KıbrısManşet

Avukat Aslı Murat, “Gizlilik kararı siyasi bağlantıların tartışılmasını engellemek için mi?”

Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı Avukat Aslı Murat, İsias yargılamalarında soruşturmaya getirilen gizlilik kararı ile ilgili açıklamalarda bulundu: "Türkiye yargısı maalesef siyasetin çok fazla karıştığı ve kontrol ettiği bir alan haline geldi"

Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı Avukat Aslı Murat, bu sabah Kıbrıs Postası’nda Canan Onurer’in sunduğu Sabahın Haberleri programında, İsias yargılamalarına getirilen gizlilik kararı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Murat, Türkiye yargısının siyasetin çok fazla karıştığı ve kontrol ettiği bir alan haline geldiğini belirterek dosyaya getirilen gizlilik kararının da var olduğu konuşulan siyasi bağlantıların kamu önünde tartışılmasını önlemek için olduğu düşünülebilir dedi.

Avukat Aslı Murat, şikayetçi tarafın hazırladığı iddianamenin kabulünün hızlanması için baskı oluşturmak gerektiğinin altını çizerek, “Ancak iddianame hazırlanıp mahkeme tarafından kabul edilir ve dava başlarsa anacak o zaman gizlilik kararı kalkar, biz de süreci şeffaf bir şekilde takip edebiliriz” dedi.

Murat’ın konuşmasının ilgili kısmı şöyle:
“Türkiye’deki ceza muhakemesi kanununda bizden farklı olarak şikayetçinin hakları çerçevesinde soruşturma esnasında sürece dahil olma hakları tanınıyor. Gizlilik kararı çoğu zaman savunma tarafını rahatsız ediyor. Ancak özellikle İsias Otel yargılamasında, savunmanın siyasi bağlantıları sebebiyle bizi rahatsız eden bir nokta ortaya çıktı.

Bu tabi ki mutlak bir gizlilik olmaz. Yakalanan kişilerin ifadelerini içeren raporları, bilir kişi raporları gibi tutanakları hem şikayetçi tarafı hem de savunma tarafı ulaşabilir. Bu meselede siyasi hususlar var. O yüzden bu delillerin ortaya çıkarılması ve kamusal alanda tartışılmasını engellemek mi istiyorlar diye bir soru işareti ortaya çıkıyor.

Türkiye’de tarikatların, vakıfların, derneklerin yargılandığı davalara gizlilik kararı getirildiğini biliyoruz. Bizim davamızda da vakıf bağlantısı olması sebebiyle diğer davalara benziyor. Diğer davaların tersi olarak kendilerini daha çok korumak için, siyasilerin tartışılmasını engellemek için bu yolu seçtiklerini düşünüyorum. Bildiğimiz gibi Türkiye yargısı maalesef siyasetin çok fazla karıştığı ve kontrol ettiği bir alan haline geldi.

Şikayetçi tarafı gizlilik kararına itiraz edecek. Bizim burada üzerinde durmamız gereken konu savcı, Sulh Ceza Yargıcından niye gizlilik kararı aldığını açık ve şeffaf bir şekilde bize açıklamalı. Diğer konu ise bizim oluşturduğumuz iddianamenin kabulünün hızlanması için baskı yapmalıyız. İddianamenin kabul edilip yargılanma başladığı anda bu gizlilik ortadan kalkar. Biz de şeffaf bir şekilde davayı takip edebileceğiz.”

Kaynak: Bugün Kıbrıs

Diğer Haberler

Başa dön tuşu