GenelKıbrısManşetSiyaset

Başbakan ortada kaldı

Bir yanda ‘Ankara ile ilişkilerin iyi tutulması’, diğer yanda ‘parti içi dengelerin korunması’ arasında sıkışan Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun, kabinenin hazırlanması esnasında ciddi şekilde zorlandığı ve zaman zaman hükümet kurma görevini iade etmeyi dahi düşündüğü öne sürüldü

Bir yanda ‘Ankara ile ilişkilerin iyi tutulması’, diğer yanda ‘parti içi dengelerin korunması’ arasında sıkışan Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun, kabinenin hazırlanması esnasında ciddi şekilde zorlandığı ve zaman zaman hükümet kurma görevini iade etmeyi dahi düşündüğü öne sürüldü

YDP İLE KOALİSYON SEÇENEKLER ARASINDA YOKTU… UBP kurultayında güçlü bir destekle genel başkanlık koltuğuna oturmasının ardından, Ulusal Birlik Partisi’nin erken genel seçimlerinden 24 vekille birinci parti olarak çıkmasını sağlayan Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu’nun sevinci kursağında kaldı. UBP içerisindeki kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, hükümet kurma pazarlıkları sürecinde yaşadıkları nedeniyle Sucuoğlu’nun hükümeti kurma görevini aldığı için neredeyse pişman olduğu öne sürüldü. Birinci tercihi olan güçlü UBP-CTP koalisyonunu hayata geçiremeyen, ikinci tercihi olan UBP-HP-DP koalisyonu için de Halkın Partisi’ni ikna edemeyen Sucuoğlu, adeta ‘istemeye istemeye’ UBP-DP-YDP koalisyonu için anlaşma sağladı.

3 KEZ KABİNE DEĞİŞTİRİLDİ… Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun UBP-DP-YDP koalisyonunda görev alacak UBP’li Bakanların listesini hazırlarken oldukça zorlandığı öğrenildi. Sucuoğlu’nun TC Ankara Büyükelçiliği’ne sunduğu kabinenin 3 kez değiştirildiği öne sürülürken, ilk kez seçilmiş ve arkasında partisinin güçlü desteği olan bir Başbakan’ın kabinesine bu denli müdahale edildiği ve Sucuoğlu’nun her ne kadar bu durumdan mutsuz olsa da çaresiz kaldığı dile getirildi. Siyasi kulislerde, kurulacak olan kabinenin adeta ‘zoraki’ bir kabine olduğu konuşulurken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ilk kez bu denli baskı uygulandığı da dile getiriliyor. ‘Yaşanan bu durum “Ankara’nın kabinesi hazırlanıyor” yorumlarına neden olurken, Sucuoğlu’nun yakın çevresine bu konudan dolayı duyduğu rahatsızlığı dile getirdiği de öğrenildi.

KABİNE SON ANA KADAR NET DEĞİL… Son ana kadar UBP’nin kabinedeki isimlerinin kim olacağı halen belirsizliğini korurken, Kutlu Evren, Nazım Çavuşoğlu ve Dursun Oğuz’un haricinde kimsenin yerinin garanti olmadığı iddia edildi. Öte yandan partili partisi herkesin sevgisini kazanan Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli’nin kabinede sürpriz şekilde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev alabileceği gündeme gelirken, Sağlık Bakanlığı görevine ise Dr. Hakan Dinçyürek’in getirilebileceği öne sürüldü. UBP tabanının büyük desteğini alan Olgun Amcaoğlu’nun ise kabine dışında kalacağına ilişkin söylentiler ise ciddi anlamda tepkiye neden oldu. Öte yandan, UBP tabanında, Erhan Arıklı Genel Başkanlığı’ndaki YDP ile hükümet kurulması nedeniyle ciddi rahatsızlıklar olduğu da öğrenildi. Geçtiğimiz dönemlerde UBP ve Faiz Sucuoğlu’na yönelik söylemleri nedeniyle UBP tabanından Erhan Arıklı’ya karşı ciddi bir öfke olduğu da biliniyor.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu