DünyaEkonomiGenelManşet

Avrupa ülkeleri de enflasyon pençesinde

Covid-19 salgını ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı ekonomik krizi körüklerken, enflasyon rekor üzerine rekor kırmaya başladı

Covid-19 salgını ve ardından Rusya-Ukrayna savaşı ekonomik krizi körüklerken, enflasyon rekor üzerine rekor kırmaya başladı

AB üyesi 27 ülkenin 16’sında yıllık enflasyon oranı çift haneye ulaştı. İngiltere’de son 40 yılın en yüksek seviyesi görüldü.

ENFLASYON REKORA DOYMUYOR

Covid-19 salgını ve ardından Rusya-Ukrayna’yı işgaliyle gelen ekonomik kriz nedeniyle Avrupa’da enflasyon rekor üstüne rekor kırmaya başladı. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayınlanan %8,9’luk rakam, Euro Bölgesi için kayıtların tutulmaya başlandığı 1997’den bu yana görülen en yüksek seviye. İngiltere’de son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşan yıllık enflasyon Temmuz ayında %10,1 olarak ölçüldü. Savaş nedeniyle Avrupa’nın en yüksek enflasyon oranlarından birine sahip Rusya’da seviye %15,9’da, Ukrayna’da ise %16,4’te bulunuyor.

AB BÖLGESİNDE SIKINTI ARTIYOR

AB üyesi 27 ülkenin 16’sında yıllık enflasyon oranı çift haneye ulaştı. Enflasyon, Temmuz ayında Estonya’da %23,2; Letonya’da %21,3; Litvanya’da %20,9; Çekya’da %17,3; Bulgaristan’da %14,9; Macaristan’da %14,7; Polonya’da %14,2; Romanya’da %13; Slovakya’da %12,8; Hırvatistan’da %12,7; Slovenya’da %11,7; Hollanda’da %11,6; Yunanistan’da %11,3; İspanya’da %10,7; Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde %10,6 ve Belçika’da %10,4 oldu. Söz konusu enflasyon oranı Almanya’da %8,5; İtalya’da %8,4 ve Fransa’da %6,8 seviyesinde belirlendi.

KKTC AVRUPA ŞAMPİYONU

KKTC’yi Avrupa ülkeleriyle aynı listede değerlendirdiğimiz zaman enflasyonun Temmuz ayında ulaştığı (yıllık) %116,56’lık seviyenin tüm ülkelerden kat be kat daha yüksek olduğu görülüyor. Söz konusu durum Türkiye için de geçerli. Türkiye’de de son dönemin en yüksek seviyelerine ulaşan enflasyon, TÜİK’in son verilerine göre Temmuz’da aylık bazda %2.37, yıllık bazda %79,6 arttı. Bağımsız araştırma kuruluşu ENAG ise 12 aylık enflasyonun ise %176,04 olduğunu duyurdu. Bu oranlar hem Türkiye’de hem de KKTC’de Türk Lirası’nın aşırı değer kaybıyla giderek daha da artma eğiliminde.

AVRUPA’DA YÜKSEK ENFLASYONA NE SEBEP OLUYOR?

Avrupa ve dünyanın büyük bir kısmı, Rusya-Ukrayna savaşından önce de enflasyona katkıda bulunan enerji fiyatlarındaki artıştan etkileniyordu. Çatışma, küresel endişeleri körükleyerek enerji krizini daha da derinleştirdi. Covid-19 nedeniyle iki yıl önce getirilen karantinalar, küresel tedarik zincirlerinin bozulmasına, mahsulleri çürümeye terk edilmesine ve süpermarketlerde panik alımlarına neden oldu. Bu da gıda dahil olmak üzere pek çok emtianın fiyatının yükselmesini getirdi. Rusya ve Ukrayna, küresel buğday ile arpa üretiminin yaklaşık üçte birini ve yemeklik ayçiçek yağının dünya ihracatının üçte ikisini gerçekleştirdiğinden, savaş görünümü bir kez daha dramatik bir şekilde kötüleştirdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu