KıbrısManşet

Barikatların kapatılmasının ardından bir sene geçti!

2003 yılında Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasında açılan barikatların kapatılmasının ardından tam 1 sene geçti

2003 yılında Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasında açılan barikatların kapatılmasının ardından tam 1 sene geçti.

23 Nisan 2003’te açılan barikatların, koronavirüs pandemisi gerekçe gösterilerek kapatılmasının üstünden tam bir yıl geçti. Kıbrıs’ın iki yakasında yaşayan insanlar, karşı tarafa bir yıldır geçemiyor.

Dünya Bankası ve AB Pulse Survey’in 2020 yılında yaptığı ankete göre, Aralık 2019 itibarıyle her üç Kıbrıslıdan birinin, son yedi gün içinde diğer toplumdan en az bir kişiyle görüştüğüne dikkat çekilmiş ve bunun 420 bin civarında bir sayıya tekabül ettiği ifade edilmişti.

20 MİLYONA YAKIN GEÇİŞ

Barikatların açıldığı Nisan 2003 ile kapatıldığı 29 Şubat 2020 tarihleri arasında gerçekleşen 20 milyona yakın geçiş Kıbrıslıların barışçıl bir şekilde birbirleriyle görüşmesine imkan tanımıştı. Tarafların, Covid-19 pandemisine yönelik ayrı mücadele etmeyi seçmesi, Kıbrıs’ta yaşayan toplumlarda gerek ekonomik, gerekse sosyal yönden ağır sonuçlar bırakıyor.

29 ŞUBAT’TA EYLEM YAPILMIŞTI

Kıbrıs Cumhuriyeti yönetiminin, koronavirüsü bahane göstererek kapattığı 4 barikattan biri olan Lefkoşa’daki Lokmacı Kapısı’nda 29 Şubat’ta eylem yapılmıştı. 100’lerce Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk’ün katıldığı eylemde, polis şiddet kullanmış ve eylemcileri dağıtmaya çalışmıştı.

Eylemde “Faşizme karşı omuz omuza”, “Kapıyı aç Nikos!”, “Kıbrıs’ta barış engellenemez!”, “Aç” ve “Ela” sloganları atıldı. Kıbrıslıtürkler Yunanca, KıbrıslıRumlar ise Türkçe sloganlar atarak birbirlerine destek vermişti. Kıbrıslıtürkler’in açtıkları “Anastasiadis Taksim’e koşuyor, O’nu durdurun” pankartı yanı sıra, Kıbrıslırumlar da, üç dilde, “Ne toprak ne de su, ayrılmayı kabul etmeyiz” pankartı ile eylem yapmış, kapıya kurulan barikatı aşmak isteyen vatandaşlara çok sert müdahalede bulunan polis ekipleri ve UNDP askerleri, hem eylemcileri hem de basını hedef alarak tazyikli su ve biber gazı kullanmıştı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu