KıbrısManşet

Bengihan: Yeni cezaevinde, pandemi hastanesinde karşılaşılan sorunların benzerleri var

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Genel Başkanı Güven Bengihan, Merkezi Cezaevi’nin şu anda kapasitesinin üzerine 623 mahkum ve tutuklu bulunduğunu, eğer şartlı tahliyeler olmasa bu rakamın binli rakamları bulacağını söyledi.

Bir an önce yeni cezaevine taşınılması gerektiğini ama cezaevinin de ihalesinin Türkiye’den yapıldığı ve oradan bir firma tarafından tamamlandığını hatırlatan Bengihan, yeni cezaevinin hizmete girememesinde ‘Acil Durum Hastanesi’nde (pandemi hastanesi) yaşanan sorunlara benzer bazı sorunlar bulunduğunu, ihalenin açıldığı Ankara’dan teknik uzman kişilerin gelip, biten cezaevinin şartnameye uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerektiğini kaydetti.

Bengihan, ayrıca oraya taşınmadan yeni cezaevine uygun teşkilat yasası yapılması gerektiğini de vurguladı.

Güven Bengihan, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan “Markaj” programına katılarak Ali Baturay’ın sorularını yanıtladı.

“Gardiyanlar ve polisler zor şartlarda çalışıyor”

Güven Bengihan, cezaevinden kaçan mahkumla ilgili yapılan eleştirilerle ilgili konuşarak, “Hiçbir meslek örgütü aşağılayıcı ve küçük düşürücü şekilde eleştirilemez. Gardiyanlar ve polisler çok zor koşulda görev yapıyor. Cezaevinin durumunu bilmeyenlerin gardiyanlar ve güvenliği sağlayan güvenlik güçleriyle ilgili yapılan aşağılayıcı ve küçük düşürücü sözleri kabul edilemez” dedi.

“Şartlı tahliye olmasa sayı bini bulur”

175 mahkûm ve tutuklu için inşa edilen Merkezi Cezaevi’nde şu an 623 mahkum ve tutuklu bulunduğuna işaret eden Bengihan, “Bu rakam 650’nin de üzerine çıkıyor. Mahkumlar şartlı tahliye edilmese, bu rakam binin üzerine çıkar” diye konuştu.

“Eski binaya eklemeler yapıldı”

Kapasite aşımı olan mevcut cezaevinde bazı düzenlemeler yapıldığını anlatan Bengihan, “Ranzalar çiftelendi. Eski binanın, dülgerlik, terzilik atölyesi ve bazı odaları da koğuşa çevrildi. 3 bina yapıldı” dedi.

“Koğuşlarda 40’a yakın mahkum var”

Islahevi olmamasından dolayı çocuk ve genç suçluların yaşı büyük kişilerle aynı ortamda olduğunu anlatan Bengihan, “Koğuşlarda 40’a yakın mahkum var. Suçun türüne göre suçların ayrılması gerekirken, kapasite aşımından dolayı gençler, çocuklar ve basit suç işleyenler balık istifi şeklinde koğuşta tutuluyor” diye konuştu.

“Potansiyel suçlu yetiştiril”

Koğuş sistemi ve suçluların ayrılmaması nedeniyle potansiyel suçlu yetiştirildiğini aktaran Bengihan, burada bazı kişilerin suçları öğrenip dışarı çıktığını kaydetti.

“Yeni cezaevi binası 1 yıl önce bitirildi”

Mevcut cezaevi ile yasasının suç işleyenleri topluma kazandırma aşamasında olmadığına işaret eden Bengihan, “Yeni cezaevi binası bir yıl önce bitirildi ancak elektrik sorunu çözülemedi. Geçici elektrik bulunmaktadır. İhalenin açıldığı Ankara’dan teknik uzman kişilerin gelip, biten cezaevinin şartnameye uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerekir” diye konuştu.

“Yeni Cezaevine uygun teşkilat yasası yapılmalı”

Yeni cezaevinin teslim alınması yanında yeni cezaevine uygun teşkilat yasası yapılması gerektiğini de savunan Bengihan, İçişleri eski Bakanı Ayşegül Baybars ile yeni bakan Kutlu Evren’nin girişimler yaptığını ancak sonuç alınamadığını aktardı.

Cezaevinde görev yapmanın çok zor olduğundan bahseden Bengihan, “Çünkü mahkumların sürekli psikolojileri değişiyor. Gardiyanlar koğuşlara birkaç kişi girerek denetleme yapıyor. İsyan çıkmadıysa ve firar yaşanmadıysa bu durum bazı mahkumların girişimleriyle engelleniyor” ifadelerini kullandı.

“Bulaştan dolayı yeni gelenlere sıcak bakılmıyor”

Bulaş olduğundan dolayı cezaevine yeni mahkum ve gardiyan gelmesine sıcak bakılmadığına da değinen Bengihan, “Cezaevinde toplu yaşam var, bu nedenle bulaş yanında başka hastalıkla ilgili polis mahkumları getirmeden sağlık kontrolünden geçirir” dedi.

“Koğuş sistemi olan cezaevlerinde istenmeyen olaylar olur”

Gardiyanların işinin kolay olmadığını ifade eden Bengihan, “Her an hastalık, firar, isyan, kavga ve yangınla karşı karşıyadırlar. Koğuş sistemi olan cezaevlerinde istenmeyen olaylar olur. Parası ve gücü olanlar güçsüzü ezer. Eskiden haraç toplanıyordu şimdi kart sistemi geldi ve bunun önüne geçildi” şeklinde konuştu.

“24 saat hizmet verilen cezaevi unutuldu”

Cezaevinde intihar, isyan ve firar olmadıkça kimsenin cezaevinin sorunlarıyla ilgilenmediğini dile getiren Bengihan, “Bakanlar Kurulu, elzem yerleri açıkladı ve kaynak ayırdı ancak 24 saat hizmet verilen cezaevi unutuldu. Pandemi dönemindeyiz bu nedenle çok fazla eleştiri ve eylem yapmıyoruz” dedi.

“Yeni cezaevinde her şey düşünüldü”

Yeni cezaevi binasının 725 kişilik kompleks olduğunu aktaran Bengihan, “Mahkum ve tutuklular işlediği suça göre ayrılacak. Gençler ve çocuklar ayrı yerlerde tutulacak. Aile yapısı ve el becerilerinin güçlendirilmesi yanında ve sporla ilgili alanlar da var” diye konuştu.

“Topluma kazandırmak için eğitmenlere ihtiyaç var”

Mahkumların topluma kazandırılması için eğitici uzmanlara ihtiyaç duyulduğunu ve bu istihdam yapılması gerektiğini savunan Bengihan, “Atölyelere iyi niyet ve özveriyle gardiyan bakıyor, eğitici usta olarak görev yapıyor. Buraya uzman bir kişi görevlendirilmesi gerekir” dedi.

“Doktor, hemşire, psikolog ve sosyal hizmetli olmalı”

Mevcut cezaevinde şu an 623 mahkuma 1 psikoloğun baktığını ifade eden Bengihan, “Bu çalışan hizmet alımı ile çalışıyor. Cezaevi tabibi haftada 2 gün geliyor. Cezaevinde her gün 24 saat doktor ve hemşire olmalıdır. Sosyal hizmet uzmanı cezaevinde yok. Mahkumların aileleriyle bağı için önemlidir. Haftada bir ya da 15 günde bir sosyal hizmetler dairesinden geliyor ancak yeterli değil.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu