EkonomiKıbrısManşetToplum

Türk Lirası’nın ağır değer kayıpları zam dalgası yarattı. Vatandaş zamdan nasıl korunacağını şaşırdı!

 

 

Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından gelen “10 işgünü” içinde dövizler TL karşısında yaklaşık %20 arttı

 

Büyük umutlarla TC Hazine ve Maliye Bakanı yapılan Şimşek işe “zam” yaparak başladı. Zam dalgası yayılıyor

 

TL’nin değer kaybıyla tetiklenen ve akaryakıtla başlayan zam dalgası KKTC’ye “fırtına” olarak ulaştı

 

ARTUN ÇAĞA

 

REKOR ARTIŞ SERİSİ SÜRÜYOR… Türk Lirası rekor değer kayıplarına dün de devam etti. Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçiminin sonuçlanmasının ardından döviz kurunda yaşanan yükseliş, bu paraların TL karşısındaki değerini her geçen gün yeni bir tarihi noktaya taşıyor. Türkiye’deki seçimler öncesinde TC merkez Bankası’nın milyarlarca dolarlık rezervlerini satarak Türk Lirası’nın değerini bir noktada tutma çabası, seçimlerin hemen ardından terkedilmiş, “freni boşalan TL” çok sert düşüşe geçmişti.

 

DOLAR… Türkiye’de cumhurbaşkanlığı seçiminin 2’nci turunun yapıldığı 28 Mayıs’tan önce 19.97 olan dolar/TL dün 23.90’a çıkarken, seçim gününden düne kadar olan “on işgünündeki” artış oranı %19.44 oldu.

 

EURO… Avrupa Birliği para birimi Euro, TL karşısında rekor üzerine rekora imza atmaya devam ediyor. Euro, 28 Mayıs’ta 21.49 olan değerini son on işgününde %19.59 artışla 25.70’e taşıdı.

 

STERLİN… TC’deki son seçim öncesinde 24.78 TL’lik değere sahip olan İngiliz Sterlini 29.95’e kadar çıkarken, 28 Mayıs-9 Haziran arasındaki on işgününde %20.86 oranında arttığı hesaplandı.

 

ŞİMŞEK BEKLENİYOR… Türkiye’de, “bozulan ekonomiyi onarmak üzere göreve getirilen” Mehmet Şimşek’in hanesine yazılan ilk icraat “zam” oldu. Türkiye’de abartılı akaryakıt fiyatlarıyla başlayan zam furyası, 24 saatte iğneden ipliğe tüm mal ve hizmetlere hızlıca yayıldı.

 

KKTC’DE ZAM FIRTINASI… Türkiye’de TL’nin değer kayıplarıyla tetiklenen zam fırtınası, KKTC’ye “fırtına” olarak ulaştı. KKTC yetkilileri de işe astronomik akaryakıt zammıyla başladı. Akaryakıta gelen zammın zincirleme reaksiyonla yayılması bekleniyor. İlk tepkiyi veren fırıncılar ekmeğe “okkalı” zam peşinde.

 

 

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu