ManşetTürkiye

Bartın’da maden faciası! Ölen işçi sayısı 40’a çıktı

Bartın Amasra’da TTK’ya ait maden ocağında patlama meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hayatını kaybeden işçilerin sayısının 40’a ulaştığını açıkladı. Maden faciasının ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması nedeniyle gerçekleştiği de belirtildi

Bartın Amasra’da TTK’ya ait maden ocağında patlama meydana geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hayatını kaybeden işçilerin sayısının 40’a ulaştığını açıkladı. Maden faciasının ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması nedeniyle gerçekleştiği de belirtildi.

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu bağlı maden ocağında patlama meydana geldi. Olay yerine AFAD, itfaiye ve çok sayıda sağlık ekibi sevk edildi. AFAD, patlamanın trafo kaynaklı olduğunu açıkladı. AFAD daha sonra bu paylaşımını sildi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, ilk belirlemelere göre facianın grizu patlaması nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sabah açıklanan 26 ölümün ardından 14 işçinin daha cansız bedenine ulaşıldığını bildirdi.

CAN KAYBI SAYISI 40’A YÜKSELDİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Sabah 07.30 itibariyle 26 şehidimizin ardından 14 şehidimize daha ulaştık. yani 40 şehidimize ulaştık. 110 madencimizden 58’i de kimi kendi imkanlarıyla kimi de arama çalışmaları sonucunda kurtarılmıştır. 1 madencimizin hakkında da belirsizlik devam ediyor” diye konuştu. Soylu yaralanan 11 maden işçisinin hastanede tedavi altında olduğunu bildirdi.

ERDOĞAN: EN KÜÇÜK MAĞDURİYETE DAHİ İZİN VERMEYECEK, AİLELERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kaybettiğimiz madenci kardeşlerimizin aileleri, evlatları emanetlerimizdir. Can kayıplarını telafi edemesek de, vefat eden kardeşlerimizi geri getiremesek de en küçük mağduriyete dahi izin vermeyecek, ailelerimize sahip çıkacağız.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Bartın’da meydana gelen maden kazası sonrası derhal başlatılan çalışmaların birçok kuruluşun ve sahadaki bakanların katılımıyla aralıksız sürdüğünü aktardı.

VALİLİK: YERİN 300 METRE ALTINDA MEYDANA GELDİ

Bartın Valiliği, patlama ile ilgili yaptığı açıklamada patlamanın yerin 300 metre altında meydana geldiğini ifade etti.

Bartın Valiliği’nden yapılan açıklama şu şekilde:

“Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde saat 18.15 sıralarında -300 kotunda henüz nedeni belli olmayan kısmi bir patlama meydana gelmiştir. Olay yerine tüm ekiplerimiz seferber edilerek gerekli çalışmalara başlanmıştır.”

KOCA: 28 CAN KAYBI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bartın’daki patlama sebebiyle can kayıplarımızın sayısı 28’e ulaştı. İstanbul’da 6, Bartın’da 5 olmak üzere toplam 11 hastamızın tedavisi için gereken her şey yapılıyor.” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Patlamadan sonra sağ çıkan ve kurtarılan 58 madencimiz, şu anda aşağıda değerlendirdiğimiz, kurtarılmaya çalışılan 15 madencimiz var.” dedi.

Patlama bölgesinden açıklamada bulunan Soylu, hayatını kaybedenlerin isimlerini açıkladı.

Maden cinayetinde ölen işçilerin isimleri şöyle:

Ali Doğru, Aziz Köse, Berkay Pınarcıoğlu, Emre Kaval, Enes Aydın, Ercan Akdeniz, Fikret Kansız, Gökhan Mercan, Murat Ergin, Rahman Özçelik, Ramazan Özer, Selçuk Aymaz, Serkan Lakaş, Şuayip Okul, Yener Saygın, Mehmet Kara, Rasim Bulut, Sabi Akdere, Murat Özsan, Sedat Kahraman, Suat Demirkıran, Yasin Çelik, Gürdal Selenli, Orhan Altun, Emrah Kaya, Rıdvan Acet

İŞÇİ: KENDİ İMKANLARIMLA ÇIKTIM

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, patlamanın meydana geldiği TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’ne geldi. Vali Arslan, “Kim çıktı aşağıdan? Durum nedir?” diyerek maden ocağından çıkan işçi ile konuştu.

Maden ocağından çıkan işçi, “Hiçbir şey bilmiyoruz. Toz- duman oldu, ne olduğunu bilmiyoruz, gözükmedi. Kendi imkanlarımla çıktım. Patlama büyük ihtimalle de tam olarak, yani biz biraz geride olduğumuzdan dolayı sadece basınç oldu. Basınçtan dolayı toz kütlesi oldu, göz gözü görmedi” dedi.

Patlamayı haber alan çalışanların yakınları ise maden ocağına geldi. Çalışmalar sırasında bazı işçiler ocaktan çıkarıldı. Bir işçi arkadaşlarından destek alarak yürürken, durumunun iyi olduğunu söyledi. Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürdürülüyor.

ÜÇ SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı, madende yaşanan patlama nedeniyle soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “Bartın Amasra’daki maden kazası ile ilgili Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Olayla ilgili 3 savcı görevlendirilmiştir.” denildi.

VALİ: SEKİZ KİŞİ KENDİ İMKANLARIYLA KURTARILDI

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, TTK Amasra Müessese Müdürlüğü’nde meydana gelen patlamayla ilgili “Patlamanın nedeniyle ilgili henüz net bir bilgi yok. Saat 18.15 sıralarında eksi 300 kotta bir patlama olduğu bilgisi bizlere ulaştı. Eksi 250 kotta 74 tane arama- kurtarma ekibimiz çalışmalarına devam ediyor. Şu anda eksi 300 kotta 44 kişi, eksi 350 kotta da 5 kişi var. Bu işçileri kurtarma çalışmalarımız da devam ediyor.” dedi.

“SOMA’DA DA İLK ANDA TRAFO PATLAMASI DENİLMİŞTİ”

Maden Mühendisleri Odası Eski Başkanı Mehmet Torun’dan AFAD tepkisi: Soma’da da ilk anda trafo patlaması denilmişti.

KIZILAY: ACİL KAN İHTİYACI YOK

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, maden kazası sonrası olası ihtiyaç için bölgedeki hastanelere ilave kan ürünleri ve olası yanık vakaları için plazma sevklerinin yapıldığını ve şu an acil bir kan ihtiyacı bulunmadığını bildirdi.

HASTANEDEN AÇIKLAMA

İstanbul’a sevk edilen 6 yaralı işçi hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Mustafa Turan Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi sorumlusu “Yanık tedavi merkezine alınan yaralıların 5 tanesinin durumu ciddidir. Kurtarılmaları için sonuna kadar uğraşacağız.” dedi.

BAKAN DÖNMEZ: İLK DEĞERLENDİRME GRİZU PATLAMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğunu, maden ocağında kısmi göçüklerin olduğunu söyledi.

Dönmez, “Patlama anıyla birlikte oluşan yüksek basınç ve sıcaklıkla işçilerin bir kısmı olay yerinde hayatını kaybetti. 15 madenci aranıyor. Bir galeride patlamanın akabinde oluşan yanık söz konusu.” açıklamasında bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BARTIN’A GİDECEK

Diyarbakır programını iptal eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlama bölgesine gideceği duyuruldu.

DÖRT İŞ MÜFFETTİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Bartın’da maden ocağındaki patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Amasra ilçesinde maden ocağında meydana gelen patlamayla ilgili 4 iş müfettişi görevlendirildiği bildirildi.

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI: İŞÇİLERİN OKSİJEN SÜRESİ 1 SAAT. 15 İŞÇİNİN YER ALTINDA OLDUĞU SÖYLENİYOR

Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel: Kaza eksi 300-350 kot arasında grizu patlaması nedeniyle meydana geldi. Metanın ateşle birleşmesi sonucu meydana geliyor grizu patlaması. Patlamanın yarattığı basınç ile yanarak ya da patlamanın şoku ile hayatlarını kaybediyorlar. Akabinde patlamayla karbonmonoksit gazı ortaya çıkıyor. Çıkan gazla işçiler hayatını kaybediyor. ilk edinilen bilgilere göre 25 kişi hayatını kaybetti. Yer altında ulaşılmayı bekleyen 14-15 kişi olduğu söyleniyor. Ama patlama anının 18.15 olduğunu düşünülürse işçilerin üzerindeki oksijen maskelerinin süresi bir saat. Belli yerlerde olması gereken maske istasyonlarındaki maskelerde de bu kadar olması gerekiyor. Geçen sürede umutlarımız tükeniyor.

“HİÇBİR KAZA KADER DEĞİL”

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu : Hiçbir kaza kader değil önlenebilir. Kazalar insan faktörü ile oluşur ama esas sorumluluk işletmelere ait. Grizu kader değil önlenebilir. Bunu da işçiler yapamaz yönetenler yapar

“SAYIŞTAY FELAKETİN ‘GÖZ GÖRE GÖRE’ GELDİĞİNİ SÖYLEDİ”

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Sayıştay raporlarına rağmen felaketin ‘göz göre göre’ geldiğini söyledi. Yavuzyılmaz şunları dile getirdi:

Yılmadan dile getirdiğimiz sorun ve sıkıntıların arkasından tedbirlerin alınmaması nedeniyle yaşanan felakete acı bir şekilde şahitlik ediyorum.

“Amasra Müessesi hakkında birçok sorun Sayıştay tarafından tespit edilmiş durumda. Sayıştay göz göre göre geldiğini dile getirdi.

Sayıştay’ın raporunda raporunda artık üretim derinliğinde grizu riskinin arttığı söyleniyor. Gaz içeriklerinin yüksek olduğunu söyleniyor. Raporda, metan gazının açık bir şekilde yükseldiği yazıyor. Kömür üretim kapasitesine göre yarı  oranda işçi çalıştırılıyor”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu