KıbrısManşetSağlıkSiyaset

Başbakan Saner: 7000 teste göre vaka oranı düşük ama bu kararlar gerekliydi

Başbakan Ersan Saner, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yeni kararları açıklamasının ardından ayağının tozuyla BRT canlı yayınına katıldı ve yeni kararlara ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu.

GIYNIK CANLI TAKİP – ELİF DÜLGER

Başbakan Ersan Saner, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yeni kararları açıklamasının ardından ayağının tozuyla BRT canlı yayınına katıldı ve yeni kararlara ilişkin detaylı açıklamalarda bulundu.

PCR test cihazı alınması için karar üretildiğini aktaran Saner, “Dünya’da en güvenilir test PCR testi. Son 10 gün içerisinde İstatistiklere baktığımızda ortalama vakaların yüzde 50’sinin Girne’den olduğunu görüyoruz. Lefkoşa ve Girne bölgesine ağırlık vermeliyiz” diyerek “Yaklaşık 7000 teste göre vaka oranı düşük ancak aldığımız kararlar gerekliydi. Yarından itibaren tam sokağa çıkma yasağını getirdik. Temel ihtiyaçların karşılanacağı yerler sabah 8’den akşam 17’ye kadar açık olabilecek ve Pazar günleri sadece nöbetçi eczaneler açık olacak, marketler kapalı olacak” şeklinde konuştu.

Başbakan Ersan Saner’in açıklamasından satır başları şu şekilde: 

  • Açık sektörlerin tedarikçileri ise 17:00-20:00 arası açık olacak. Restoran ve paket servisler kapalı olacak. Süt Kurumu imalatına devam edecek, internet sağlayıcılar, su tedarikçileri açık olacak.
  • Açık olacak yerlere gidilmek için alınan izinleri iptal ettik bu yerlerde çalışan kişilerde İçişleri Bakanlığı’ndan tekrar izin alacak.
  • Basın ve sarı kart sahipleri çalışmalarına devam edecek. Sivil havacılık, itfaiye açık kalacak. Uçuşlar ve gemi seferleri devam ediyor.
  • Belediyeler, İlçe Emniyet Kurulları ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak PCR testleri ve aşılar devam edecek.
  • Bakanlar Kurulu’nda uyumlu bir çalışma ortamı var, daha fazla test yapmak için karar ürettik.
  • 50 bin kit alacakken 150 bin kit alma kararı verdik hep birlikte. Mağusa Hastanesi’nde olan bir PCR testi cihazı yanına bir tane daha göndermeyi ve personel ile güçlendirme kararı aldık.
  • Tek hedefimiz Covid-19 tablosunun tüm ülkede şeffaflıkla ortaya çıkmasını istiyoruz.
  • Ben uzman değilim bu kararları uzmanlarla birlikte aldık biz daha önce Alsancak’ı kapatsaydık bölgesel olarak oranın vatandaşı Karaoğlanoğlu’na gelecekti yine aynı tablo olacaktı. Rakamlar halk tarafından bilinsin ben bu rakamlarla uğraşmazsam Dünya ile bizim aramızdaki farklı ya da paralel gidişi göremeyiz.
    Ülkemizin her şeye rağmen ne düzeyde olduğunu görüyoruz. Benzer nüfuslarla paralel bir seyir ile devam ediyoruz hatta İzlanda bizden biraz daha kötü durumda…
  • PCR test kitleri ile ilgili her hangi bir sıkıntı olmadığını aktaran Saner, “Aşı tüm Dünya için sıkıntı bir süreç. İngiltere nüfusunun yüzde 70’ini günde 390 bin aşı yaparsa Eylül 2021 de sürecini normale çevirebilir. En ufak bir hata birçok olayı için tehlikeli bir süreç olur. Aşılar için Türkiye ile devletten devlete olmadığı sürece aşı ile ilgili bir adım atamayız” dedi.
  • 500 bin aşının KKTC’ye verilmesi için Türkiye ile bağlantı halinde olduğunu belirten Saner “Net bir tarih veremiyoruz çünkü aşılarda bir deneme sürecinden çekiyor. Türkiye’nin kendi illerine göre dağıttığı aşı sayısı ile biz de ilk on arasındayız.” Şeklinde konuştu.
  • 8 Şubat-12 Şubat arası bankalara tatil verildiğini belirten Saner, çeklerin, kredilerin 15 Şubat’a kadar ötelendiğini ifade etti. İkinci ödeme süresini olan 15 iş gününde 21 iş gününe yükseltildiğinin altını çizen Saner, “Haziran 2022’ye kadar hak tanındı” dedi.
  • İnternet sağlayıcıların acil durumlarda, ilçeler arası geçişlerde ilçe emniyet kurullarından izin almaları gerekiyor.
  •  Bankalara yığılma olması konusunda konuya açıklık getiren Saner, “Ağırlı olarak kredi kartlarının kullanıldığını biliyoruz bu yüzden bir yığılma olacağını düşünmüyorum ve ayın başından itibaren de herkes maaşını çekmiştir” dedi.
  • Online marketlerin de çalışmaya devam edemeyeceğini aktaran Saner, “Devleti dahi kapattık o yüzden online markete izin vermek, paket servise de izin vermek demektir. Yoğunluğu azaltmak adına tam kapanma kararı aldık” şeklinde konuştu.
  •  Mahkemeler için sürecin işleyişine değinen Saner, mahkemelerinde kapalı olacağını aktardı.

    Ayrıntılar birazdan…

Diğer Haberler

Başa dön tuşu