KıbrısManşet

Bağışıklığımızı güçlendirmek ne kadar maliyetli?

Uzmanlar kovid-19'a karşı daha dirençli olabilmemiz için beslenmenin önemine işaret ederken, özellikle yüksek protein içeren yiyeceklerin astronomik fiyatları, beslenme zincirinin bir noktada kopmasına neden oluyor.

Uzmanlar koronavirüse karşı daha dirençli olabilmemiz için beslenmenin önemine işaret ediyor ama özellikle yüksek protein içeren yiyeceklerin astronomik fiyatları, beslenme zincirinin bir noktada kopmasına neden oluyor…

4 kişilik çekirdek aile ayda 4 kilo et, 4 kilo kıyma ve 4 kilo tavuk alırsa, asgari ücretin 3’te 1’ini harcamak zorunda. Üstelik bu hesaba her gün için 1 litre süt, her iki günde 1’er yumurta, hellim ve peynir dahil değil…

Gıda harcamalarına elektrik, su, gaz, yakıt, kira, eğitim gibi harcamalar da eklenince sosyal bir varlık olan insanın sosyalleşmesi sadece markete girmekle sınırlı kalıyor. İnternete para ayırabilirse de “sosyal medya” ile sosyalleşmeye(!) çalışıyor…

GIYNIK GAZETESİ MANŞET HABERİ – MEYİL AVCAN

Covid-19 pandemisi nedeniyle uzmanlar bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerektiğini üstüne basa basa vurguluyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kovid-19 yeniden artışa geçti ve bu kez asemptopmatik olarak gizli bir şekilde insan vücudunda hüküm sürmeye başladı.

Virüsün yayılmasını önlemek ve bağışıklığımızı virüse karşı güçlü tutmamız için yapmamız gereken şey bol vitaminli gıdaları tüketmek. Ancak, bu mümkün değil!

MANZARA KÖTÜLEŞİYOR

Covid-19 etkisiyle ekonomide meydana gelen daralma ülkemizde özellikle dar gelirlileri fena vurmaya başlarken, yine aynı etkiden kaynaklanan gelişmeler, dar gelirli sayısının giderek artmasına neden oluyor.

Bir taraftan Türk Lirası’nın yılbaşından bugüne %25’e kadar varan değer kaybı öte taraftan dövizlere bağlı olarak piyasaya hakîm olmaya başlayan pahalılık, sağlıklı beslenmeyi giderek daha da zorlaştırıyor.

Pandemiden dolayı ülkemizde 8 binden fazla işyerinin kapandığı veya faaliyetine ara verdiği gerçeği artık her platformda dile getiriliyor. Yaşanan olumsuzluk buralarda çalışanların ya işsizlere katılmasına ya da yetersiz düzeyde ücret-maaş almasına neden olurken, geçim sıkıntısı çekenler kervanına her gün yenileri ekleniyor.

PİYASADAKİ FİYATLARA BAKTIK

GIYNIK, sizin için çarşıyı pazarı, marketleri gezerek, vitamin değeri yüksek besinlerin fiyatlarını öğrendi.

Et ve et ürünleri astronomik fiyatlarla dikkati çekerken, bağışıklığı artıran sebze ve meyve fiyatlarının ise mevsimsel etkilere bağlı olarak ucuz sayılabileceği saptandı.

Piyasada kuzu etinin kilosu 90 ile 140 TL arasında değişiyor. Kıyma fiyatları 60-80 TL arasında alıcı bulurken, çiftlik tavuğu 38-40 TL, organik tavuk ise 60-65 TL aralığında satılıyor. Ucuz protein kaynağı yumurtanın düzinesi 13 TL’den 22 TL’ye kadar geniş bir yelpazede, sütün litresi 7 TL’ye, ortalama kalite peynirin kilosu ise 55 TL’ye dayandı. Ülkenin en çok tüketilen süt ürünü olan hellimde ise tam bir fiyat kargaşası var. Piyasada 35 TL’ye satan da var 75 TL’ye de ancak, Koop Süt’ün ürettiği hellim çeşitleri 43-50 TL aralığında. Onlar da 1 Eylül’den itibaren yeni zamlı fiyatla tanışacak.

ETİ UNUT SEBZEYE BAK

Lif, demir, magnezyum, kalsiyum minerallerinin yanı sıra A ve C vitaminleri bakımından da oldukça zengin ve kilosu 15 TL’ye satılan bamya manavdaki en pahalı sebzeler arasında.

İçerdiği demir, kalsiyum, sodyum, fosfor ve potasyum gibi mineraller sayesinde adeta bir şifa kaynağı olan molehiyanın paketi de 15 TL.

Öte yandan, kanser, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı gelişme riskini azaltmaya yardımcı olan meyve olan elmanın kilosu ise 9 TL ile marketteki en pahalı meyveler arasında.

Adeta bir şifacı olan limon ve portakalın fiyatı ise şaşırtıcı. Limonun kilosu 19 TL’den 7 TL’ye düşerken, portakalın kilosu ise 3 TL.

Meyve, sebze ve et listesinin fiyatları:

Salatalık 3.50 TL

Domates 6.50 TL

Soğan 2 TL

Börülce 6.75 TL

Patates 2.50 TL

Maydanoz (Demet) 2 TL

Marul 2 TL

Limon 7 TL

Biber 4 TL

Bamya 15 TL

Kereviz 5 TL

Molehiya (Demet) 10 TL

Molehiya (Paket) 15 TL

Nane (Demet) 2 TL

Havuç 5 TL

Mantar 35 TL

Pancar 3 TL

Pırasa 3.50 TL

Kavun 2 TL

Üzüm 4 TL

Karpuz 1.75 TL

Elma 9 TL

Muz 8 TL

Portakal 3 TL

Kuzu Kemikli 90 TL

Kuzu Kemiksiz 140 TL

Et kıyma (Yağlı) 60 TL

Et kıyma (Yağsız) 80 TL

Bütün Tavuk 38 TL

Organik Tavuk 60 TL

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu