KıbrısManşetSağlık

Bakan Pilli: Umarım B planına ihtiyaç kalmaz

Türkiye’de mutasyon virüse rastlandığını, ülkemizde de mutasyon virüs konusunda tespit yapabilmek amacıyla gerekli örneklerin alındığını kaydeden Bakan Pilli, örneklerin Türkiye’ye gönderildiğini fakat henüz bir sonuç gelmediğini de kaydetti

GIYNIK ÖZEL – ELİF DÜLGER

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, Levent Kutay’ın sunduğu Burası Önemli programında önemli açıklamalarda bulundu. Tüm önerilere açık olduğunu vurgulayan Bakan Pilli, muhalefet vekilleri de bana karşı hoşgörülü davranıyor ve katkılarda bulunuyor. Meclis’te kimseyle bir sıkıntım yok. Geçtiğimiz hafta yaşanan gülüşme olayı yanlış anlaşıldı. O gülüşmeler bana karşı değildi” dedi. Türkiye’de mutasyon virüse rastlandığını, ülkemizde de mutasyon virüs konusunda tespit yapabilmek amacıyla gerekli örneklerin alındığını kaydeden Bakan Pilli, örneklerin Türkiye’ye gönderildiğini fakat henüz bir sonuç gelmediğini de kaydetti.

“YARIN LAPTA VE ALSANCAK’TA GENİŞ TARAMA YAPILACAK”

“Gönyeli’de özel hastanede hasta var ancak bunu daha sonra aktaracağız” diyen Bakan Pilli, Lapta ve Alsancak’ta yarın büyük bir tarama yapılacağını ifade etti. “Test sayısını her gün arttıracağız. Bu ülke için günlük 2500-3500 test sayısı yeterlidir” diyen Bakan Pilli, “İstediğimiz zaman bu sayıyı artırırız herhangi bir döküm sıkıntımız yok. Hedefe gidebilmek için temaslıları bulup önce onları taramak ve sonra izole etmemiz gerekir. Takibi bırakırsak ve takip zincirini kıramazsak pozitif vakalar artar” şeklinde konuştu.

“UMARIM B PLANINA İHTİYAÇ KALMAZ”

“Covid pandemisiyle ile ilgili planımız olmadığını iddia ediyorlar ama bizim B planımız hazırdır. Vakaların artması ve yatak kapasitesinin dolması halinde, yeni vakaların hangi hastaneye ve nereye yatırılacağı hazırdır. B planı hazırdır ama umarım B planına geçmeye ihtiyaç duymayız” diyen Pilli, “Pandemi sadece bizde değil çok gelişmiş ülkelerde dahi sağlık sisteminin çökmesine neden oldu. Vakaların artmasıyla birlikte biz de önlemeye yönelik tedbirlerimizi artırıyoruz. 2-3 gün sonra bu vakalar düşecek, ben inanıyorum” dedi.

“SÜREKLİ 50 VAKA ÇIKARSA PANDEMİ HASTANESİ’DE YETMEZ”

“100 yataklı bir Acil Durum Hastanesi hizmete girdi. Keşke yaşım genç olsa da orada doktorluk yapabilsem. Tam donanımlı bir hastaneye sahibiz. Evet, bu hastaneyi açmak için geciktik ama o zaman çok acil bir durum yoktu. Pandemi Hastanesi’nin doluluk oranı aşılmadı. Sürekli 50 vaka ve üzeri çıkarsa Pandemi Hastanesi dayanmaz ancak şu an için normal düzeydeyiz. Orada çalışan doktor, hemşire ve personelimiz mevcut. Yarın 10 personel daha Pandemi Hastanesi’nde göreve başlayacak” diyen Sağlık Bakanı Pilli, 2 eczası istihdam ettik ve bugün göreve başladılar. Sınavda 2’nci ve 3’ncü gelen kişiler aynı puanı aldı. Birini Pandemi Hastanesi’nde görevlendirdik, 3’ncü gelen kişiyi de bünyemize katacağız” açıklamasında bulundu.

“BEN ‘21 GÜN KAPANALIM’ DEMİŞTİM”

“Ben ‘21 gün kapanalım’ demiştim benim bu düşüncemi Güney Kıbrıs uyguladı ve şuan yeniden açılıma gidiyorlar. Bizim hedefimiz kapanmanın uzatılması yönünde. Kapanmanın 2 hafta mı yoksa 3 hafta mı olacağı net şekilde belirlenmeli” diyen Bakan Pilli, “Eğer bu iş daha da büyürse siyasi vebali de büyür. Girne ve Lefkoşa’da hayat normal şekilde devam ediyor, vatandaşlar sadece işe gitmiyor. Bu kapanma işinde bir tuhaflık var ama yine de bir kapanma var. Muhakkak bir şekilde olumlu etkisi olacaktır. Hareketi tam anlamıyla önleyemedik. Biraz fazla hareketlilik var ancak önümüzdeki günlerde başka kararlar da alınacak. Herkese görev düşüyor. Herkesi tek tek kontrol etmek çok zor” diyerek, her gün markete ya da eczaneye gitmeye gerek olmadığının altını çizdi.

BUGÜN AKDOĞAN’DA YAPILDI, YARIN GAZİKÖY’DE TEMASLI TAKİBİ YAPILACAK”

Bugün Akdoğan’da temaslı takibi yapıldığını ifade eden Bakan Pilli, “Vakaların çıkışına göre temaslı takip ekibi ile gece 12 gibi iletişime geçip ertesi gün için program yapıyoruz” diyerek, yarın da Gaziköy’de temaslı takibi yapılacağını ifade etti.

“EN BÜYÜK SİLAHIMIZ AŞIDIR”

Pilli, “Pandemi mücadelesinde en büyük silahımız aşıdır. Aşı ile ilgili süreç planladığımız şekilde ilerliyor. 42 bin tane aşımız var ve 20 binini kullandık. Mart’ın sonuna kadar 2 dozu da kullanarak ülkenin yarısını aşılayabiliriz. Diğer ülkelere göre aşı sayımız iyi, ancak daha fazla aşıya ihtiyacımız var. Yeterli altyapımız mevcut. Günde 5 bin doz aşı yapma kapasitemiz var. Kimse bana ‘planınız yok’ demesin. Planımız da var, 21 tane aşı merkezimiz de var. İstediğimiz an bu sayıyı 25’e de çıkarabiliriz. Yeterli personelimiz de var. Tüm Belediye Başkanları ile diyalog halindeyiz” dedi.

“ÜLKEMİZ İÇİN AŞI SATIN ALMAK İSTEYEN KURUM VE KURULUŞLARIMIZ VAR”

“Önümüzdeki hafta aşı için modern bir online başvuru sistemi hazırlanıyor. Bize bunu bir şirket ücretsiz olarak hazırlıyor. Bu sistem içerisindeki formu doldurduğunuz zaman size nerede aşı olacağınız ile ilgili gün ve yer size bildirilecek. Aşının geleceği tarihe göre gerekli planlama yapılacak” diyen Sağlık Bakanı, “Türkiye’ye planımızı ileteceğiz sürekli istişare halindeyiz. Bazı kurum ve kuruluşlar, Çin’den 200 bin doz ve İngiltere’den de 100 bin doz aşı getirmek için bize başvurdu. Gelecek aşının sahte olmaması önemli. Pandemi döneminde dolandırıcılar ciddi şekilde arttı. Dünya genelinde bu tür sorunlar yaşanıyor. Gelecek aşıyı bizim analiz etmemiz mümkün değil. Bu nedenle Türkiye’den yardım talep ettik ve yanıt bekliyoruz. Aşılar ya önce Türkiye’ye gidecek ve analiz edilmesinin ardından ülkemize getirilecek, ya da aşılar ülkemize gelecek ve seri numaraları üzerinden kontrol edilecek” diyerek, bizim aşıları analiz edebilecek teknolojimizin olmadığını sözlerine ekledi.

“AŞI KONUSUNDA BİRÇOK KİŞİ TORPİL TALEP ETTİ”

Aşılama konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından kesinlikle kimseye torpil yapılmadığını kaydeden Bakan Pilli, “Bir merkezimizde birilerine ayrıcalık yapıldığını tespit ettim. Bu konuda gerekli direktifleri verdim. Her gün aşılarla ilgili rapor talep ediyorum. Aşıların hangi yaş grubuna ve kime yapıldığı konusunda gelen raporları tek tek kontrol edeceğim. Eğer herhangi bir ayrıcalık durumu söz konusuysa yasal işlem başlatacağız” diyerek, birçok kişinin kendisinden aşı için torpil talep ettiğini ve kendisinin bu talepleri geri çevirdiğini dile getirdi.

“TEMASLILARIN KARANTİNADA TUTULMASI FAYDALI BİR UYGULAMA”

Temaslıların karantina otellerinde gözetim altında tutulmasının doğru bir uygulama olduğunu belirten Bakan Pilli, “Temaslıları karantina otellerinde gözetim altında tutmasaydık vaka sayısı çok daha fazla olurdu” diyerek, doğru bir uygulama yapıldığını fakat bu uygulamanın maliyetinin oldukça yüksek olduğunu da ifade etti.

Diğer Haberler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu