KıbrısManşetSağlıkToplum

Aydındoğmuş: “Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Birimi kurun”

Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşiresi Dr. Ayşe Aydındoğmuş, Hastane içerisinde hastaları ruhsal yönden takip edebilmenin önemine vurgu yaptı

Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşiresi Dr. Ayşe Aydındoğmuş, Hastane içerisinde hastaları ruhsal yönden takip edebilmenin önemine vurgu yaptı. Aydındoğmuş, “Hastane içerisinde hastaları ruhsal yönden takip edebilmek öyle sadece bakıcıları eğitmekle ilgili bir iş değil. Öyle ki, verilen eğitimlerin daha çok fiziksel odaklı olduğunu görmekteyiz. Hemşireden hemşireye konsültasyon lazım!” dedi.
Açıklamanın tamamı:
“Aşağıda paylaştığım Facebook gönderisini, ruh sağlığı hizmetlerine dair çok önemli bulduğum bir konu olduğu için sizlerle paylaşmak istedim.
71 yaşındaki hastanın intiharı ve ölümüyle birlikte hepimiz sarsıldık. Ailesine sabırlar dilerim. Hastane içerisinde hastaları ruhsal yönden takip edebilmek öyle sadece bakıcıları eğitmekle ilgili bir iş değil. Öyle ki, verilen eğitimlerin daha çok fiziksel odaklı olduğunu görmekteyiz. Hemşireden hemşireye konsültasyon lazım! Kulağa fazla mı modern geliyor? Gelişmiş ülkeler bunu bu şekilde çözüyor. Bu nedenle “Ruh sağlığı ve psikiyatri hemşireliği” diye bir meslek grubu var.
Lefkoşa Devlet Hastanemizde aklımda kaldığı kadarıyla 7 hemşire uzmanlaşmış psikiyatri hemşiresidir(Hemşirelik lisansı üzerine yüksek lisans yapmış hemşireler). Şimdi 2 kişi Barış Ruh Hastanesi’ndedir. Hemşireler 24 saat hasta ile birlikte olan bir meslek grubudur.
Dolayısıyla bir hasta ruhsal bir zorlanma yaşıyorsa, bunu önce hemşire fark eder. Bir birim kurun! Konsültasyon Liyezon Psikiyatri Birimi. Hemşire bir sorun fark ettiyse, uzman psikiyatri hemşiresine (Eğer ihtiyaç varsa psikiyatriste, psikologa, sosyal hizmet uzmanına) konsültasyon göndersin. Konsültasyona gelen uzman hemşire ise, hemşireye bakım planı oluşturmasında yardım etsin.
Mesela intihara meyilli bir hastaya karşı nasıl bir yaklaşım içerisinde olacağını, nelere dikkat edeceğini, fiziksel düzenlemeyi anlatsın, bakıcısına da müdahale edecek, yol gösterecek olan yine aynı hemşiredir çünkü. Bu yeterli değil mi? Psikolog, psikiyatrist veya sosyal hizmet uzmanına mı ihtiyaç var? Uzman hemşire onlarla “Bağ” kursun ve süreci takip etsin. O zaman başka hastalar kaybedilmez ve sağlık hizmetinde kalite artar.
Önlem alın, harekete geçin, başka hastalar kaybedilmeden.
Dr. Ayşe Aydındoğmuş
Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşiresi”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu