DünyaGenelManşet

BBC’de “Lineker” krizi büyüdü

İngiltere’nin ünlü yayın kuruluşu BBC’de Gary Lineker depremi yaşanıyor. BBC’de spor programı sunucusu ve İngiltere’nin ünlü eski milli futbolcularından Lineker’in hükümetin yeni mülteci yasa tasarısıyla ilgili sosyal medya paylaşımı nedeniyle başlayan tartışmalar, İngiliz kamu yayın kurumunda krize ve spor yayınlarında dayanışma boykotuna yol açtı.

BBC’nin Lineker’in görevine ara verdiğini açıklaması üzerine, programdaki spor yorumcuları ve ekip arkadaşlarının yanı sıra BBC’nin diğer spor programlarının sunucuları ve yorumcuları da Lineker’e destek için programlara çıkmadı.

BBC’nin birçok televizyon ve radyo spor programlarının yerini farklı konularla ilgili bant yayınları aldı. BBC “sınırlı” spor yayınlarından dolayı izleyicilerden özür diledi.

BAŞBAKAN VE İÇİŞLERİ BAKANI HEDEF GÖSTERMİŞTİ

Lineker, Salı günü attığı bir tweette Muhafazakar Parti hükümetinin yeni mülteci yasa tasarısında kullanılan dilin, Nazi yönetiminin hakim olduğu “1930’lar Almanyası’nda kullanılandan pek farklı olmadığını” yazmıştı.

Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın Lineker’i hedef göstermesinin ardından, BBC, Lineker’in Twitter paylaşımında “tarafsızlık” kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle spor programı sunucusu olarak görevine ara verildiğini açıkladı.

Bunun üzerine Lineker’in sunduğu Günün Maçı programı yorumcularının programa katılmama kararı almasıyla BBC’nin diğer spor yayınlarında da Lineker’e destek için tek tek boykot kararları açıklandı. Aksayan spor yayınları şöyle:

Match of the Day (Günün Maçı) programı sunucusuz ve yorumcusuz bir şekilde maç özetleriyle yayımlandı.
BBC Radio 5 Live’da günün maçları yerine önceden kaydedilmiş yayınları paylaşıldı.
Football Focus, Final Score ve Fighting Talk programları yerine önceden kaydedilmiş farklı programlar yayına girdi.
Günün Maçı programı yorumcularından eski futbolcu Ian Wright, Lineker’in görevine son verilmesi halinde kendisinin de programa çıkmayacağını açıkladı.

Eski BBC Genel Direktörü Greg Dyke, BBC’nin Lineker’i programa çıkarmama kararının yanlış olduğunu ve kendi itibarını zedelediğini söyledi.

BBC çalışanlarının örgütlü olduğu NUJ ve BECTU sendikaları da BBC’nin Lineker kararını “tehlikeli” ve “endişe verici” olarak değerlendirdi ve “kendi kalesine attığı büyük bir gol olduğunu” söyledi.

NE OLMUŞTU?

İngiltere hükümeti geçtiğimiz hafta Salı günü Avam Kamarası’nda ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenlerin bu ülkede iltica başvurusunda bulunma hakkını ortadan kaldıran yeni yasa tasarısını sundu.

Lineker, Twitter hesabından, İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın Avam Kamarası konuşması klibine “Aman tanrım, bu korkunç ötesi” yorumunu yaptı.

Kendisine “ileri gittin” diyen bazı kullanıcılara yanıt verirken de “Biz diğer önde gelen Avrupa ülkelerinden çok daha az mülteci alıyoruz” dedi ve sürdürdü:

“Bu, en korumasız insanları hedefleyen ölçüsüzce acımasız bir politikadan başka bir şey değil ve kullanılan dil de Almanya’da 30’larda kullanılandan pek farklı değil. Bu durumda ben mi ileri gitmiş oluyorum?”

Braverman, “Hukuki, ölçülü ve insani” diye nitelediği önlemlerin 1930’lar Almanya’sına benzetilmesinden hayal kırıklığı duyduğunu söyledi.

Lineker, eleştiriler üzerine, “sesi olmayan” insanların haklarını savunmaya devam edeceğini vurguladı.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu