KKTC’de özel sektör çalışanlarının büyük çoğunluğu yasal haklarını bile alamıyor ama…
20 KASIM’DA BAŞLIYOR
Belçika’da tam zamanlı bir işte haftada 5 gün yerine 4 gün mesai yapabilmeye olanak sağlayan yeni düzenleme 20 Kasım’da başlıyor. Federal hükümetin Haziran ayında kabul ettiği yeni iş gücü anlaşması, resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Daha iyi bir iş-yaşam dengesi sağlamayı amaçlayan yeni düzenlemede çalışanların saat sayısı, maaşı ve sosyal hakları aynı kalacak. Belçika’nın haricinde İngiltere, İspanya ve İzlanda da pilot uygulamalar yapılmış ve bu uygulamalarda yüksek başarı sağlanmıştı. Belçika’yı AB’den birçok ülkenin izlemesi bekleniyor.
KAMU ÇALIŞANI 5 GÜN ÇALIŞACAK
Kamu sektöründeki daha farklı çalışma koşulları nedeniyle uygulama özel sektör mensuplarını kapsıyor. Bilişim sektöründen, metal ve gıda sektörüne kadar hemen hemen her kesimden çalışan bu mevzuat kapsamında yer alıyor. Haftada 4 gün mesai talebi çalışanların isteğine bağlı olacak. İşveren bu konuda herhangi bir zorlamada bulunmayacak. Çalışanlar, 4 günlük mesai talebi için yazılı olarak başvuru yapacak. Talebi yerine getirmeyi reddeden işveren, bunun gerekçesini yazılı olarak vermek zorunda kalacak. Ayrıca, çalışanlar, haftalık 4 günlük çalışma döneminde gönüllü fazla mesaiye kalamayacak.
İNGİLTERE’DE PİLOT UYGULAMA SÜRÜYOR
İngiltere’de irili ufaklı 70 şirkette çalışan 3 bin 300’den fazla işçi, “dünyanın en büyük yeni çalışma düzeni denemesi” kapsamında Haziran’dan beri haftada 4 gün çalışıyor. 6 ay sürecek pilot uygulama, 4 Day Week Global grubu, Autonomy adlı düşünce kuruluşu, Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Boston College’daki araştırmacılar tarafından yürütülüyor. 4 günlük iş haftasının genel olarak “çalışanlara”, “şirketlere” ve “iklime” yararı olan üçlü bir fayda sağlayacağı düşünülüyor. Boston College’da sosyoloji profesörü Juliet Schor bunu “tarihi bir deneme” olarak nitelendiriyor.