EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Avcıoğlu: Kıb-Tek’e ihalesiz ve doğrudan yakıt alımı için yasa değişikliği hazırlığındalar

Atun'un, Erhan Arıklı döneminde olduğu gibi TPIC'den doğrudan alımla ihalesiz şekilde yakıt alımının önünü açmak istediğini savunan Avcıoğlu, ihalesiz ve doğrudan alımların geçmişte bir çok yasadışılığa neden olduğunu vurgulayarak, "Yaklaşan tehlikenin boyutu büyük" değerlendirmesinde bulundu

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu eski üyesi Yusuf Avcıoğlu, Maliye Bakanı Sunat Atun’un Teknecik Elektrik Santrali’ne yakıt alımıyla ilgili açıklamalarına tepki gösterdi. Atun’un, Erhan Arıklı döneminde olduğu gibi TPIC’den doğrudan alımla ihalesiz şekilde yakıt alımının önünü açmak istediğini savunan Avcıoğlu, ihalesiz ve doğrudan alımların geçmişte bir çok yasadışılığa neden olduğunu vurgulayarak, “Yaklaşan tehlikenin boyutu büyük” değerlendirmesinde bulundu.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu eski üyesi Yusuf Avcıoğlu’nun açıklaması şu şekilde:

“Kıb-Tek’den sorumlu Bakan olan Sunat Atun “Tedarik edilecek yakıtın ucuz olmasından çok, kaliteli olması ve yakıtın ülkeye gelmesinde daha az risk yaşanması gerekir” derken, “Yakıtı daha tecrübeli ve daha iş bilir kişilerin getirmesi” gerektiğini belirtti.

Peki kim bu daha tecrübeli kişiler acaba?

Erhan Arıklı Bakanlığı döneminde, doğrudan alımlar, “Kirli ve Kalitesiz Yakıt” tartışmaları ile gündemi meşgul eden ve Sayıştay Raporlarında da yer alan TPIC’den başkası değil tabii ki.

Hatırlanacağı üzere 2011-2016 yılları arasında da Sunat Atun’un imzaladığı sözleşme ile yakıt İHALESİZ ve DOĞRUDAN ALIM ile TPIC’den alınmıştı.

Sözleşme sonunda, TPIC’den doğrudan alımların devam etmesi için dönemin TC Enerji Bakanı dönemin KKTC Maliye Bakanına bir yazı da yazmıştı.

Atun, Arıklı döneminde yapılan doğrudan alımların Sayıştay Raporlarına konu olmasından çekinmiş olacak ki, Kamu İhale Yasasında, Yakıt-Santral ve benzeri konularda Kıb-Tek’in İHALESİZ ve DOĞRUDAN ALIM ile alım yapılabilmesinin önünü açabilmek üzere Yasa Değişikliği hazırlığı yapıyor.

Kıb-Tek’in İhalesiz Doğrudan Alımlarının geçmişte birçok yasadışılığa mahal verdiğini, defalarca denetim raporlarına konu olduğunun altını çizerek, yaklaşan tehlikenin boyutuna dikkat çekmek isterim.

Kurumu Kötü Yönetip, Kötü Yönetimi bahane göstererek doğrudan alıma ikna ediyorlar.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu