ManşetSporTürkiyeYaşam

Atom Karınca

Yiğidolar’ın hocası alacağı sonuçlarla hem ligin hem de kupanın kaderini tayin edecek. Şampiyon olur veya olamazlar. Fark etmez. Atom Karınca’nın adamlığı bâki

Gerçek hikâye; Millî futbolcu ve de teknik direktör Rıza Çalımbay; Gençlik idolümüz; Bebekken ateşli havale geçirmiş. Öldü zannedilen Çalımbay kefene sarılıp mezarı açıldığı sırada, annesi Fatma Hanım bir kez daha oğlunu görüp sarılmak isteyince yaşadığı anlaşılmış ömrü bol olsun.

Bizim adam 1963’te Sivas’ta doğdu. Babası Bektaş Çalımbay geçirdiği bir kaza sonucu ayağından sakatlanınca, iş imkânlarının daha geniş olduğu İstanbul’a taşınmaya karar vermiş. Önce bir tiyatroda temizlik işçisi olarak çalışmaya başlamış. Küçük Rıza ise aile bütçesine katkı için bakkal ve berber çıraklığı yapmış. Baba Bektaş Çalımbay daha sonra Bebek’te bir apartmanda kapıcı olarak çalışmaya başladı. Babasının en büyük yardımcısı yine Rıza oluyordu. Bir koşu siparişleri getiriyor, bir yandan da çıraklık yapmaya devam ediyordu. Ama aklında hep futbol vardı. 10 yaşında babasından gizlice Beşiktaş’ın denemelerine gitti.

Allah vergisi bir futbol yeteneği yoktu ama itmeyen bir azmi vardı. Denemelerde başarısız olunca, bir daha ve de bir daha denedi. Hatta kaleci olarak bile denemelere katıldı. Sonunda kazanan Rıza’nın azmi oldu. Babasının Beşiktaş’ta futbola başladığından haberi uzun süre olmadı. Gizli gizli antrenmanlara gitti. Çalışkanlığıyla dikkat çekti. 1980-81 sezonunda artık Beşiktaş A Takımı’nın oyuncusuydu. İskenderun maçıyla sırtına geçirdiği siyah-beyazlı formayı 1996 yılına kadar başarıyla taşıdı. O dönemlerdeki lâkabı ise Atom Karınca oldu.

90 dakika boyunca bitmeyen bir enerjisi vardı. Zaman zaman orta sahanın ortasında ve defansın sağında da görev yaptı. Samet Aybaba sonrası kaptanlık pazubandını koluna taktı. 16 sezonda 494 lig maçı oynadı ve toplam 41 gol kaydetti. 1. Lig tarihinde en çok forma giyen Beşiktaşlı oyuncu unvanını aldı ve futbol yaşantısı boyunca sadece Beşiktaş forması giydi.

16 sezonda 6 Lig, 3 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1 Başbakanlık Kupası ve 6 TSYD Kupası kazanan Rıza Çalımbay, 1996’da jübile yaparak aktif futbol yaşamına vedâ etti.

Alkol, sigara ve gece hayatından uzak durdu. Hayatını çocukluk aşkı Leyla’yla birleştirip, arkasına da iki nur topu gibi kız çocuğu yaptı. Dünyaya geldiği Sivas Topalyurt köyünü de unutmadı. Köyüne okul, çeşme ve yolunu yaptırdı.

Rıza Çalımbay şimdilerde Sivasspor’da hârika sonuçlar almaya devam ediyor. Hafta sonunda Fenerbahçe için final niteliğinde bir lig maçına çıkacak olan Rıza Çalımbay, hafta içinde de yine rakibiyle kupa yarı finali oynayacak. 35’nci haftada da Galatasaray’a konuk olacak. Yiğidolar’ın hocası alacağı sonuçlarla hem ligin hem de kupanın kaderini tayin edecek. Şampiyon olur veya olamazlar. Fark etmez. Atom Karınca’nın adamlığı bâki.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu