış yapılması halinde, asgari ücretin 15 bin 800 TL olacağına dikkat çekerek vurguladı:

Bengihan, asgari ücrete Türkiye’deki gibi yüzde 34 oranında artış yapılması halinde, asgari ücretin 15 bin 800 TL olacağına dikkat çekerek vurguladı:


“PİYASA VATANDAŞIN CEBİNE GÖRE DEĞİL”
Katıldığı programda asgari ücret artışına ilişkin açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, KKTC’de Türkiye’ye göre yaklaşık yüzde 30 daha fazla enflasyon yaşandığını ifade etti. Türkiye’de her kesimin alışveriş yapabileceği çeşitli pazarlar olduğunu ama KKTC’de emeklinin de, kamu çalışanının da ve büyük sermaye sahiplerinin de, aynı yerlerden alışveriş yaptığını dile getiren Bengihan, piyasanın vatandaşın cebine göre çalışmadığını ifade etti.

“4 KİŞİLİK BİR AİLENİN YOKSULLUK SINIRI 77 BİN TL”
Ülkemizde 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 77 bin TL olduğunu dile getiren Bengihan, Başbakan Ünal Üstel’in sürekli vaatlerde bulunduğunu ama bu vaatlerin hayata geçtiğini göremediklerini söyledi. Bengihan, Türkiye’nin KKTC’den daha ucuz olduğunu ve enflasyonunun da KKTC’den daha düşük olduğunu ifade ederek, “Bizim bu ülkede asgari ücreti insanca yaşanabilir bir seviyeye getirmemiz gerekir” dedi.

“BU ÜLKEDE EMEK SÖMÜRÜSÜ VAR”
“Bu ülkede emek sömürüsü var” diyen Bengihan, Başbakan Ünal Üstel’in ‘asgari ücret tatmin edici olacak’ söylemlerine işaret ederek, asgari ücretin büyük sermaye sahiplerini tatmin edecek şekilde olacağına inandığını kaydetti.

“ASGARİ ÜCRETE EN AZ YÜZDE 50 ARTIŞ VERİLMESİ GEREKİR”
 “Eğer Türkiye’deki gibi yüzde 34 oranında bir artış yapılırsa, buradaki asgari ücret 15 bin 800 TL’ye yükselecek” diyerek, “TC’de hayatın daha ucuz olmasına rağmen ve enflasyonun da en az yüzde 30 daha düşük olmasına rağmen asgari ücrete yüzde 34’lük artış verildiğini söyleyen Bengihan, “Asgari ücretin en az yüzde 50 oranında artması gerekir” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL SEKTÖR SORUNLAR YUMAĞI”
“İşverenler, özel sektör çalışanlarının sadece kamu maaşlar daha yüksek olduğu için mi kamuda çalışmayı tercih etmek istediklerini düşünüyor?” diye soran Bengihan, “Özelde iş güvencesi yok, kamu çalışanlarına yasa yaz aylarında 35, kış aylarında 40 saat çalışacaksın ve gerisi ek mesaiye girer diyor, özelde ise 60 saat çalışanlar var. Bayramda tatil olması sebebi ile çalışanlarının asgari ücret maaşından kesinti yapan patronlar var” diyerek, özel sektörün sorunlar yumağı olduğuna değindi.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu