KıbrısManşet

Bakan Arıklı’dan gündeme dair önemli açıklamalar

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, katıldığı programda Türkiye ziyareti, Kıb-Tek konusu, elektrik ve tüp gaza yapılan zam ve ülkedeki enerji konularında açıklamalarda bulundu.

 

Türkiye ile imzalanan eylem planı hakkında bilgiler veren Arıklı, bu eylem planı ile beraber KKTC’de ne üretilirse, Türkiye’ye de gönderilebileceğini ve herhangi bir sıkıntının kalmadığını belirtti. Gönderilecek ürünler de kota da olmayacağını dile getiren Arıklı: “Pilot ürün olarak bu sene için muzu ön gördük. 100 ton muz için kota açıldı Türkiye’de. Bizim için kota yasağını da kaldırdılar. Lefke bölgesindeki hurmaları da pazarlayabileceğiz. Zeytinyağımızı gönderebileceğiz” ifadelerini kullandı. Özel şirketlerin KKTC’den istedikleri mal miktarını açıklayacağını, üretimin bu talebe göre yapılacağını aktaran Bakan Arıklı; bu sayede pazar sıkıntısı da yaşanmayacağını ve ürünlerin direkt olarak gönderilebileceğini söyledi.

“Hep ambargolardan bahsederdik ya artık bu bahane ortadan kalktı. Üreteceğiz, ürettiğimizi satacağız” diyen Arıklı, endüstriyel üretim noktasında da atılacak adımlardan bahsetti. “Güvercinlik’te ki sanayi de endüstriyel tarım konusunda çalışma yapacağız. Hammaddeyi işleyeceğiz. Örneğin patatesi alacağız, cips olarak satacağız.” diyen Bakan, yalnızca alkolle ilgili bir sıkıntı olduğunu onu da çözmek için girişimlerin devam ettiğini söyledi.

“BU KAFAYLA KIB-TEK YA ORTADAN KALKACAK YA ÖZELLEŞECEK”

Kıb-Tek konusu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı; “Kıb-tek bu kafayla giderse ve bizdeki anlayış değişmezse Kıb-tek ya ortadan kalkacak ya da özelleşecek” diyerek iki ihtimalin de olmaması için gayret gösterdiklerini anlattı. Önümüzdeki günlerde düzenlenecek bir basın toplantısı ile Kıb-Tek’te yaşananları aktaracaklarını anlatan Arıklı, KKTC’de kw başına üretilen enerjinin halka ucuz satılması adına kurumun zarar ettiğinin altını çizdi. 123 kuruşa üretilen elektriğin 97 kuruşa satıldığını söyleyen Arıklı, dövizin ve akaryakıtın her geçen gün arttığını ve mevcut fiyatlarla da ne üretim yapmanın, ne turizm yapabilmenin ne de tüketiciyi mağdur etmemenin mümkün olmadığının önemine değindi.

Kıb-Tek’e yatırım yapılmalı açıklamalarını da değerlendiren Arıkılı, El-Sen Başkanı Kubilay Özkıraç ile zaman zaman görüştüklerini ve yatırım konusunda kastedilenin trafolar ise haklı olunduğunu dile getirdi. “Bizim güneş enerjisinden yararlanabilmemiz için enterkonnekte sistemin, iletim hatlarının yenilenmesi gerekir.
Buna da 65-70 milyon dolar yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımların yapılması gerekli” dedi.

“Elektrik fiyatlarının aşağıya çekilmesi gerektiğinin önemle altını çizen Arıklı; “bununla ilgili atmamız gereken adımlar var. Herkes ortak akılla bunu desteklemezse yazık olacak kuruma da vatandaşa da.
Bir şekilde elektriği ucuzlatmamız gerekiyor. Bunun için önce arz güvenliğini sağlamamız gerekiyor. TC ile enterkonnekte sistemle elektrik getirmemiz gerekiyor, enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmemiz gerekiyor.  üretimini çeşitlendirmemiz gerekiyor. Bunu yapabiliriz imkan verilirse. Kablo ile elektrik konusunda biraz daha zamana ihtiyacımız var. Güney Kıbrıs ile de elektrik alışverişimiz var. Türkiye’den enterkonnekte sistemle enerji alabilirsek bunu Güney’e de verebileceğiz. O yüzden onlarında sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum” açıklamalarında bulundu.

“DEVLETİN DE DÖVİZLE İŞLEM YAPMAKTAN VAZGEÇMESİ DOĞRU BİR HAMLE”

Ülkedeki para birimleri konusuyla ilgili bir soruyu da yanıtlayan Bakan Arıklı; “bizim para birimi konusunda bir an evvel karar vermemiz gerekiyor” diyerek devletin de dövizle işlem yapmaktan vazgeçmesinin doğru bir hamle olacağını aktararak; “Bizim devlet olarak TL ile işlem yapmak konusunda karar vermemiz daha sonra da vatandaşa TL kullanması konusunda seslenmemiz gerekiyor” diyerek ilk adımın devlet tarafından atılmasının gerekliliğinden bahsetti.  Tek bu para birimi kullanması konusunda yaşanabilecek sıkıntılardan da bahseden Arıklı, bankalardaki mevduatın 35 milyar lira civarında olduğunu ve bunun yarısının TL yarısının döviz cinsi olduğundan bahsetti. Bankaların müşterileri dövizle borçlanmaya teşvik ettiğini de dile getiren Arıklı, TC ile swap işlemi başlatılırsa bu konunun da ortadan kalkacağını belirtti.

“HAKLILAR AMA ZAM YAPMAMIZ GEREKİYOR”

Zamlar konusuyla ilgili de konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, “vatandaş ve muhalefet hayat pahalılığını ödemeden nasıl zam yapıyorsunuz diyor, haklılar ama zam yapmamız gerekiyor. Gerektiği halde biz pandemi döneminde halka yük bindirmemek için bu zammı öteliyoruz” dedi. Tüp gaz ve akaryakıtın döviz ile yurtdışından geldiğinin altını çizen Arıklı, dövizin artışının da göz önünde bulundurulması ile %25 civarında bir zam yapılması gerektiğinden lakin halkı düşünerek bu zammın sürekli ötelendiğinden bahsetti.

“ERKEN SEÇİM TARİHİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BELLİ OLACAK”

Erken seçim tarihi konusundaki kararın bu hafta yada önümüzdeki hafta belirleneceğini söyleyen Bakan Arıklı, hükümetin de muhalefetin de belli bir noktaya gelmeye niyetli olduğundan bahsederek; “Anlaşabileceğimizi düşünüyorum, Serdar Denktaş bu konuda mekik diplomasisi yürütüyor. Arabulucu olmaya çalışıyor. Çok fazla bir çatışma olmadan tarih konusunda anlaşabileceğiz diye düşüyorum. En son öğrendiğim kadarıyla hükümet ve muhalefetin verdikleri tarihlerin farkı 1-1,5 aya düşmüş durumda” ifadelerini kullandı

Diğer Haberler

Başa dön tuşu