KıbrısManşet

Avcıoğlu: Kurumlarımız da, bu memleket de sahipsiz değildir

Avcıoğlu, “Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yetkilileri keyfi ve hatalı kararlarla, yakıt taşıyan gemiyi beklettikleri için, kurum tazminat ödemek zorunda kalmış ve bu hatalı karar nedeniyle yaklaşık 2 Milyon Türk Lirası zarara uğratılmıştır"

Halkın Partisi Merkez Yürütme Organı Üyesi Yusuf Avcıoğlu:

Halkın Partisi Merkez Yürütme Organı Üyesi ve KIB-TEK Yönetim Kurulu Eski Asbaşkanı Yusuf Avcıoğlu,
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yetkililerinin aldıkları keyfi ve hatalı kararlarla, yakıt taşıyan gemiyi bekletmeleri nedeniyle kurumun tazminat ödemek zorunda kaldığını, hatalı karar nedeniyle kurumun 2 milyon TL zarara uğratıldığını söyledi. Avcıoğlu, oluşan zararda sorumluluğu bulunanların tespit edilerek, konunun yargıya aktarılması amacıyla, bugün itibariyle Sayıştay Başkanlığı’na şikayette bulunduklarını açıkladı.
Avcıoğlu, “Halkın Partisi’nin kurumlarımızı zarara uğratacak her tür yanlışın karşısında durma ve kurumlarımızı kurtarma yönündeki duruşunu bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sürdürecektir” dedi.

“Kurumlarımız da, bu memleket de sahipsiz değildir”
Yusuf Avcıoğlu’nun konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:
“Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yetkilileri keyfi ve hatalı kararlarla, yakıt taşıyan gemiyi beklettikleri için, kurum tazminat ödemek zorunda kalmış ve bu hatalı karar nedeniyle yaklaşık 2 Milyon Türk Lirası zarara uğratılmıştır.
Halkın Partisi, kurumlarımızı zarara uğratacak her tür yanlışın karşısında durma ve kurumlarımızı kurtarma yönündeki duruşunu bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sürdürecektir.
Kıb-Tek’in Akaryakıt İhalesini kazanan firma, Kıb-Tek tarafından belirlenen tedarik programı çerçevesinde, talep edilen yakıtı “M/T Songa Crystal” isimli gemi ile 27.11.2021 Cumartesi günü getirerek, Teknecik Limanına ulaştırmıştır.
Tedarik edilen yakıtın, analizleri yapılmak üzere gerekli numuneler alınmış, alınan numuneler ise Uluslararası Akredite Laboratuvarda analiz edildikten sonra, sonuçlar 29.11.2021 Pazartesi günü Kıb-Tek’e teslim edilmiştir.
Geminin Teknecik Limanına yanaşması ile numune alınarak yakıt analizlerinin tamamlanması arasında geçen 2 günlük süre, sözleşme şartlarına dahildir ve her hangi bir ek ücret talep edilememektedir.
Yakıt Bedelinin ise yine sözleşme gereği, yakıtın Kıb-Tek tanklarına boşaltımı başlamadan önce firmaya peşinen ödenmesi gerekmektedir.
Ancak, bu ödemeyi yapamayacağını bildiren Kıb-Tek, tedarikçi firmadan taksitli ödeme imkanı talep etmiştir. Yakıt tedariğini gerçekleştiren firma Kıb-Tek’in bu talebini kabul ederek, Kıb-Tek Genel Müdürlüğüne gönderdiği yazı ile ödemenin taksitle yapılabileceğini bildirmiştir. Ne var ki, taksitli ödeme imkanı talep eden Kıb-Tek, firma tarafından resmi yazı gönderildikten sonra bu taksitli ödemeden vazgeçmiş ve böylece gemi Teknecik açıklarında bekletilmeye başlamıştır.
29.11.2021 tarihinde başlayan bu bekleyiş, konunun sosyal medya ve basında yer alarak tepkilere yol açmasının ardından 06.12.2021 tarihinde son bulmuş ve yakıt boşaltılmaya başlamıştır.
Akaryakıt Temin Sözleşmesinin 1, 9, 14.b ve 14.c maddeleri uyarınca, geminin bu şekilde keyfi olarak bekletilmesi neticesinde bir Demoraj Ücreti (bekleme ücreti) ödenmesi söz konusu olmuştur.
29.11.2021 ile 06.12.2021 tarihleri arasındaki 7 günlük bekleme süresinin Kıb-Tek’e toplam maliyeti yaklaşık olarak 150,000$ (2,067,990 ₺)’dır.
Diğer bir deyişle, Demoraj sebebiyle Kıb-Tek 2 Milyon Türk Lirasını aşan bir zarara uğratılmıştır.
Oluşan zararda sorumluluğu bulunanların tespit edilerek, konunun yargıya aktarılması amacıyla, bugün itibariyle KKTC Sayıştay Başkanlığına şikayette bulunduk.
Daha önce de dile getirdiğimiz üzere; Kurumlarımız da, bu memleket de sahipsiz değildir!”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu