EkonomiKıbrısManşetToplum

Berova: “2024 Mali Yılı Bütçesi 70 Milyar Türk Lirası”

Maliye Bakanı Özdemir Berova, 2024 Mali Yılı Bütçesinin 70 Milyar Türk Lirası olarak öngörüldüğünü ve bütçenin bu ayın sonunda Meclis’e sunulacağını söyledi

Maliye Bakanı Özdemir Berova ’de yayınlanan ’14. Saat’ programına katılarak Pembe Paşaoğluları’nın sorularını yanıtladı.

Maliye Bakanı Özdemir Berova, 2024 Mali Yılı Bütçesinin 70 Milyar Türk Lirası olarak öngörüldüğünü ve bütçenin bu ayın sonunda Meclis’e sunulacağını söyledi.

Berova, “Şu anda bana ilk gelen ön bilgiler geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde yüze yakın bir artı şeklinde olacağıdır. Ve 70 Milyar Türk Lirası civarında bir bütçe öngörüleceği konusundadır. Bu rakamlar daha kesinleşmemiştir. Tahmini bütçe diyelim…Bu ayın sonuna kadar Allah’ın izniyle bütçemizi Meclis’e göndereceğiz…
Bütçenin ödenekleri arasında birtakım değişiklikler olabilir.

Ama bütçeye yeni kalem konusunda daha herhangi bir konuşma yapmadık. ” şeklinde konuştu. Maliye Bakanı Özdemir Berova, bu yıl için yaklaşık 4.5 Milyar Türk Lirası Ek Bütçe hazırlandığını ve Meclis’e gönderildiğini belirtti.

Berova, ek bütçenin 400 Milyon TL’nin ilaç alımları için kullanılacağını da kaydetti. Özdemir Berova, “Yaklaşık 4.5 Milyar TL’lik bir ek bütçe yasa tasarımız Meclis’te. O da bu hafta içerisinde görüşmeye açılacak ve görüşülecek. Günün sonunda 41/2019 sayılı Kamu mali denetim yasasının bir takım kısıtlamaları var. Bunun içerisinde de
yedek ödeneklerden bazı kalemlere yüzde 2.5’dan fazla para aktarılamaz. Maaş ödemeleri konusunda birtakım sıkıntılara yol açabilir.

Bütün bunları da göz önüne alarak yeni bütçeyi hazırladık. Ülkemizin en büyük kanayan yaralarından bir tanesi de
ilaç konusunda yaşadığımız sıkıntılar. Bu konuyla ilgili olarak göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Sağlık Bakanı ile de yakın bir işbirliği içerisinde çalışıyoruz…

Bir hekim olarak durumun ciddiyetinin de farkındayım. O yüzden 4.5 Milyar TL’lik ek bütçenin 400 Milyon Türk Lirası sadece ilaç alımlarının harcanması için ayrılacak. Çok süratle ilaç alımlarımızı yaparak vatandaşımızın artık hastanelerde ilaç bulamıyoruz konusundaki haklı sitemlerine çözüm getirmiş olacağız” dedi.

Berova, 2024 yılında 3 kez olmak şartıyla Hayat pahalılığı düzenlemesi yapılacağını söyledi.
Bakan Berova, “2024 yılında bu enflasyondaki değişikliğin bir süre daha dalgalı bir şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. O yüzden yalnızca 2024 yılı olmak koşuluyla 2024 yılında 3 kez hayat pahalılığını ödemeyi planlıyoruz. 2024 yılının sonunda tekrardan bir durum değerlendirmesi yapacağız. 2025 yılında bu dalgalanma devam edecekse tekrar bir düzenleme ile bunu 2025 yılına da uzatabiliriz. Ama hedeflediğimiz 2024 yılı için Başbakanın talimatları ile 3 kez hayat pahalılığı düzenlemesi yapmak şeklindedir.

Bunun için ilgili yasada tek satırlık geçici madde koymak yeterlidir. Yasa tasarısı Başbakanlık tarafından hazırlanması gerekir” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu