GenelKıbrısManşet

Başbakan açıkladı: Perşembe günü TPIC ile protokol imzalanıyor!

-Mine İçsel

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, toplantısı 10.40’da başladı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, kürsüde akaryakıt  ve hayat pahalılığı konusunu gündeme getirerek hükümete yaşananlarla ilgili çalışmaları olup olmadığını sordu.

KDV ve fon indirimleri gündemde

Soru üzerine kürsüye gelen Maliye Bakanı Alişan Şan, iki önemli konuyla da ilgili ciddi çalışmalar olduğunu özellikle hayat pahalılığı adına temel tüketim maddeleri başta olmak üzere birçok ürüne KDV ve fon indirimleri konusunun gündemde olduğunu vurguladı.

Akaryakıt konusu ile ilgili açıklama için kürsüye Başbakan Ünal Üstel geldi.

Üstel yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle yapılan çalışmalar hakkında bilgi aktaramadığından; kamuoyunda yanlış bilgilerin dolaşmaya başladığını bu nedenle bilgi verme ihtiyacı duyduğunu dile getirdi.

Akaryakıt sorunu çözüldü

Başbakan Kıb-Tek’te yaşanan akaryakıt sorunu konusunu Türkiye ile masaya yatırarak çözdüklerini, TPIC ile Perşembe günü protokol imzalanacağını ve bundan sonra tüm akaryakıtın Türkiye’den tedarik edileceğini söyledi. Taşıma ücretinin de Türkiye tarafından karşılanacağını belirten Başbakan; KKTC’nin yalnızca akaryakıtın borsa bedeli ne ise onu ödeyeceğini dile getirdi.

Başbakan Üstel açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Elektrik kurumuyla ilgili sorunlar devam ediyor. Her platformda masaya yatırdık çözmeye çalıştık. Yakıt alımıyla ilgili sıkıntıları çözmeye çalıştık; elden alıma zorlandık ve elektriksiz kalmamak için doğrudan alım gerçekleştirdik.

İhaleye çıkıldı itirazlardan sonra ihale iptal edildi. 19 dolar teklif verdiler; “tamam siz getirin” dedik daha sonra “biz 19’a getiremeyiz” dediler. 30 dolar teklif vereni çağırdık o da dedi “veremeyeceğim”  bunların hepsi yazılıdır, belgelidir; vereceğim basına da.

Elektrik kurumuna dedik çağırın konuşun 13 dolar verdi Hayati Özok, teminatını dahi yatıramadı akaryakıtın sonra çekildi.

Daha sonra bu konuyu Türkiye’ye aktardık, sorunu çözdük. Bundan sonra bizde yakıt ile ilgili sorun yok. Bütün yakıtımızı Türkiye’ den ilgili şirket getirecek. Biz nakliye için hiçbir ücret ödemeyeceğiz. Sadece borsa fiyatı neyse onu ödeyeceğiz. Artık KKTC taşımacılık ücreti ödemeyecek. Taşıma ücretini Türkiye ödeyecek.

TPIC ile protokol yapıyoruz Perşembe günü. Kükürt oranı da yüzde 1 olacak gelecek yakıtın da.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu