KıbrısManşetSağlıkSürmanşet

Dr. Özgeç: Aşı yaptıranlarda da COVID-19 görülebilir

Aşı yaptıranların da tam korunmaya devam etmesi gerektiğini, maske, mesafe ve hijyen koşullarının aşı olanlar için de geçerli olduğunu belirten Dr. Derlen Özgeç Ruso “Aşı sizi tamamen koruyamaz o nedenle kendi sağlığımız ve sevdiklerimiz için kurallara uymaya devam etmeliyiz. Aşı yapıldıktan sonra da virüsü kapma ihtimalimiz olduğunu unutmamalıyız” uyarılarında bulundu

Dünyayla eş zamanlı olarak ülkemizde de başlatılan Covid-19 aşı uygulaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Koruyucu Hekimlik ve Halk Sağlığı Sorumlusu, Göğüs ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Derlen Özgeç Ruso, aşı planlamasına uygun hareket edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. GIYNIK Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Özgeç, ‘Ne yazık ki programa tam uyulmadığı konusunda aldığımız duyumlar var. Öncelik sağlık çalışanlarıydı. Bugünden itibaren 80 yaş üstü kişilere aşılama yapılamaya başlandı. Ardından 65 yaş üstü kişilerin aşılanmasına geçilecek. Aşılanma programı ile ilgili herkesin sırasını beklemesi gerekiyor. Ancak öncelik sırasını beklemeden aşı olmaya çalışanlar olduğuna dair duyumlar almaktayız” diyerek, Sağlık Bakanlığı’na bu konuda önemli görev düştüğünü ifade etti.

“AŞI YAPTIRANLAR DA KENDİNİ KORUMALI”

Aşı yaptıranların da tam korunmaya devam etmesi gerektiğini, maske, mesafe ve hijyen koşullarının aşı olanlar için de geçerli olduğunu belirten Özgeç “Aşı sizi tamamen koruyamaz o nedenle kendi sağlığımız ve sevdiklerimiz için kurallara uymaya devam etmeliyiz. Aşı yapıldıktan sonra da virüsü kapma ihtimalimiz olduğunu unutmamalıyız” uyarılarında bulundu.

“AŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİLEMEZ”

Dünya genelinde koronavirüsü atlatanların ya da aşı olanların yeniden hastalığa yakalanma ihtimali olduğunu aktaran Derlen Özgeç, aşı yaptıranların bağışıklığında herhangi bir değişik olmadığını fakat aşının yan etkilerinin olabileceğini kaydetti. Özgeç, “Aşı bağışıklık sistemimizi etkilemez ancak aşı olduktan sonra hafif ateş, kas ve eklem ağrıları, halsizlik gibi yan etkileri olabilir” dedi.

“HASTALIĞI YAKIN ZAMANDA ATLATANLARIN AŞI OLMASI GEREKMİYOR”

Covid-19 hastalığına yakalananların aşı olup olmaması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunan Özgeç, “koronavirüse yakalanan ve atlatan kişileri vücut antikorları yaklaşık 84 gün boyunca koruyor. O nedenle hastalığı yakın zamanda atlatanların aşı olması gerekmiyor.  Antikorlar bizi yaklaşık üç ay boyunca bu hastalığa karşı korumaya devam ediyor. Ancak üç ay sonra bu kişilerin de aşı olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Öte yandan aşının belirli aralıklarla yapılabileceğini de aktaran Özgeç, “Bilimsel yayınlarda aşıların ne kadar koruyacağı, talep süreçleri net olarak bilinmiyor. O nedenle bu aşıyı belirli aralıklarla yaptırmamız gerekebilir” şeklinde konuştu.

“AŞI PROGRAMI KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALI”

Ülkemizde öncelikli olarak sağlık çalışanlarının aşılanmasının tamamlandığını bugün itibari ile 80 yaş ve üzeri kişilerin aşılanmalarının yapıldığını aktaran Özgeç, her ülkenin önceliğine göre aşı programı olduğunu aktardı ve şunları ifade etti: “Ülkelerin kendi aşı programları var. Ülkemizde uygulanan aşı programı da kamuoyu ile şeffaf ve net bir şekilde paylaşılmalı. Aşılanma ile ilgili bilgilendirmeler yapılmalı.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu