GenelKıbrısManşetTürkiye

Baybars: “Projeyi başka yerde aramaya gerek yok”

Bağımsız Milletvekili Ayşegül Baybars, Türkiye'den KKTC’ye konut projesini değerlendirdi.

Ayşegül Baybars, paylaşımı şöyle:
Mağusa, Maraş Derinya’da yapılması planlanan sosyal konut projesi, 2018 yılında vatandaşlarımızın barınma ihtiyacını karşılamak için başlattığımız sosyal konut projelerinin ilk adımı idi. 2019 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ayırdığımız 140 dönümlük araziyle birlikte ülkedeki barınma sorununu çözmeye yönelik, önce Mağusa, sonrasında Güzelyurt, İskele, Girne ve Lefkoşa bölgelerinde sadece kırsalda değil kentlerdeki konut sorununu çözmek için planlama yaptık. O dönemde yapmış olduğumuz hane halkı anketleri ve ihtiyaç analiz raporlarına gore imar planı çerçevesinde yerel mevzuata, ülkenin coğrafi, kültürel ve yaşam alışkanlıklarına uygun konut projeleri 2020 yılı başında tamamlanmış ve 26/02/2020 tarihinde yaptığımız lansman ile kamuoyunun bilgisine tarafımızca sunulmuştu.
Mağusa, Maraş, sosyal konut projesine göre, yerli mimar ve mühendislerimizin hazırladığı, şehir planlama dairesindeki uzman plancıların destek verdiği, fizibilite raporlarının ülkemiz gerçeklerine uygun hazırlandığı proje tamamlandığında yaklaşık 4.200 kişiye sadece bir konut değil yeni yaşam alanı sunulmuş olacaktı. Hane halkı ve ihtiyaç analizlerine göre oluşturulan 2+1 ve 3+1 konut tipleriyle 1192 daireden ve sosyal donatılardan oluşan yaşam şehri konseptiyle ilçenin yaşam alışkanlıklarına uygun, bölgenin dokusunu koruyan, engelli dostu ve çevreci bir bakış açısı ile hazırlanan projenin 3 etapta tamamlanmasını hedeflenmekteydi. Sadece sıcak bir yuva değil, çağdaş bir yaşam alanı yaratarak vatandaşlarımıza uygun elverişli konut imkanı sunarken, proje kapsamında; dükkanlar, okul, sağlık ocağı, spor sahaları, parklar ve etüt merkezleriyle birlikte çağdaş yaşama dair ihtiyaçların karşılanabilmesine yönelik kapsamlı bir planlama yapıldığını da ortaya koymak önemlidir.
İlk etap projelendirme ile; toplam 376 konutun inşaası ve 1316 vatandaşımıza yeni yaşam alanları sunmak hedeflenmişti .
Güzelyurt’ta ise arazi uygunluğu ve bölgesel faktörler değerlendirilerek ilk etapta 3+1 konut tipiyle şekillenen projede 120 vatandaşımıza çağdaş konutlar sunmayı hedeflenmişti. Buna ilişkin projeler de tamamlanmış durumda idi.
Devletin devamlılığı esastır. Vatandaşa hizmeti istikrarlı bir şekilde götürebilmek için hazırlanmış doğru projeler başka hükümetler tarafından bir kenara itilmemeli. Hükümet, Ankara ziyareti sonrası topluma sosyal konut müjdesi vermiş olsa da, henüz ortada hiçbir şey olmadığı var olan ve ihaleye çıkmak için hazır hale gelen projeleri görmedikleri yapılan açıklamalardan bellidir.
Yeni bir proje yapmaya gerek yoktur. Proje vardır, hazırdır. Hükümetin bu konudaki tek ihtiyacı, geçmiş dönemde bizim yaptığımız gibi projeye uygun finansman bulmak adına bankalarla temasa geçmek ve ödeme koşullarını düzenleyerek ihaleye çıkmaktır.
Ülkenin ekonomik anlamda ciddi sıkıntılar çektiği bir dönemde, hem gençlerimizin ve dar gelirli vatandaşlarımızın konut sahibi olmasına hem de darboğaz içerisinde olan özel sektörümüze eş zamanlı şekilde katkı sağlayacak bu fırsat hükümet tarafından heba edilmemelidir.
Kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomi vaad eden hükümetin, gençleri uygun koşullarla konut sahibi yapmak kadar yerel sektörlerimize sahip çıkması, yerli insan kaynağını kullanması, bu ülkenin kurumlarına sahip çıkması da asli görevidir.
Başlatmış olduğumuz sosyal konut projesinin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu