EkonomiGüney KıbrısKıbrısManşet

Avunduk: Güney Kıbrıs’ın şımarık tutumu devam ediyor

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, "Güney Kıbrıs, şımarık tutumuna devam ederek, bağımsız denetçilerin Kuzey’i denetlemesine karşı çıktı ve "Rum Tarım Bakanlığı’nın atayacağı bir denetçinin Kuzey’i denetlemesini talep ettiler" yorumunda bulundu.

Hellim tescili konusunda zaman daralırken, Güney Kıbrıs’ın dayatmaları yine sürecin tıkanmasına neden oldu. Konuyla ilgili BRT’de Manşet+ programında telefon bağlantısıyla açıklamalarda bulunan Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, “Güney Kıbrıs, şımarık tutumuna devam ederek, bağımsız denetçilerin Kuzey’i denetlemesine karşı çıktı ve “Rum Tarım Bakanlığı’nın atayacağı bir denetçinin Kuzey’i denetlemesini talep ettiler” yorumunda bulundu.

“Coğrafi tescil geçtiği anda, eş zamanlı olarak Yeşil Hat Tüzüğü’nde değişiklik yapılmalıdır” diyen Avunduk, Değişiklik yapılmazsa hellimin Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden dünyaya pazarlanması mümkün olmaz. Yeşil Hat Tüzüğü’nde birçok ürünün Güney Kıbrıs üzerinden dünyaya pazarlanması mümkün değildir. Güney’in olumsuz tavırları nedeniyle bu iş yürümüyor. Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında hayvansal ürünlerin dünyaya ve AB ülkelerine pazarlaması yasak” dedi.

Avrupa Birliği yetkililerinin, ‘siz önce coğrafi tescili geçirin de diğer konulara sonra bakarız’ tavrı içerisinde olduğunu kaydeden Avunduk, “Avrupa Birliği’nin sözlerinin güvenilirliği kalmadı. AB bizim hassasiyetlerimize yeteri kadar önem vermiyor. Ciddi bir tıkanıklık söz konusu. AB’nin olumlu yaklaşmaması ve Güney’in pozitif olmaması nedeniyle bir tıkanıklık söz konusu” şeklinde konuştu.

“Diplomasi yoluyla sorunu çözmeye çalışıyoruz, diğer yandan da üreticilerin sesini de AB içerisinde duyurmaya çalışıyoruz” diyen Avunduk, “Bu konudan etkilenen tüm paydaşları bir araya getireceğiz ve sesimizi AB’ye duyuracağız” diyerek mücadelenin devam ettiğini vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu