DünyaGenelManşet

Avrupa’da faiz artışına sıcak bakan yetkili sayısı artıyor

Son toplantıda daha şahin bir söylem kullanan Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, daha sonra yaptığı açıklamalarda kademeli politika mesajı verse de Avrupalı para politikası yetkilileri arasında faiz artışı eğiliminin yükseldiği izleniyor

Avrupa’da para politikasında faiz artışı fikrinin yayıldığı görülüyor.

Bloomberg’in konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberine göre Avrupa Merkez Bankası’nda (AMB) bu yılki iyimser enflasyon tahminine inancını kaybeden ve faiz artırmaya meyilli yetkili sayısı her geçen gün artıyor.

AMB Başekonomisti Philip Lane bankanın tahminlerine güçlü şekilde sahip çıkarken, çok sayıda banka yetkilisinin hızlı şekilde değişen, belirsiz bir ortamda tahminlere sıkı sıkıya bağlı olma konusunda temkinli olduğu belirtiliyor.

AVRUPA KOMİSYONU EKONOMİK TAHMİNLERİNİ YAYIMLAYACAK

Bu arada Avrupa Komisyonu bugün Euro Bölgesi’ne ait ekonomik tahminlerine ilişkin güncellemelerini yayımlayacak. Bloomberg tarafından görülen bir taslak belgeye göre ortalama enflasyon tahmini 2022 için yüzde 3,5, 2023 için yüzde 1,7 olarak açıklanacak. Ancak bu tahminlerin nihai belge yayımlanmadan değişme ihtimali bulunuyor. Avrupa Komisyonu kasım ayında bu yıl için yüzde 2,2, 2023 için de yüzde 1,4 oranında ortalama enflasyon öngörüsünde bulunmuştu.

LAGARDE, KADEMELİ POLİTİKA MESAJI VERMİŞTİ

Hafta sonu Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi Üyesi Klaas Knot’un, dördüncü çeyrekte faiz artırımı olabileceği yönündeki açıklamalarının ardından, AMB Başkanı Christine Lagarde para politikasında gerçekleştirilecek her türlü değişikliğin “kademeli” olacağını belirtmişti.

Pazartesi günü Avrupa Parlamentosu’na hitap eden Lagarde, AMB’nin “veri odaklı” hareket etmeye devam etmesinin, ekonominin Koronavirüs pandemisi etkilerinden toparlanmaya başladığı dönemde çok daha önemli hale geldiğini söyledi.

AMB yetkililerinin esnekliklerini korumaları gerektiğini ifade eden Lagarde, “Gelen verileri yakından izleyecek ve orta vadeli enflasyon görünümü üzerindeki etkilerini dikkatle değerlendireceğiz” diye konuştu.

(M.H)

Diğer Haberler

Başa dön tuşu