GenelKıbrısManşet

Belediye Yasası’na acil “reform” şart!

Belediyelerde örgütlü sendika yetkilileri ile İçişleri Bakanı Öztürkler 51/95 sayılı yasa hakkında aynı düşünüyor

Belediyelerde örgütlü sendika yetkilileri ile İçişleri Bakanı Öztürkler 51/95 sayılı yasa hakkında aynı düşünüyor

Yasası hakkında Meclis önünde açıklama yapan sendikacıların yanına gelen Öztürkler, benzer görüşlerini anlattı

SENDİKACILAR VE BAKAN MECLİS ÖNÜNDE

Belediyelerde örgütlü sendikalar Belediye Emekçileri Sendikası (BES) ve Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-iş), reform talep ettikleri 51/95 sayılı Belediyeler Yasası hakkında Meclis önünde basın açıklaması yaptı. İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler de sendika yetkililerinin açıklama yaptığı sırada Meclis önüne gelerek, görüşlerini açıkladı. Hem bakanın hem de sendikacıların yasada acil reform gerektiği konusunda hemfikir oldukları dikkati çekti. Bazı belediye başkanları ile çalışanları temsil eden sendikaların geçen hafta yaptığı eylemlere rağmen, hükümet kanadı ilgili meclis komitesinde, belediyelerin birleştirilmesi konusundaki yasa tasarısını oy çokluğu ile kabul etmişti.

BİRLEŞTİRME TASARISI KAOS YARATIR

BES Başkanı Mustafa Yalınkaya açıklamasında, “Belediyelerin birleştirilmesinin değil ortadan kaldırılmasının” söz konusu olduğunu belirtti. Bu nedenle çok ciddi kaos yaşanacağını savunan Yalınkaya, yeni kurgulanacak belediyenin personel harcamalarının bile engellenebileceğini vurguladı. 27 yıl önce yapılan 51/95 sayılı yasasının komite gündemine alındığını söyleyen Yalınkaya, belediyelerin, görev, yetki ve sorumluluklarını, gelirini, giderini her şeyini belirleyen yasanın bu yasa olduğunu hatırlattı. Tüm tarafların uzlaşısıyla bu yasanın ivedi bir şekilde komiteden geçmesi ve genel kurula gönderilip, yasalaşmasını talep eden Yalınkaya, “Reform dediğimiz her şey bu yasa içerisinde düzenlenmelidir” dedi.

ELİMİZDE OLAN TEK ŞEY 18 SAYISI

Dev-İş Başkanı Koral Aşam da hükümetin sadece sayılar üzerinden reform dizayn etmeye çalıştığını belirterek, belediyelerin reforma ve düzenlemeye ihtiyacı olduğunu ifade etti. Aşam, reformun sayıya indirgenmesi durumunda hiçbir şeyin düzeltilemeyeceğini aksine, var olan kaosun ve çıkmazların daha da derinleşeceğini anlattı. “Sayıları belirlediler ama neyi çözdüklerini kendileri dahi bilmiyorlar” diyen Koral Aşam, yönetsel sıkıntıları 51/95 sayılı yasanın ortadan kaldıracağını belirtti. Bunun yanında Belediyeler Personel Yasası, 12 yıldır çıkarılmayan sınav tüzüğü ve buna bağlı tüzüklerin birlikte yasalaşması gerektiğini söyleyen Aşam, “Buna karşın elimizde olan tek şey 18 sayısıdır” dedi.

ÖZTÜRKLER: EMEKÇİLERİN HAKLARI KORUNACAK

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler ise Meclis’te Belediyeler Yasası’nın teknik çalışmasının başladığını ifade ederek, sendika yetkilileri ile aynı noktada oldukları için Meclis önüne geldiğini anlattı. “Ne üzücüdür ki çeyrek asırdır devam eden bir sıkıntı var” diyen Öztürkler, bugün belediyelerin düştüğü sıkıntıların temelinde kendi zafiyetleri değil, 51/95 sayılı yasanın olduğunu kaydetti. Belediyelerin birleştirilmesiyle ilgili yasada belli bir noktaya gelindiğini hatırlatan Öztürkler, “Tüm beyanatlarımda esas reformun Belediyeler Yasası olduğunu ifade etmiştim” dedi. Öztürkler ayrıca, ülkeyi kaosa sokmayacaklarını ve birlikte çaba harcayacaklarını belirtti. Belediye emekçilerinin haklarına halel gelmeyeceğini vurgulayan Bakan, “Herkesin içi rahat olsun” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu