EkonomiKıbrısManşetSiyaset

Barçın: Emlak Vergisi’ne Anayasa’ya aykırı zam yapıldı

UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti, yasa gücünde kararname yayımlayarak, yıllık olarak ödenen emlak vergilerini artırdı

UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti, yasa gücünde kararname yayımlayarak, yıllık olarak ödenen emlak vergilerini artırdı. Başbakan Yardımcısı, Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, belediyelere ‘nefes’ aldırmak amacıyla metrekare başına 2 TL olarak uygulanan emlak vergisinin 3 TL’ye çıkarıldığını, yüzde 30 zam yapıldığını açıkladı. Arıklı, bu alanda 10 yıldır herhangi bir düzeleme yapılmadığını da söyledi. Arıklı, yerel gelirlerde beklenen artış olmaması nedeniyle belediyelere yeterli katkının yapılamadığını, kararın bu nedenle alındığını sözlerine ekledi.

BARÇIN: EMLAK VERGİSİNE ANAYASAYA AYKIRI %30 ZAM YAPILDI 

Kıbrıs Türk Memurlar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Devrim Barçın, UBP-DP-YDP Hükümeti’nin Emlak Vergisi’ne, yasada öngörülen Hayat Pahalılığı oranından daha fazla artış yapmak için Anayasa’nın 112. Maddesine dayanarak Yasa Gücünde Kararname yayınladığını ifade etti.

“Anayasa’nın 112 Maddesi’ne göre, ‘Yasa Gücünde Kararname ile yeni mali yükümlülük getirilemez’. Yani bu kararname Anayasa’ya aykırıdır” diyen Barçın, “Dernek, Birlik ve Sendikalara bu konuyu yargıya taşıyarak Anayasa Mahkemesi’nde dava açmaları için çağrı yaptı.

“HALKA YANLIŞ BİLGİ VERİLDİ”

Emlak Vergisi’ne yapılan Anayasa’ya aykırı zammın kendisi tarafından sosyal medyada deşifre edilmesinin ardından Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı’nın bu konuda bir açıklama yaptığını dile getiren Barçın, Bakan Arıklı’nın ’10 yıldır Emlak Vergisi konusunda bir düzenleme yapılmadığı’ şeklinde halka yanlış bilgi verdiğini savundu.

“BELEDİYELERE DESTEK ÖDENEĞİNİ HALKA ÖDETİYORSUNUZ”

Her yıl olduğu gibi 2019 yılında da 2020 yılına yönelik Hayat Pahalılığı oranında Emlak Vergisi’nde artış yapıldığını kaydeden Barçın, “Hayat Pahalılığı %15 olduğu için, Emlak Vergisi’nde %30 artış yapabilmek için Anayasa’ya aykırı bir şekilde kararname çıkardınız” dedi. Hayat Pahalılığı’nın %15 olduğu bir dönemde hükümetin belediyelere hazine desteğini sadece %2 oranında artırdığını belirten Devrim Barçın, “Belediyelere destek ödeneğini halka ödetiyorsunuz, sonra da gaza 5 TL indirim yaptığınızı söylüyorsunuz” diyerek hükümetin ekonomi yönetimini eleştirdi.

SUNGUR: EKONOMİYİ RAHATLATMAK ADINA DENDİ AMA VERGİLER ARTTI

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur, kararın ‘ekonomiyi rahatlatmak’ adına alındığının ifade edildiğini ancak vergilerin artırıldığını dile getirdi. Sungur, ekonomiyi rahatlatmanın vergilerin düşürülerek yapıldığını vurguladı. Alınan kararın ardından ilgili bakanla görüştüklerini ifade eden Sungur, kendilerine ileriki süreçte piyasayı rahatlatıcı yeni tedbirler alabileceklerine dair bilgi verildiğini kaydetti.


KARAR NEYDİ?

UBP-DP-YDP Azınlık Hükümeti, Taşınmaz Mal Vergisi Vergi Miktarları ve Vergi Oranları hakkında yasa gücünde kararname yayınladı. Kararnamenin, Anayasanın 112’nci maddesine dayandırıldı. Kararnamenin amacının; ‘ Taşınmaz Mal Vergisi Yasası altında düzenlenen Taşınmaz Mal Vergisi, Vergi Miktarları Ve Vergi Oranları düzenlenmesine olanak vermek suretiyle tehdit altına alan covid-19 kaynaklı toplum sağlığını koruma adına alınacak önlemlerin ülke ekonomisinde oluşturması beklenen etkilerinin azaltılması’ olarak belirtildi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu