KıbrısManşet

“Beton bloklar ufalanıyordu”

Çevredeki enkazlara kıyasla İsias Otel’de çok daha fazla tahribat olduğunu ifade eden Güçlüsoy, “Enkazdaki büyük betonları vince bağlayıp kaldırmaya çalıştığımızda un ufak olduğunu gördük. Bu yüzden çalışmalarımızı daha çok el yordamıyla yapmaya çalıştık” dedi

Gizem İnceöz

GIYNIK TV’de Mine İçsel’in sunumuyla yayınlanan İçsel Bakış programına konuk olan Başbakanlık Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Durali Güçlüsoy, Adıyaman İsias Otel enkazındaki arama kurtarma çalışmalarında yaşanan olayları aktardı. KKTC’den deprem bölgesine giden ilk kafilede olduğunu söyleyen Güçlüsoy, ‘asrın felaketi’nden yaklaşık 10 saat sonra Sivil Savunma Teşkilatı ile birlikte İsias Otel enkazında bulunduklarını ve arama kurtarma çalışmalarının hemen başladığını aktardı.

“İSİAS OTEL ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARINA İLK EKİBİMİZLE BİRLİKTE BAŞLADIK”

Sivil Savunma Teşkilatı, 112 acil servis, üniversiteler ve askeri birliklerden gelen arama kurtarma ekibi ve Meleklerimizin ailelerinden oluşan 180 kişilik bir kafile ile bölgeye gittiklerini ifade eden Güçlüsoy, “Bölgeye ulaştığımızda binlerce enkaz ile karşılaştık. Türkiye Cumhuriyeti AFAD, tüm enkaza aynı anda müdahile edemeyeceğinden kaynaklı İsias Otel arama kurtarma çalışmalarına bölgeye gittiğimizde ilk ekibimizle birlikte başladık” dedi.

Etraftaki enkazlara kıyasla İsias Otel’in çok daha fazla tahrip olduğunu ifade eden Güçlüsoy, “Enkazdaki büyük betonları vince bağlayıp kaldırmaya çalıştığımızda un ufak olduğunu gördük. Bu yüzden çalışmalarımızı daha çok el yordamıyla yapmaya çalıştık” dedi.

“ARAMA KURTARMA EKİPLERİMİZ TİTİZLİK İLE HAREKET ETTİ”

Enkaz çalışmalarında oyalanıldı ve genç kalındı iddialarına cevap veren Güçlüsoy, “Herkesin düşüncesine saygı duyuyorum fakat böylesine acı ve hassas bir konuda bilmeden yorum yapılmamalıdır. 6 gün boyunca arama kurtarma çalışmalarına hiç durmadan devam ettik. Uzman ve donanımlı ekibimiz enkaz altında kalmış olan herkesin canlı olduğunu düşünerek, titizlik ile hareket etti” dedi.

“HÜKÜMETİMİZ İLE İŞ BİRLİĞİNDEYDİK”

Durali Güçlüsoy enkaz alanında yaşanan sorunlardan da bahsetti. Telefon ve iletişim konusunda ilk 2 gün sıkıntı yaşandığını, gerekli merceklere ulaştıktan sonra Seyyar baz istasyonu ve seyyar şarj istasyonu kurulduğunu söyledi. KKTC ile iş birliği ile ilerlediklerini ve başbakanımıza bu sorunu ilettikten sonra powerbank gönderildiğini ve problemin ortadan kalktığını ekledi.

Su ve güvenlik problemlerinin de KKTC ile iş birliği olunması sayesinde çözüldüğünü kaydeden Güçlüsoy, “Su problemimiz KKTC’den gelen her uçak sayesinde giderildi. Güvenlik problemimiz ilk etapta yerel yönetim güvenlikle ilgili tedbirleri arttırılmasıyla daha sonra Çevik Birlik Kuvvetleri’mizin İsias Otel enkazına gelip yardım ve katkıda bulunmalarıyla çözüldü” dedi.

“Çalışan arama kurtarma ekiplerinin ve ailelerin bir büyük problemi de lavabo ihtiyacıydı” diyen Güçlüsoy, “Depremde hasar almış fakat yıkılmamış binalara gidip ihtiyaçlarını gideriyorlardı. Bunun doğru olmadığını söyledik. Gerekli merceklere ulaştıktan sonra Antalya’dan seyyar tuvaletlerimiz geldi” dedi.

“EKİBİMİZE GELEN HER TÜRLÜ YARDIM TALEBİNİ OLUMLU YANITLADIK”

KKTC arama kurtarma ekibi olarak diğer enkazlarda da çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Güçlüsoy, diğer enkazlardan da 5 kişiye canlı olarak ulaştıklarını söyledi ve ekledi;

“Sadece KKTC kafilesi değil İsias Otel enkazından 81 kişinin cansız bedenini çıkardık.”

“SAĞLIK BAKANLIĞIMIZIN BAŞARISIDIR”

Diğer enkazlarda cenazelerini arayan acılı kişileri gördükçe deprem alanında olması zor bir sistem yürütüldü. Cenazelere ulaşıldı, teşhis edildi ve sağlıklı bilgiler verilebildi.

Bu sistemin başarı bir şekilde olması Sağlık Bakanlığımızın başarısıdır diyen Güçlüsoy şu ifadeleri kullandı;

“Sağlık Bakanlığı 112 acil servis, doktor, psikiyatri, adli tıp uzmanı gibi gerek olan her birimiyle İsias Otel enkazındaydı.

Cansız bedenler enkazdan çıkarıldıktan sonra Sağlık Bakanlığımızın kurmuş olduğu teşhis çadırına götürüldü. Ağır Ceza Mahkeme Başkanımız ve adli tıp uzmanımız tarafından cansız bedenlerimizin DNA ve parmak iziyle teşhisi sağlandı.

KKTC’ye gelene kadar süre içinde cansız bedenlerimizi buzluk kamyona yerleştirdik.

Adıyaman’daki kayıplarımızın cenazeleri Adıyaman Havalimanı’ndan diğer bölgelerdeki kayıplarımız ise Adana’ya getirilerek Adana Havalimanı’ndan Sayın Başbakanımız Ünal Üstel talimatıyla özel uçaklarla ülkemize tahliye edildi.”

“ŞAMPİYON MELEKLER TAKIMI UNUTULMAYACAK”

Güçlüsoy, “Şampiyon Meleklerimizin isimleri sonsuza kadar yaşatılmalıdır. Bizim toplum olarak boynumuzun borcudur” dedi ve Başbakanımız Ünal Üstel’inde aynı düşüncede olduğunu aktardı.

Güçlüsoy sözlerine şöyle devam etti;

“Şampiyon Meleklerimiz için anıt yapılma çalışmaları başlatıldı. Yine Şampiyon Meleklerimiz adına kapalı bir spor salonu yapılması ile ilgili çalışmalar başlatıldı.

Sayın Başbakanımız Ünal Üstel talimatıyla Şampiyon Meleklerimizin isimlerinin yaşatılması için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Bu konuda da toplumsal bir birlikteliğe ihtiyacımız vardır.”

“ÜLKEMİZDE GERÇEKLEŞEBİLECEK OLASI BİR DEPREM İÇİN ÖNCEDEN HAZIR OLMALIYIZ”

Hali hazırda bulunan binalarımızın denetiminin yapılması ve depreme dayanıklılık oranının tespit edilmesi gerektiğini savunan Güçlüsoy, depreme dayanıklılık oranı düşük binaların tahliyesini gerçekleştirip yıkılması ya da güçlendirilmesi konusunda adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Deprem anında neler yapılması gerektiği konusunda eğitimlerin daha sık verilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Durali Güçlüsoy sözlerini şöyle tamamladı;

“Bu konuda hükümetimiz öncelik okullar olmak üzere harekete geçiyor. Millî Eğitim Bakanlığı aldığı kararla okulların denetiminin yapılması konusunda ilk adımı attı. Okullarımızın denetimine başlanacak.

Tüm alanlarda kendimizi daha fazla geliştirmemiz gerekiyor. İnsan gücü, malzeme, daha çok denetim vb. gibi ihtiyaç duyacağımız her alan için takviye çok önemlidir.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu