GenelKıbrısManşet

“Bebeğimin bağırsakları akciğerine toplanmıştı”

Sağlıkla bebeklerini kucaklarını almayı hayal ederken doğum esnasında yaşananlar nedeniyle hayatları kabusa dönen aile yaşananları GIYNIK’a anlattı.

Sağlıkla bebeklerini kucaklarını almayı hayal ederken doğum esnasında yaşananlar nedeniyle hayatları kabusa dönen aile yaşananları GIYNIK’a anlattı.

Kadın Doğum Uzm. Dr. Cahit Cenksoy’un hatası nedeniyle bebeklerinin kalbi duran ve nefessiz kalan Boransel ailesi gibi aynı doktorda hamileliğin başından sonuna kadar doktorun yakın takibinde olduğunu ifade eden ismini açıklamak istemeyen bir anne, “Öğrendik ki bu doktorun tek hatası değil, çocuğumu kaybedebilirdim, başka ailelerinde canının yanmasını istemiyorum’ diyerek hayatlarının nasıl kabusa döndüğünü aktardı.

22 Şubat 2021 tarihinde kızını dünyaya getirmek için gittiği hastanede ölümle burun buruna geldikleri doğum anlarını aktaran anne, kızı Liya’nın  diyafragma hernisi ile dünyaya geldiğini doğumundan üç gün sonra öğrendiklerini belirtti.

Diyafragma hernisi’nin anne karnında anlaşılabildiğini ve doğumdan sonra bebeğin uyutularak entübe edilip bir en geç iki gün içinde de ameliyata alınması gerektiğini ancak hastalığı doğumdan sonra tesadüfi bir şeklide öğrenerek Liya bebeğin 4 günlükken ameliyat olabildiğini aktaran Liya Bebeğin Annesi, “O doktor yüzünden çocuğumu kaybediyordum bana yüzde 50 yaşama şansı var dediler. Kızım 3 günlükken ameliyat oldu. Burada çok büyük bir doktor hatası var. 9 ay boyunca her kontrolüme gittim, elimden geldiğince her şeye dikkat ettim bana hep ‘her şey yolunda’ dedi.  Detaylı ultrasonuma da gittim, 20’nci haftadaki testlerimde temiz çıktı” diyerek sağlıklı bir bebek dünyaya getireceğini düşünüyordu ve 5 binde bir rastlanan diyafragma hernisi ile mücadele edeceklerini bilmiyorlardı.

Diyafragma hernisi olan bebeklerde hamileliğin çok dikkatli takip edilmesi, doğumun tam teşekkülü bir hastanede, hazır bir ekip huzurunda gerçekleşmesi ve bebek doğar doğmaz entübe edilerek en kısa zamanda ameliyata alması gerekirken Liya’nın annesi doktorun bilgilendirmemesi nedeniyle bu hastalığı anne karnındayken öğrenemedi. Bebeğin organları anne karnında gelişim gösterirken diyafram kasının tam kapanmamasından dolayı oluşan ve hernis adı verilen delik ile iç organlarda yer değiştirme görülebilir.  Liya bebeğin beş binde bir rastlanan diyafragma hernisi ile dünyaya geldiğini bilmeyen aile, sorunlu bir doğumun ardından bebeklerinin oksijen yetersizliğinden dolayı 3 gün boyunca nefes almakta zorluk çektiğini düşündü ancak bebeklerinin ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu çocuk doktorunun dikkati sayesinde fark ettiler.

 

“DOĞUMU YAKLAŞAN 4 KADINA FARKLI BAHANELER SIRALADI”

22 Şubat 2021 tarihi öncesini anlatan Liya bebeğin annesi, ilk doğumu olmadığını belirterek normal bir hamilelik süreci geçirirken doğumuna yakın bir zamanda doktorun, doğum sancıları başlamadan kendisini doğuma almak istediğini şu sözlerle aktardı, “Doktor hastanede son haftası olduğu için doğumu yakın olan sancıları başlamayan 4 kişiye aynı gün randevu veriyor, gelin sizi doğurtayım diyerek her birimizi de ayrı bir bahane sıralıyor.  Bana senin bebeğin iri bebek risklidir çok beklemeyelim daha da kilo alırsa normal doğum yapamazsın sene bebeğin de zarar görür dedi.  Bir anne olarak çocuğumun zarar görmesini istemedim doktor ne dediyse onu yaptım.  Günü gelmeden doğurmak istememiştim.  İlk doğumum gibi ikinci doğumunda kolay olacağını düşünmüştüm.”

 

“3 BUÇUK KİLO BEBEĞE İRİ BEBEK DEDİ”

Bebeğinin 38’nci hafta 3 buçuk kilo olduğunu ve iri bebek olmadığının altını çizen anne, doğum yaklaştığını anladığında doktora zamanından önce doğum yapmak istemediğini sorduğunda ise doktorun sert bir tavrıyla karşı karşıya kaldığını belirtti, “Cumartesi günü doğumun yaklaştığını belirten nişanım geldi. Yarın gelmemi istiyorsunuz ama nişanım geldi bir iki gün daha beklesek olur mu? Diye sordum. Çünkü nişan geldikten bir iki gün sonra doğum başlar bir iki gün ile iri bebek diyor ama ne kadar kilo alacak? Bana, bu mesleği 30 senedir yapıyorum bir bildiğim var ki sizi çağırıyorum ben size yarın doğum olacak dediysem o doğum olmak zorunda. Ya bebeğin kalbi karnınızda durursa bir bildiğim var ki sizi çağırıyorum” dedi, bende bu sözlerden sonra korktum ve doktorumun istediği zamanda doğumumu yapmak üzere doktora gittim” ifadelerine yer verdi.

 

“BEBEĞİN KORDONU BOYNUNA ÜÇ KAT DOLANMIŞTI”

Doğumda doktorun geç gelmesi nedeniyle Liya Bebeğin kanalda sıkıştığını anlatan anne, “Doğumum da doktor yüzünden zor geçti.  Sancım yokken kalktık, hastaneye gittik yatışımız yapıldı. Doğumumu ebeler başlattı normal doğum olacaktı doktorun hastanede olduğunu biliyorum, ebeye ıkınmam geliyor doğum başladı dedim. Beni doğumhaneye aldılar, başka bir kadının da doğumu başladı ikimiz birden aynı ameliyathanenin içindeydik. Ebe bana sürekli ıkınma çocuğun başı şişer diyerek uyarı yaptı. Doktor gelmedi sakın ıkınma diyordu sürekli, bir yandan da hemşirelere doktoru çağırmasını söylüyordu.  Hemşireler doktoru defalarca çağırdı ama doktor bir kat aşağıya inemedi. Doğumumda bulunan ebe, “ Doktorun geleceği yok, seni ben doğurtacağım” dedi ve o sırada doktor geldi ama bu seferde çocuk beklerken kanalda sıkışmış, doğum sonrası baktığımda Liya’nın yüzü mosmordu ve cansız doğdu. O an hemşire doktor ebe birbirine bakakaldılar.  Çocuğun kordonu boynundan üç tur dönmüş koltuk altı gövdesi düğüm düğümdü doktor ‘hayatımda ilk defa bu kadar kordona dolanmış bir bebek gördüm’ Mucize Bebek’ dediler sadece kordon için diğer rahatsızlıklar daha bilinmiyordu” dedi.

“HASTA ÇOCUKLA TABURCU EDİLDİK”

“Doğumdan sonra orada bulunan kadın doktor oksijen bulun diye bağırıyor, hemşire koşturuyor dakikalar sonra oksijen bulundu. Doğumhanede oksijen yok, ya çocuğum bir iki dakika daha oksijensiz kalsa beyni hasar görebilirdi” ifadelerine yer veren anne, 6-7 saat bebeğini kucağına alamadığını, emziremediğini ve oksijenin gün boyunca düşük olduğunu belirten anne, ertesi gün taburcu edilip evlerine geldiklerini sonraki üç gün boyunca ise bebeğinin nefes alıp vermesinde sorunun devam ettiğini kaydetti.

 

“DİYAFRAGMA HERNESİ OLDUĞUNU 3 GÜN SONRA ÖĞRENDİK”

O günleri şu sözlerle aktaran Anne, “Bebeklerin normal bir insandan daha fazla nefes alıp verdiklerini biliyorum, anne olarak da çocuğumda bir rahatsızlık olabileceğini konduramadım rutin kontrolümüz ve topuk kanı alınması için çocuk doktoruna gittik, orada doktor oksijen sıkıntısının hala geçmemiş olmasından şüphelenerek, bizi devlet hastanesine sevk etmek istedi. Sevk için hastanede 3-4 saat kadar oksijen tüpü ve araç bekledik. Sıradan bir araba ile hastaneye sevk edildik. Orada saatlerce beklerken, çocuk doktorunun ‘Hadi çocuğu yetiştirmemiz lazım’ dediğini gördükçe bende paniğe kapıldım ve ters giden bir şeyler olduğunu anladım. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde tetkikleri yapılırken çocuğum içerde ağlıyor en son sakinleştirmek için emzirmemi söylediler. Emzirdikten sonra röntgen makinesi geldi ve  röntgeni çekildi. Hiç bilmeyen bir insan ciğerlerindeki sorunu anlayabilir. Diyafragma hernesi olduğunu ilk kez orada öğrendik. ‘Çocuğunun acilen ameliyat olması lazım yoksa yaşamaz’ dediler. Bu arada emzirdim mide doldu, bağırsaklar dolacak çocuğun mide ve bağırsaklarını boşaltıp acilen küveze aldılar ve ameliyat için hazırladılar.  Şanslıydık ki bebeğimi kaybetmedim. Bu hastalıkta doğumdan sonra bebeğin uyutulup entübe edilmesi gerekirken biz taburcu edildik. Evde çocuğum ağlıyor gazı var zannediyorum karnına masaj yapıyordum meğer karnı bomboşmuş” dedi.

“ÇOCUK DOKTORU ŞÜPHELENMESEYDİ ÇOCUĞUM YAŞAMIYORDU”

Diyafram kasındaki delik nedeniyle Liya bebeğin bağırsaklarının akciğerinin soluna taşındığını ve yüksek riskli bir ameliyatın ardından iyileşme sürecine girdiklerini aktaran anne, “Ben çocuğumu uykusunda ölmüş bulabilirdim, ciğerinde nefes alacak yer kalmamış. Liya’nın durumundan doktor şüphelenmeseydi şu an da çocuğum yaşamıyor olacaktı. Biz hayatımızı o doktora borçluyuz, onun fark etmesi sayesinde ve diğer doktorların sayesinde Liya kurtuldu’ dedi ve yaşananlardan sonra doktoru aradığını ve aralarında geçen konuşmayı da şu sözlerle aktardı, “Doğumdan iki gün önce aradığımda doğum kendi başlasa olmaz mı dediğim zamanki tepkisi aklımı kurcalıyor bence biliyordu, gururuna mı yediremedi söylemedi? Son anda mı fark etti? Kordonları fark etti de söylemedi diye düşünüyorum.  İri bebek olsaydı normal doğum riskli olurdu sezeryan yapması gerekir demesi gerekirdi bunu demedi normal doğum olacak dedi.  İyi ki suni sancıda verilmemiş. Suni sancı verilseydi bu çocuğu kaybederdik, evde ölü bulabilirdik, ve ameliyat da çok riskliydi.  Ameliyattan sonra 14 gün yoğun bakımda kaldı. Doktor bana hiçbir şekilde bana ulaşmadı doktoru ben aradım ‘bir geçmiş olsun diye biler aramadınız’ şeklinde sitemde bulundum. Doktor, ‘Beni kırıyorsunuz böyle konuşarak, ben bir hatam olduğunu düşünmüyorum sağ salim bu çocuğu kucağına verdim’ diyerek sonrasının kendisini ilgilendirmediğini dile getirdi” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu