ManşetSağlıkYaşam

Psikolojide Renkler

Bilimsel araştırmalara göre renklerin anlamlarını incelediğimizde anlıyoruz ki renkler psikolojimiz de oldukça fazla rol oynarlar

Sizce renklerin psikolojimize etkisi var mı ? Elbette var. Renklerin psikolojimize etkisi olduğu gibi hayatımızda attığımız bir çok adımda ve verdiğimiz birçok kararlarda renklere göre bizi farklı anlamlarda yönlendirme etkisinde bulunmaktadır. Farkında olmasak da renklerin bilinçaltımızı etkilediği gibi bize farklı mesajlar verip bizi yönlendirmektedir. Her renk farklı etkiler yaratır. Kimi renkler soğuk, kimi renkler sıcak renk olarak tanımlanır.

Kimi renkler heyecan, enerji verirken, kimi renkler resmiyeti, ciddiyeti çağrıştırır. Peki renklerin bilimsel araştırmalara göre anlamlarını inceleyelim ve her bir renk bize ne etki verir öğrenelim. Kırmızı ile başlayalım. Kırmızı tansiyonu yükseltir, iştah açar, kan akışını hızlandırır. O yüzden  yemek markalarının logoları kırmızı renktedir. Coca Cola, Pizza Hut, Ülker,  Burger King .. gibi markalar logolarında kırmızı rengi kullanmışlardır. Gençliğe hitap eden ürünlerde de kırmızı renk kullanılır.

Levi’s, The Little Big, Nike, Puma gibi markalar kırmızıyı tercih etmiştir. Neden, hız ve adrenalindir. Spor arabalarda da kırmızı renk kullanılır. Kırmızı doğa içinde hemen fark edilebilen bir renktir ancak uzaktan da zor ayırt edilebilir. Bu nedenle Batıda gökdelenlerde ve yüksek noktalarda  mavi işaretler kullanılmıştır.

Beyaz temizliği ve saflığı ifade eder. Japonya’da beyaz ölümü temsil eder.  Beyaz devamlılığı ve istikrarı da simgeler. İş görüşmesinde beyaz giymek yavaş ama kalıcı, devamlı personel izlenimi yaratır. Doğanın ve huzurun rengidir. Aynı zamanda güven duygusunu algılatır.

Olumsuz etkileri olarak, aşırı rahatlama sonucu umursamazlık, yorgunluk hissi ve tembelliğe neden olabilir. Yeşil renk güven verir. Kahverengi, insanın hızlı hareket etmesini sağlar. Kansas’ta yapılan bir araştırmada, sanat müzesinin duvarlarını değiştirilebilir renklerden yapmışlar. Beyaz ve kahverengi arasındaki farkı ortaya koymak için bir süre duvarları beyaz olarak bırakmışlar. Duvarlar beyazken insanlar yavaş hareket etmişler sonra duvarları kahverengi ile değiştirdiklerinde insanların daha hızlı hareket ettiklerini gözlemlemişler. Bu nedenle fast-food restoranlarının hepsinin sandalyeleri ve masaları kahverengi duvarları  ise kahverengi ya da şampanya rengidir. Hiç birinin duvarını beyaz göremezsiniz.

Siyah gücü, tutkuyu ve çoğu ülkede matemi temsil eder. Konsantrasyonu arttırır. Gri diplomatik ve ağır bir renktir. Ayrıca gözün en rahat ayırdığı renk olarak bilinir. Hareketsizliği yavaşlığı ve ciddiyeti temsil eder. Silahlı Kuvvetlerde her yer griye boyanmıştır. Devlette her şey gri renktedir. Yaratıcılığı da öldürdüğü düşünülmektedir.

Mor insanların bilinç altlarındaki korkuyu açığa çıkarttığı tespit edilmiştir. Birçok intihar vakasında intihar edenlerin tüm eşyaları mor olduğu gözlemlenmiştir. Mavi kan akışını yavaşlatır. Rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Sonsuzluğu ve özgürlüğü ifade eder. Soğuk bir renk olduğundan soğuk içecek markalarında tercih edilen renklerdendir. Sarı en parlak ve dikkat çekici renktir. ışığın, sevincin, üretim ve verimliliğin rengidir. İnsana sevinç ve coşku verir. İlham vericidir. Bilgiyi ve bilgeliği ifade eder. Mutfak için oldukça uygundur. Anaokullarında, çocuk parklarında sarı sıklıkla kullanılır.

Pembe karşı tarafa rahatlık hissi gönderir. Özellikle ödeme yapacağımız kişiler pembe giydikleri takdirde kendimizi daha rahat hissederiz. Ve son olarak Bronz renk negatif bir etki yaratır. Tepki almak isterseniz bronz renk işe yarar, içki rengiyle benzemesinden dolayı içki reklamlarında bronz renk kullanılır. Altın ve parayı çağrıştırdığı için de bankaların yazı karakterlerinde bu renk kullanılır. Bilimsel araştırmalara göre renklerin anlamlarını incelediğimizde anlıyoruz ki renkler psikolojimiz de oldukça fazla rol oynarlar..

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu