DünyaManşet

“Ben teknolojisiz yapamam” diyenler bir kez daha düşünsün

İzole bir yaşama burun kıvırıp, “ben teknolojisiz yapamam” diyenler bir daha düşünsün… 

 

Teknolojiden ve sağlık erişiminden uzak, izole bir yaşam süren Bolivya Kabilesi’nin dünyadaki en sağlıklı beyinlere ve kalplere Sahip olduğu tespit edildi.

Bu keşifle sağlığın sırrının Bolivya Amazonlarının derinliklerinde yatıyor olabileceğini düşünen bilim adamları, yaptıkları araştırmalarla Tsimané kabilesinin insanlarının batılılardan çok daha sağlıklı kalplere ve beyinlere sahip olduğunu keşfettiler.

Önceden dünyadaki en sağlıklı kalplere sahip olduklarıyla ilgili bulgular edinen bilim adamları, yaklaşık 16.000 kişilik bir kabile olan Tsimané’nin mükemmel bir sağlığa sahip olduğunu, 2017 yılında yapılan bir araştırma ile de göstermişti. 

Şimdi, 2021’de yapılan nihai bir araştırma, Tsimané’nin sadece daha sağlıklı kalplere sahip olmadığını, beyinlerinin de daha sağlam olduğunu doğruladı.

2021 araştırması, 40 ile 94 yaşları arasındaki 746 Tsimané yetişkinini inceledi. İzole edilmiş köylerinden Bolivya’nın Trinidad kentine iki tam gün kadar seyahat eden Tsimané’ye, araştırmacıların beyinlerine bakabilmeleri için CT taraması yapıldı. Araştırmacılar Tsimané beyin taramalarını yaptıktan sonra, bunları Almanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda’dan yetişkinlerin taramalarıyla karşılaştırdılar. Araştırmacılar iki popülasyon arasındaki beyin hacmine baktıklarında, orta yaş ve yaşlılık arasındaki beyin hacmi farkının Tsimané beyinlerinde Batılı beyinlere göre yüzde 70 daha küçük olduğunu buldular.

FAZLA YAĞ APTAL YAPIYOR

Yapılan araştırma ile ilgili hazırlanan raporda, “Tsimané halkı fiziksel olarak aktiftir ve çiftçilik, avcılık ve balıkçılıkla geçinir. Sebze, balık ve yağsız et içeren yüksek lifli bir diyet yerler. Bu arada, Batılılar genellikle hareketsizdir ve daha fazla doymuş yağ tüketir. Sağlıklı beyin ve kalp sırrı bu detayda gizli aslında” denildi. Bilindiği gibi bir miktar beyin atrofisi normal olsa da, hızlı bir düşüş bilişsel bozulmaya, işlevsel düşüşe ve bunamaya yol açabilir. 

ŞEKER VE YAĞLAR AYRICA HAREKETSİZ YAŞAM BİZİ ALZHEİMER YAPIYOR

Yıllarını Tsimané’yi inceleyerek geçiren Chapman Üniversitesi’nde sağlık ekonomisi ve antropoloji profesörü olan çalışma yazarı Hillard Kaplan, “Şeker ve yağlardan zengin hareketsiz yaşam tarzımız ve diyetimiz yaşla birlikte beyin dokusu kaybını hızlandırıyor ve bizi Alzheimer gibi hastalıklara karşı daha savunmasız hale getiriyor olabilir” dedi. “Tsimané, sağlıklı beyin yaşlanması için bir temel olarak hizmet edebilir.”

Balıkçılık yapıp doğal beslenen kabilede 100 yaşını aşmış ve hiçbir sağlık problemi olmayan çok sayıda yerli var.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu