DünyaManşetSağlık

Avrupa’da papağan ateşinden 5 kişi öldü!

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, kuşlar arasında yaygın olan ve insanlarda ciddi zatürreye neden olabilen ölümcül bir bakteriyel hastalık salgını, Avrupa'da beş kişinin ölümüne neden oldu.

DSÖ’nün Mart ayındaki raporunda, Avusturya, Danimarka, Almanya, İsveç ve Hollanda’da 2023’ten 2024’ün başına kadar  “papağan ateşi” olarak da adlandırılan 100’den fazla psittakoz vakası yaşandığı yer aldı. Uluslararası Sağlık Örgütü bu artışı “olağandışı ve beklenmedik” olarak nitelendirdi. “Chlamydia psittaci” adı verilen küçük bir parazitin neden olduğu hastalık, insanlara çoğunlukla enfekte kuşların dışkıları ve diğer salgılarıyla temas yoluyla bulaşıyor.

Sağlık yetkililerine göre C. psittaci , ismine rağmen cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olan klamidya türünden farklı bir organizma.

Papağan ateşi hastalığının, evcil kuşlarla (papağanlar, muhabbet kuşları ve kakadular gibi) çalışan veya bu kuşlara sahip olan kişilerde, arka bahçelerinde tavuk ve ördek besleyenlerde, kümes hayvanı işçileri, veterinerler ve bahçıvanlarda görüldüğü belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü, bu salgına yakalananların çoğunun kuş pislikleriyle temasta bulunmasıyla bağlantılı olduğunu ve birkaçının da avlanma sırasında tuttukları ördeklerle ilişkili olduğunu söyledi.

27 Şubat’tan buyana Danimarka’da 4 kişi öldü

Amerika’daki en büyük psittakoz salgınlarından biri 2018’de meydana geldi ve biri Virginia’da, diğeri Georgia’da olmak üzere iki kümes hayvanı kesim tesisinde 82 vaka tespit edildi. Danimarka’daki vakalar papağan ateşinin ne kadar ciddi olabileceğini gösteriyor. Bu yıl 27 Şubat’tan bu yana bakteri testi pozitif çıkan 23 sakinden 17’si hastaneye kaldırıldı, 15’i zatürre nedeniyle hastaneye kaldırıldı ve dördü öldü.

Her ne kadar psittakozun Amerika Birleşik Devletleri’nde bir sorun haline gelmesi beklenmese de, Cleveland Clinic Akron General’de acil tıp doktoru olan Patrick McHugh, evcil hayvan kuş sahiplerini dikkatli olmaya çağırıyor.

Vahşi doğa tıbbında uzman Dr. McHugh, “İnsanlar, evcil kuşlarının kafeslerindeki kurumuş dışkıya maruz kalmanın potansiyel tehlikesinin farkında olmalıdır” diyor. “Kuşlar kanatlarını çalıştırdığında, kuş C. psittaci’yi taşıyorsa veya bu bakteriyle enfekte olmuşsa bakteriler yayılabilir.”

Papağan Ateşinin Belirtileri Nelerdir?

Kuşlarda, uyuşukluk, kilo kaybı, tüylerin karışık olması, göz veya burun akıntısı, yeşil veya sarı-yeşil dışkılama ve gevşek dışkılar dahil olmak üzere kuşlarının hasta olabileceğine dair belirti ve semptomlara karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor .

Ancak enfekte kuşlar asemptomatik de olabilir, bu nedenle kuşlara yakın olan herkesin ateş, baş ağrısı, titreme, kas ağrıları, öksürük ve bazen nefes almada zorluk veya zatürre gibi papağan ateşi semptomlarına karşı dikkatli olması tavsiye ediliyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu