KıbrısManşet

Bakanlar Kurulu’ndan Belediyeler Reformu için önemli adım

Bakanlar Kurulu Sözcüsü Kudret Özersay, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası alınan kararları açıkladı.

Ahmet Vamık

Bugün saat 11.00’da Başbakan Ersin Tatar başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu ilk arayı verdi.

Bakanlar Kurulu Sözcüsü Kudret Özersay, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası alınan kararları ve yeni yasa tasarılarını açıkladı.

Öte yandan, dövizin hızlı yükselişi nedeniyle ne yapılacağı konusunda Bakanlar Kurulu toplantısının bürokratlarla devam edeceğini belirtti.

Özersay, Pazartesi günü yeniden Bakanlar Kurulu toplantısı yapılacağını belirterek, Bakanlar Kurulu’nda alınan kararları şu şekilde açıkladı: 

-Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında, daha önce süresi dolan öğrenci ehliyetlerinin süresi 15 Temmuz’a kadar uzatılmıştı bu tarihi 31 Ağustos’a kadar uzattık. Yani 31 Ağustos’a kadar öğrenci ehliyetlerinin süresi cezasız şekilde uzatılmış olacak.

-Nitelikli, sertifikalı ve kalifiye çalışanlarla ilgili olarak ön izin başvurusu olduğunda ön izin verilmesi yönünde bir duruşumuz vardır. Salgın başladığı dönemden beridir düz işçiler için ön izin verilmiyor. Yani düz işçi konumunda olanlara Eylül ayı başına kadar ön izin verilmeyecek. Nitelikli çalışanlarla ilgiliyse ön izin verilecek. Bu dönemde 12 bin civarında düz işçi yatay geçişle başka iş yerlerine geçiş yaptı.

-Müteahhitler Birliği tarafından devam eden eylemle ilgili bazı talepler iletildi. Maliyeden ödeme, imar planı ve askeri birliklere mesafe konularında talepler yapıldı. Bu talepler değerlendirildi ve 1-2 gün içerisinde taleplerle ilgili yanıt vereceğiz. Bir kısım taleple ilgili olumlu adım atılabilecek.

-Şoför okullarındaki eğitmenlere eğitim verilmesi ve eğitimle yeni şoför okulu eğitmeni alınması için bir uygulamaya gidilecek.

-Sözleşmesi biten sözleşmeli personel ve Cumhurbaşkanlığı seçim yasakları nedeniyle sözleşmesi biten sözleşmeli personelin sözleşmelerinin uzatılması yönünde karar üretildi.

-Malul gazilik, dulluk ve yetim maaşlarına 2.3’lük bir artış yapıldı.

-Kuzey Kıbrıs Kızılay Derneği’nin hesaplarının denetlenmesi için Sayıştay’a görevlendirmek yaptık.

-Toplantıda aynı zamanda belediyeler reformunun ikinci bacağı olan 51/95 sayılı yasa tasarısını onayladık. 1995 yılında yapılan yasanın yürürlüğe girmesinin ertesinde hiçbir güncelleme yapılmadığı için belediyelerin çok ciddi sorunları vardı. Bu değişiklik yasa tasarısını onaylayıp meclise yolladık.
Belediyelerin gelirlerini artıracak olan ve mali açıdan kendilerine yeni imkanlar yaratacak olan değişiklikler var bu tasarıda. Bazı gelir kalemleri de asgari ücrete endekslenecek ve zaman içerisinde anlamını yitiren rakamlar asgari ücrete göre düzenlenebilecek.
Aynı yasa tasarısıyla belediyelere yeni yetki ve sorumluluklar verilecek. Belediyelerin denetim yapma imkanı artacak. Bazı hizmetler de belediyeler tarafından tek elde toplanıp tek elden yürütülebilecek ve belediyelerin yaptırım gücü de artacak. Umut ederim Salı günü yapılacak son genel kurul toplantısında yasanın ivediliği alınarak komitelerde çalışılıp bu yasayı yürürlüğe koyabileceğiz.

-Kısmi çalışma mevzuatına göre bir iş yerinde KKTC vatandaşı olmayan çalışanların yüzde 60’ı kısmi çalışma statüsünden yararlanabiliyorlardı. Şimdi bu rakam yüzde 90’a çıkarılıyor.

-Bugün aldığımız bir kararla işveren artı 4 çalışan yani küçük esnaf tanımı içerisine giren kişilerin daha önce açıkladığımız şekilde Temmuz ve Ağustos aylarında işletme sahiplerine bir katkı yapılması kararlaştırılmıştı. Bu rakam Eylül ve Ekim aylarını da kapsayarak toplamda 8 bin TL destek verilecek. Salgın döneminde iş azlığı nedeniyle gelirleri azalan esnafa kısmen de olsa bir nefes desteği sağlanacak her ay 2 bin TL şeklinde.

-Toplu taşıma ve taksicilik sektörüne de Eylül ayına kadar bin500 TL destek verilecek. Eylül ayı geldiğinde yeniden gözden geçirilecek bu durum.

-Turizm sektörünün tüm çalışanlarına verilen bin 500 TL’lik destek Aralık 2020’ye kadar devam edecek.

-Bakanlar Kurulu toplantısı henüz bitmedi, ekonomi ve maliye bakanlığı bürokratlarının katılımıyla devam edecek toplantı. TL’deki ciddi değer kaybı nedeniyle hayatımızı direkt olarak etkileyen bu sıkıntıyla ilgili alınabilecek tedbirleri değerlendireceğiz. Bugün bu bağlamda bir karar alınırsa bunu kamuoyuyla paylaşacağız. Eğer bir çalışma yapmamız gerekirse Pazartesi gününe kadar bu çalışmaları yapıp Pazartesi günü yeniden Bakanlar Kurulu’nu toplayacağız ve kararları netleştireceğiz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu