GenelKıbrısManşetSpor

Bir sevindik bir üzüldük

Yükseköğretimde ülkemiz ile ilgili önemli gelişmeler yaşanırken bir sevindirici bir de üzücü bir haber gelişmesi yaşandı.

YÜKSEKÖĞRETİMDE ÖNEMLİ GELİŞMELER

Yükseköğretimde ülkemiz ile ilgili önemli gelişmeler yaşanırken bir sevindirici bir de üzücü bir haber gelişmesi yaşandı. Türkiye milli takımlarında yer alan ülkemiz sporcularının da faydalanabileceği “Türk Sporuna Yükseköğretimde Yüzde Yüz Destek” programına KKTC’deki 17 üniversite de dahil olurken YÖK’ün ülkemizdeki Spor Bilimleri Fakülteleri’ne özel yetenek sınavı ile öğrenci alınmasını kaldırıp eşit ağırlık ile öğrenci alınabileceği kararı ise bu alandaki bölümleri oldukça zor durumda bıraktı.

MİLLİ SPORCULARA KKTC’DE TAM BURS İMKANI

TC Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, Milli Sporcu Bursu konusunda üniversitelerle imzaladığı protokol ile uluslararası müsabakalarda Türkiye’yi temsil edip, başarı kazanan sporcular, anlaşma kapsamındaki üniversitelerinin tüm branşlarında sınav sıralamasındaki yerlerine bakılmaksızın, tam burslu olarak eğitim görebilecek. Milli sporculara tam burs imkanı sunan ilgili protokol, KKTC’de bulunan üniversitelerden 17’si ile de imzalandı. Milli sporcuların bu haktan yararlanabilmeleri için, yüksek öğretim sınavında, söz konusu üniversitenin gerekli olan taban puanını almaları yeterli olacak.

ÜLKEMİZ SPORCULARI DA BU KAPSAMDA

Anlaşma kapsamındaki Türkiye’deki 58 Vakıf Üniversitesi ile KKTC’de 17 üniversite, YÖK’ün 2021 Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yer aldı. Uluslararası müsabakalarda başarı kazanan milli sporculara, kılavuzda yer alan üniversitelerde tam burslu eğitim fırsatı veriliyor. Bu durum Türkiye milli takımlarında mücadele eden KKTC’li sporcuları da kapsıyor.

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTELERİ ZOR DURUMDA

Yaşanan bu sevindirici gelişme yanında ülkemizdeki üniversitelerin Spor Bilimleri Fakülteleri ise oldukça sıkıntılı bir sürece girdi. YÖK tarafından açıklanan 2021 kılavuzunda KKTC’deki Spor Bilimleri Fakülteleri’ne özel yetenek sınavını kaldırıp eşit ağırlık ile öğrenci alımı konusu akademisyenleri ilerisi için endişelendiriyor. Daha önce de konuyla ilgili ülkemizdeki tüm Spor Bilimleri Fakülteleri tarafından ortak bir açıklama yapılarak bu durumun ilerleyen yıllarda Spor Bilimleri Fakültelerini kapanmaya kadar götürebileceği ile ilgili gerekli mercilerle görüşmeler yapılmış ve YÖK de bu durumu ortadan kaldıracağını taahhüt etmişti. Ancak gelinen son noktada 2021 kılavuzunda bu durum aynı şekilde kaldı ve Spor Bilimleri Fakültelerine öğrencilerin eşit ağırlık puanı ile girebileceğinin açıklanması şaşkınlık yarattı.

BURS ANLAŞMASI KAPSAMINDAKİ KKTC ÜNİVERSİTELERİ
-Ada Kent Üniversitesi
-Akdeniz Karpaz Üniversitesi
-Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi KKTC Akademik Birimi
-Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi
-Bahçeşehir Kıbrıs Üniversitesi
-Doğu Akdeniz Üniversitesi
-Girne Amerikan Üniversitesi
-Girne Üniversitesi
-Kıbrıs Amerikan Üniversitesi
-Kıbrıs Batı Üniversitesi
-Kıbrıs İlim Üniversitesi
-Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi
-Lefke Avrupa Üniversitesi
-Rauf Denktaş Üniversitesi
-Uluslararası Final Üniversitesi
-Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
-Yakın Doğu Üniversitesi

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu