DünyaGenelManşetSağlıkToplumYaşam

Avusturya’da tam kapanma, Avrupa genelinde önlem öfkesi

WHO Direktörü Hans Kluge’nin “Önlemler sıkılaştırılmazsa bahar aylarına kadar Avrupa genelinde 500 bin kişinin ölebileceği” açıklamasının yankıları sürerken Avusturya artan vaka sayıları nedeniyle 4. Kez tam kapanmaya gitti.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Direktörü Hans Kluge’nin “Önlemler sıkılaştırılmazsa bahar aylarına kadar Avrupa genelinde 500 bin kişinin ölebileceği” açıklamasının yankıları sürerken Avusturya artan vaka sayıları nedeniyle 4. Kez tam kapanmaya gitti.

Yetkililerin halka evlerinden çalışma çağrısı yaptığı Avusturya’da temel hizmetler dışındaki dükkân ve mağazalar kapatıldı. Hükümet Avusturya genelinde iş, egzersiz ve gıda alışverişi dışında evde kalma çağrısı yaptı. 12 Aralık tarihine kadar süreceği açıklanan kapanmanın 10 gün sonra yeniden değerlendirileceği bildirildi.

Sağlık Bakanı Wolfgang Mueckstein bir televizyon kanalına verdiği röportajda hükümetin şimdi ve acil olarak harekete geçmek zorunda kaldığını ifade etti. Sağlık Bakanı, “Kapanma görece sert bir önlem olsa da vakaları azaltmak için bu balyoz vuruşunu yapmak tek seçeneğimizdi” dedi. Avusturya geçen hafta Covid aşısını, Şubat’ta yürürlüğe girecek bir düzenlemeyle yasal zorunluluk haline getiren ilk Avrupa ülkesi olmuştu.

Kıtada artan vaka sayıları üzerine Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uyarı yaptı.

WHO Bölge Direktörü Hans Kluge, kıta genelinde önlemler sıkılaştırılmazsa, bahar aylarına kadar 500 bin kişinin ölebileceğini belirtti.

GÖSTERİLER VE ÇATIŞMALAR

Avusturya’dan sonra Almanya’nın da benzer sert önlemleri tartışmaya başladığı bildirilirken bazı Avrupa ülkelerinde on binlerce kişi Covid-19 önlemlerine karşı sokaklara çıktı.

BELÇİKA: ON BİNLER SOKAKTA

Belçika’nın başkenti Brüksel’de on binlerce kişinin yürüdüğü eylemin ardından, göstericiler polisle çatıştı. Protestocular, aşısızların kafelere, restoranlara ve eğlence mekânlarına girmesini kısıtlayan Covid pasaportu uygulamasına karşı çıktı. Barışçıl başlayan eylemde, bazı göstericilerin attığı taş ve hava fişeklere polis göz yaşartıcı gaz ve basınçlı suyla karşılık verdi.

HOLLANDA: GÖSTERİLER NEDENİYLE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Üç haftalık kısmi kapanma kararı alınan Hollanda’da da üst üste üçüncü gece çatışmalar yaşandı. Güneydeki Rosendaal kentinde bir ilkokul kundaklanırken, Enschede’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Cumartesi günkü olaylarda Lahey kentinde göstericiler bisikletleri ateşe vermişti. Cuma günü de Rotterdam’da şiddet olayları yaşanmış, polis araçları kundaklanmış, polis de ateş açmıştı.

Polis kurşunlarıyla yaralanan dört kişinin hastanede olduğu belirtildi. Hollanda kısmi kapanma çerçevesinde spor müsabakalarına seyirci alımını durdurmuş ve restoranların erken saatte kapatılması kararı almıştı.

Avrupa genelindeki önlemler Hırvatistan’ın başkenti Zagreb ve Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta da binlerce göstericinin sokaklara dökülmesine neden oluyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu