GenelKıbrısManşet

Baştaşlar İnşaat Direktörü Baştaş, Esentepe bölgesinin gelişim planları ve Sun Valley projesinin detaylarını değerlendirdi

2022 yılında dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Baştaş, satış rekorlarının kırılacağı bir yıl olacağı öngörüsünde bulundu.

Baştaşlar İnşaat Direktörü Ahmet Baştaş, şirketin 2022 yılı hedeflerini, Esentepe bölgesinin gelişim planlarını ve Sun Valley projesinin detaylarını değerlendirdi.

2022 yılında dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Baştaş, satış rekorlarının kırılacağı bir yıl olacağı öngörüsünde bulundu.

“BU YIL EMLAKTA SATIŞ REKORLARI KIRILACAK”

“ESENTEPE GELİŞİM BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ”… 1969 yılından bugüne yaptıkları tüm projelerde kalite, güven ve hizmet anlayışını benimseyen Baştaşlar, 2022 yılına da yeni projeler ve dijitalleşme altyapıları ile hazırlandı. 1998 yılından beri Ahmet Baştaş’ın Direktörlüğü yaptığı şirket, yüzlerce aileyi ev sahibi yaptı ve yapmaya devam ediyor. Sektördeki deneyimlerini, bu deneyimleri müşteri ihtiyaçları ile birleştirmeyi ve doğru planlamanın önemini vurgulayan Ahmet Baştaş, Esentepe’de inşa ettikleri Sun Valley tatil köyünü, benimsedikleri konsepti, 2022 yılı planlarını ve dijitalleşmeye verdikleri önemi değerlendirdi. Esentepe bölgesine kazandırdıkları konsept projeler ile yaşam standardını yükseltmeyi hedefleyen Ahmet Baştaş ve ekibi, 2022 yılına da hazır. Stratejik planlamaya özellikle vurgu yapan Ahmet Baştaş, Esentepe’nin ilerleyen dönem içerisinde dünya çapında tanınmış bir bölge olması için çalışmalarına devam ettiklerini de ifade etti.

“TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN PLANLARIMIZ AKSAMADI”… “Bizim planlarımız 5 yıllıktır, rüzgara göre şekil almıyoruz” diyen Ahmet Baştaş, “Son dönemde onca yaşanan olumsuzluğa rağmen sadece 1 projemizde birkaç aylık gecikmenin dışında yaşadığımız bir olumsuzluk olmadı. %50 iş gücü kaybı yaşadık, ona rağmen plana ayak uyduruyoruz hatta planda önde olduğumuz noktalarımız bile var” dedi. “Bizim için ve Esentepe için çok kıymetli olacak olan marina inşaatına başladık, devletten kaynaklanan bir gecikmemiz vardı. O devam ediyor ve hızlı ilerliyoruz” diyen Baştaş, marinanın bölgeye ciddi bir ivme kazandıracağını ifade etti.

“METREKARE DEĞİL YAŞAM ALANI SATIYORUZ”… “Sun Valley konseptini biz 2018 yılında planladık ve gerçekleştirmeye başladık. Proje üretmek amaçlı değil de dört dörtlük bir hizmet sunacağımız bir yapı oluşturmak istedik” diyen Ahmet Baştaş, “Heart Center dediğimiz spor, SPA vb. aktivitelerin içinde olacağı bir kompleks inşa ediyoruz. Yaz ayına kadar tamamlanacak. Bizim faaliyetlere yaptığımız çok ciddi bir yatırım var. 5 yıllık planda ilk 2 yıl içerisinde bu faaliyetlerin %75’ini bitirmiş olacağız” şeklinde konuştu. “Günümüzde insanlar hizmeti ayağına istiyor, sadece ev almak değil, alan transferinden konaklamasına kadar olan tüm hizmetleri resort seviyesinde istiyor” diyen Baştaş, Tüm dünyanın kompakt yaşama döndüğünü gördük, spor salonu elinin altında olsun, SPA elinin altında olsun istiyor insanlar. Bir de tüm bunları doğanın içinde yaşamak istiyor” sözleriyle emlak sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

“ANA HEDEFİMİZ DİJİTALLEŞMEK”

Biz her yılımızı stratejik planlarla belirliyor ve ona uygun hareket ediyoruz. 1 yıl önceki durum ve oluşan şartları göz önünde bulundurarak bu raporları oluşturuyoruz. Hem kendi durumumuzu hem de müşterilerin nereye gittiğini görüyoruz. Satış hedefleri, yeni projeleri ve birçok konuyu buna göre gözden geçirip organize ediyoruz. Kendimize ait inşaat bölümü, finansal ve diğer yatırımlarımızı bu stratejik plan doğrultusunda ilerletiyoruz. Geçen yıl ana hedefimiz dijitalleşmekti. Bunun altyapısını 3 yıldır kuruyoruz ancak hızlandırdık.

Neden diye sorarsanız, İsviçre’de ki bir dergide bir profesörün yaptığı araştırmaya göre, 2027 yılına kadar varlıklarını, bilgi birikim ve tecrübelerini dijitale taşımayan şirketlerin %75 oranında yok olacağını okudum ve bu yazı beni çok etkiledi. Dijitalleşmeye hız kazandırdık. Bu da bize çok güzel bir ivme kattı.

Dijitalleşmeyen diğer firmalarımız bunun ne kadar zorunlu olduğunu 3-5 yıl içerisinde görecekler. Sadece dijital pazarlama değil, diğer tüm altyapılar da dijitalleşmek zorunda. Biz bunu %75 oranında gerçekleştirdik.

Bizim planlarımız 5 yıllıktır, rüzgara göre şekil almıyoruz. Son dönemde onca yaşanan olumsuzluğa rağmen sadece 1 projemizde birkaç aylık gecikmenin dışında yaşadığımız bir olumsuzluk olmadı. %50 iş gücü kaybı yaşadık, ona rağmen plana ayak uyduruyoruz hatta planda önde olduğumuz noktalarımız bile var.

Bizim için ve Esentepe için çok kıymetli olacak olan marina inşaatına başladık, devletten kaynaklanan bir gecikmemiz vardı. O devam ediyor ve hızlı ilerliyoruz. Hem bölgeye hem de bize ivme kazandıracak bir yatırım.

Heart Center dediğimiz spor, SPA vb aktivitelerin içinde olacağı bir kompleks inşa ediyoruz. Yaz ayına kadar tamamlanacak. Bizim faaliyetlere yaptığımız çok ciddi bir yatırım var. 5 yıllık planda ilk 2 yıl içerisinde bu faaliyetlerin %75’ini bitirmiş olacağız.

“METREKARE DEĞİL YAŞAM ALANI SATIYORUZ”

Sun Valley konseptini biz 2018 yılında planladık ve gerçekleştirmeye başladık. Proje üretmek amaçlı değil de dört dörtlük bir hizmet sunacağımız bir yapı oluşturmak istedik.

Günümüzde insanlar hizmeti ayağına istiyor, sadece ev almak değil, alan transferinden konaklamasına kadar olan tüm hizmetleri resort seviyesinde istiyor. Tüm dünyanın kompakt yaşama döndüğünü gördük, spor salonu elinin altında olsun, SPA elinin altında olsun istiyor insanlar. Bir de tüm bunları doğanın içinde yaşamak istiyor.

“HERKESİN ZİYARET ETMEK İSTEYECEĞİ BİR LOKASYON OLUŞTURUYORUZ”

Bizim hedef ülkelerimiz Kuzey Avrupa ülkeleri ve biz onlara göre projelerimizi tasarlıyoruz. Acentelerimizle oturduk ve ihtiyaçlarını belirledik ve faaliyetlerimizi belirledik ve bunu bir proje haline getirdik. Sun Valley Resort & Residence olarak oluşturduk.

Kıyı projemizi tekrar dizayn ettik hem de dünyanın tanınmış mimarı olan Saffet Kaya Bekiroğlu ile birlikte. Ödüllü bir mimar ve çok da güzel dokunuşları oldu projeye.  Cove projemizde deniz kenarını, marinayı ve diğer faaliyetleri içeren kıyı projemizi yeniden tasarladı ve o projeyle Sun Valley herkesin ziyaret etmek istediği bir lokasyon olacak. Ve bu Akdeniz’de olacak bu çok önemli.

Bütün bunlar bir cazibe katıyor ama bizim konseptimiz doğanın içinde, deniz ve dağın içinde huzurlu, aktif ve barış dolu bir ortam oluşturmak. Ve bu doğrultu da başarıyla ilerliyoruz.

“SUN VALLEY KONSEPTİ ARTIK HİSSEDİLECEK”

Bitmiş 200 konutumuz var, 100 tane konut bu yılsonuna tamamlanacak, 100 tane planlayıp, satışa sunduğumuz var. Toplam 800 civarında konut inşa etmeyi planlıyoruz bu bölgede. Plajın tamamlanması, restoranın tamamlanması gibi detaylarımız var. 2023 yılında tüm faaliyetlerimizin %75’ini tamamlayacağız. Sun Valley konsepti hissedilecek artık ve fark yaratacak.

“ESENTEPE BÖLGESİ GELİŞİM BÖLGESİ OLARAK SEÇİLMELİ”

Biz sadece projelerimiz için değil bölge için de çalışıyoruz. Belediye ve devlet kurumları ile devamlı görüşüyor ve projeler üretiyoruz. Bölgenin gelişimi ile ilgili Müteahhitler Birliği ile ilgili bir seminer düzenleyeceğiz. Sadece bizim yaptığımız faaliyetler bölgeye yeterli değil. Burasının bir gelişim bölgesi olarak seçilmesi ve durağan olan çalışmaları hızlandırmak gerekiyor. Long Beach gibi bir projeyi hayata geçirmek, sonrasında tarihi çekim noktalarını restore ederek tekrar ziyarete açmak isteriz. Bölgeyi çekici kılmak ve kıyı bölgelerinde ki projelerle birleştirmek istiyoruz.

Ana hedefimizde kendi insanımız bölgeye gelsin ve gezsin. Sadece yabancı yatırımcı değil hedefimiz. Plajların gelişmesi, yürüyüş yollarının yapılması, altyapı yatırımlarının yapılması gibi birçok konuda hazırlanmak gerekiyor. Halk ile gelen yabancı müşterileri buluşturmak istiyoruz. Yürüyüş yollarının yanında yapılacak alışveriş merkezleri ve sosyal tesislerle halkı teşvik edeceğiz. Bölge halkının yatırımcıya uzaktan değil yakından bakmasını ve iş alanları oluşturmak istiyoruz. Bölge halkına da imkanlar sunmak gerekiyor, bu yıl bunu da başaracağız.

Bölgede ne kadar çok yatırımcı firma olursa o kadar hızlı bir şekilde gelişir. Ben diğer arkadaşlarımızı hiçbir zaman rakip olarak görmedim. Daha fazla sinerji oluştururuz ve elimizden gelen yardımı yapmaya da hazırız.

“KUR ARTIŞI YABANCILAR İÇİN AVANTAJ OLDU”

Yabancılar için bir avantaja dönüştü, yaşam daha ucuz oldu. Yabancılar için sadece kendi ülkelerinde yaşanan zamlar var bu zamlar da insanların bizi tercih etmelerini sağladı. Özellikle Almanya son dönemde bir atağa başladı. Bizim tanınmamışlığımız ve hiçbir sisteme bağlı olmayışımız bizim için bir avantaj oldu. Güneş olduğu ve bu doğa olduğu sürece bu bizim için avantaj tabi. Bizim sadece altyapıları geliştirmemiz gerekir, yollar, devlet daireleri, sağlık kuruluşları.

Bizim en büyük partnerimiz devlettir ancak bizimle paralel gidemiyor. Devletin de altyapısını geliştirmesi gerekiyor. Devletin özel sektör vizyonuna yetişmesi ve bizimle paralel yürümesi gerekir. İnşallah daha güzel olacak.

“SATIŞ OFİSİ DEĞİL, SATIŞ DESTEK OFİSİMİZ VAR”

Biz yatırımcıyız. Biz ürünlerimizi tanıtmaya, bu doğrultuda materyaller oluşturmaya başladık. Satışı acenteler yapsın, biz de onlara destek olalım istiyoruz. Bizim pazarlamamız acente geliştirmek üzerine kurulu. Zaten satış ofisimiz yok, satış destek ofisimiz var.

“BU YIL EMLAK SEKTÖRÜNDE SATIŞ REKORLARI KIRILACAK”

Sektörle ilgili olumlu sinyaller görüyorum, bu yıl emlak sektöründe satış rekorlarının kırılacağına inanıyorum. Ümitliyim bu yıl için. Özellikle pandeminin diğer ülkelerde ki ekonomik ve yaşam şekillerini etkilemesi bize fayda sağlayacak bunu deneyimliyoruz.

“DEVLETİN YAP-SAT SEKTÖRÜNÜN ÖNÜNÜ AÇMASI GEREKİYOR”

Devlet yetkililerinin de bizim önümüzü açmasını ve birlikte hareket etmemizi istiyoruz. İnşaat yap-sat sektörü lokomotif sektörlerin başında gelir. Hiçbir teşvik almadan 500 milyon/yıllık satış değerine ulaştık. Ekonomiye reel sektöre katkısı çok yüksek. Turizmde teşvik var, kişi başına ödenir ve vergi muafiyetleri var. Eğitimde ciddi teşvik ve vergi muafiyeti var. Yap-sat inşaat sektörüne teşvik yok hatta engelleme bile var. Ekonomiyi bu sektör kurtaracak ve değer vermek gerekiyor. Annan planında bütçemizin artı verdiği dönem yap-sat sektörünün getirdiği bir sonuçtur. Krizden çıkış yolu inşaat olarak konumlandırılır. Yabancı sermayenin adaya gelişinin kolaylaştırılması gerekir.

Ayrıca kurumsallaşmaya önem verilmeli. İleride sıkıntı yaşamadan önlemler alınmalı. Devlet eliyle standartlarımızın belirlenmesi gerekiyor. Bu da sektör paydaşlarımıza tavsiyem. Standartları oluşturup, bunlara uyduğunuzda müşteri şikayetlerinin azalacağınız hatta biteceğini göreceksiniz. Sektörün standarda uydurulması gerekiyor.

“YABANCI SATIŞÇILARIN KAYIT ALTINA ALINMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Başka bir konuda, tüm satıcıların kayıt altına girmesi gerekir. Yabancı emlakçıların kayıt altına girmesi engellenmemeli, bu konunun çözülmesi gerekir. Esas satışlarımızı yapan yabancı kökenli satışçıları, kayıt altına almanın önünün açılması gerekir. Yerel emlakçıyla birlikte bu işi yapmasının önü açılabilir ve şuan ki kayıt dışının önlenmesi gerekir. Ayrıca emlakçıların ödediği vergilerin azaltılması gerekir. Hiç alamamaktansa düşük ücretler alınabilir.

Burada ev alırken firmanın geçmişine bakarak ve geri dönüş alarak ilerlemesi gerekir. Bu konuda da müteahhitler birliğiyle bir çalışmamız var. Tüm firmaları kapsayacak ancak araya pandemi girdi. Tekrar bir sıkıntılı durum yaşanmaması gerekir.

Kaynak: Kıbrıs Emlak Merkezi

Diğer Haberler

Başa dön tuşu