GenelKıbrısManşet

Aşıkoğlu, TC-KKTC arasında imzalanan anlaşmaları değerlendirdi

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, katıldığı programda Türkiye ile imzalanan protokolü değerlendirdi.

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, katıldığı programda Türkiye ile imzalanan protokolü değerlendirdi.
Türkiye ile imzalanan Kıyı anlaşmasına değinen Aşıkoğlu, bu anlaşma aracılığı ile Türkiye’ye gümrüksüz bir şekilde ürün satıldığını ve “Türkiye’ye ürün satamıyoruz” söylemlerinin tamamen bir şehir efsanesi olduğunu belirtti.
İhracatta lojistiğin önemine vurgu yapan Aşıkoğlu, KKTC’nin ihracatta alt yapı anlamında yetersiz olduğunu ve imzalanan anlaşmalarla ve kurulacak yeni sanayi bölgesi ile KKTC’nin kendi ürünlerini dünyada satabilme imkanı olacağından bahsetti.
Aşıkoğlu’nun konu ile ilgili açıklaması şu şekilde:
“Türkiye ile imzalanan bir Kıyı anlaşması var. Bizim birçok ürünümüz bu vasıtayla Türkiye’de gümrüksüz satılıyor. “Türkiye’ye ürün satamıyoruz, Mersin Limanı’nı geçemiyoruz” şeklindeki söylemler şehir efsanesi. Tamamen gerçek dışı cümleler. Dolayısıyla burada bir tane kıyı anlaşması var.
Satmaktan ve fiyattan önemli olan şey ürünün kullanıcıya ulaşma zamanı. Lojistik hızlı olmak zorunda. Biz bununla mücadele etmek durumundayız. Kıyı anlaşmasını yaparken gördük ki, bizim ihracat yapabilmek için alt yapımız oldukça yetersiz. Biz her gördüğümüz noksanlığa da eylem planı yaptık. Ki eğer biz günün sonunda gerçekten KKTC’den TC’ye ve 3.ülkelere ihracat yapmak istiyorsak doğru şekilde doğru fiyatla doğru zamanla bir süreç yaşanması gerekir. Şuan bu 29 madde ve kıyı anlaşmasıyla ve de Güvercinlikte kurulacak sanayi bölgesi ile KKTC’nin göreceli avantajları olan bazı ürünleri dünyada rekabetçi bir şekilde satabilmesine olanak sağlayacak bir süreç başlayacak. Bu çok önemli. Eğer biz turizm ve yükseköğrenimin yanına bir şey koymak zorundaysak; o da ülkeye döviz getirmektir. İhracat bunun başlıca olanaklarından biri. Biz bu şekilde mal satabiliriz, dolayısıyla da bu anlaşma ile bunun alt yapısını hazırladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu