KıbrısManşetSiyaset

Avrupa Spor Yönetimi

Aşağıda belirtilen modeller çerçevesinde Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yukarıdaki modellerden birini ülkemize adapte etmek çok mu zor? En azından deveye hendek atlatmaktan kolay

Sporda lider ülkeler kendi spor dünyalarını nasıl yönetiyor? Özellikle Avrupa Birliği ülkeleri, Başkan tarafından atanmış konu alan uzmanı ve azami bağımsız bir şekilde 4 yıllığına sözleşme yapılan ve bilgisine güvenilen 7 veya 9 kurul üyesiyle spor yönetimine hâkim oluyor. Bu süreçte sürekli olarak dillendirilen spor politakası ne demek? Sporda izlenecek yol demek. E bu yol en başta nerede yazılı olarak kayıt altında? Tabî ki de her ülkenin anayasasında. E KKTC’nin de pek de işletilmeyen bir anayasası var mıdır? Vardır. E ‘spor ve gençlik’ için ne der bu 1983 KKTC Anayasası? “Gençliğin Korunması; Madde 60: Devlet, gençlerin bilgili, sağlıklı, sağlam karakterli ve topluma yararlı birer yurttaş olarak yetişme ve geliştirilmelerini sağlar”.

E başka? “Sporun Geliştirilmesi; Madde 61: Devlet, her yaştaki yurttaşın beden ve ruh sağlığını geliştirecek, sporun kitlelere yayılmasını sağlayacak önlemleri alır, gerekli spor tesislerini yapar ve başarılı sporcuları korur”. İşte, spor politikamız bu satırlarda yer almakta.

Neyse, genellikle belirli bir spor politikamız yoktur derler ya var işte. Anayasadan daha öte bir politika olabilir mi? Olması mümkün değil.

Vaktiniz varsa İlgili modelleri birlikte inceleyelim: “Türkiye örneği; Devlet Bakanlığı’na bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü… Kıbrıs Cumhuriyeti örneği; Başkanlığa bağlı Ulusal Spor Konseyi… İspanya örneği; Başbakanlığa bağlı Yüksek Spor Konseyi… Portekiz örneği; Başbakanlığa bağlı Spor Devlet Sekreteryası… Hollanda örneği; Sağlık ve Spor Bakanlığı’na bağlı Milli Gençlik ve Spor Konseyi… İtalya örneği; Başbakanlığa bağlı Spor Kurulları Bağlantı Ofisi…”

Başka örnek? “Lüksemburg örneği: Özerk Mili Olimpiyat Komitesi… Fransa örneği; Özerk Fransa Milli Olimpiyat ve Spor Komitesi… Yunanistan örneği; Başbakanlığa bağlı Spor Genel Sekreterliği… Almanya örneği; Federal İçişleri Bakanlı’na bağlı Alman Spor Konfederasyonu… İrlanda örneği; Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İrlanda Spor Konseyi… ABD örneği; Başkanlığa bağlı Birleşik Devletler Spor Yüksek Konseyi… Finlandiya örneği; Eğitim Bakanlığı denetimindeki Gençlik ve Spor Birimi… Danimarka örneği; Kültürel İşler Bakanlığı denetimindeki Milli Spor Örgütü… İsveç örneği; Kamu Yönetimi Bakanlığı denetimindeki İsveç Spor Konfederasyonu”. Yukarda belirtilen modeller çerçevesinde Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yukarıdaki modellerden birini ülkemize adapte etmek çok mu zor? En azından deveye hendek atlatmaktan kolay.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu