KıbrısManşetPolisiye – AdliSağlıkToplumYaşam

Bilimsel zeminden ayrılan ‘Aşı Karşıtı’ hekimlere yasal işlem!

KTTB Başkanı Dr. Özlem Gürkut, GIYNIK Gazetesi’ne açıklamalarda bulunarak, hekimlerin toplumu etkileyecek bilgiler verme noktasında bilimsel doğrultuda, kanıtlanmış bilgi ve verilere dayalı açıklama yapmaları gerektiği uyarısında bulundu.

“AŞI KARŞITLARI AÇIKLAMALARINI DİKKATLİ YAPMALI”…  “Dünyada bazı ülkelerde sağlık çalışanlarının bakım verecekleri hastalara hastalık bulaştırma riski nedeni ile aşı olmaları zorunlu hale gelmiştir, ülkemizde ise aşı gönüllülük esasına göre uygulanmaktadır” diyen Dr. Özlem Gürkut, “Herkes kendi olacağı aşı konusunda bilgi birikimi ve isteğine göre karar verebilir. Ancak hekimler topluma aşılar veya hastalıklar konusunda bilgi verirken, kanıta dayalı, bilimsel zeminde açıklamalar yapmalıdır. İstatistiki verileri bilimsel yöntemlerle yorumlamalıdır. Tabii ki şüpheler araştırılmalıdır ama şüpheleri doğruymuş gibi yaymak da halkı kaosa sürükleyecektir” uyarısında bulundu. Bu konuyla ilgili bir hekimle ilgili süreç başlatıldığını ve söz konusu hekimden PCR ve aşı karşıtlığı ile ilgili yapmış olduğu açıklamasına dair yazılı bir bilgilendirme talep edildiğini söyleyen Gürkut, KTTB Yönetim Kurulu’nun vereceği karar doğrultusunda ileri kovuşturma yapılabileceğinin altını çizdi.

“TOPLUMA KORKU SALMAYA ÇALIŞIYORLAR”… Tüm dünyada özellikle kalp damar hastalıkları gibi hastalıklar nedeni ile ani ölümler olmasına rağmen ülkemizdeki ölümleri aşıya bağlayan ve topluma korku salmayı hedefleyen kişiler olduğunu söyleyen Gürkut, toplum sağlığının riske atılmaması gerektiğini ve bununla ilgili sürekli olarak çağrı yapıldığını aktardı. Gürkut, kovid-19 aşılarının başta Faz 3 çalışmalarının ardından acil kullanım onayı almış olsa da süreç ilerledikçe milyarlarca insana uygulandıklarını ve örneğin ülkemizde de kullanılan mRNA aşılarının şu an tam onaylı olduğunu belirterek, Kovid-19 öncesi meydana gelen ölümlerle son 2 yıl içinde Kovid-19’a bağlı ölümler hariç meydana gelen vefat sayılarının yakın olduğunu ifade etti.

“GRİP AŞISI ALMAK YERİNE TC’NİN GÖNDERMESİNİ BEKLİYORUZ”… Özellikle çocuklar, kronik hastalığı olanlar, hamileler, yaşlılar ve risk gruplarının grip aşısı olması gerektiğinin altını çizerek, ülkemize grip aşılarının getirtilmesiyle ilgili Sağlık Bakanlığı ile daha önce de görüşmeler yaptıklarını aktaran KTTB Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Türkiye’den hibe olarak uygun görülecek miktarda grip aşısının ülkeye gönderilmesinin beklendiği yanıtını aldıklarını anlattı. Genel olarak dünyada grip ve zatürre aşılarına olan talebin arttığını ve önceden atılgan davranmayan ülkelerin aşı temin noktasında gecikmesine sebep olacağına işaret eden Gürkut, “Bizim de bakanlığımız kendi aşılarını almak yerine Türkiye’yi beklediği için bu yıl da yine gecikme yaşanılacak gibi görünüyor” dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizi de etkisi altına alan Kovid-19 pandemi süreciyle mücadele devam ederken, hekimler ‘Aşılanma’ çağrısı yapmaya devam ediyor. DSÖ tarafından yapılan açıklamalarda da, yapılan bilimsel çalışmalarda da aşılanan kişilerin Kovid-19 sürecini daha hafif atlattığı belirtiliyor.

Dünyada ‘Aşı olmayı teşvik eden’ ve ‘Aşıya karşı duran ya da aşı tereddüttü olan’ olmak üzere iki zıt görüş yer alıyor ve kimileri aşılanmayı desteklerken, kimileriyse aşı olmayı reddediyor.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Dr. Özlem Gürkut, bu konuyla ilgili GIYNIK Gazetesi’ne açıklamalarda bulunarak, hekimlerin toplumu etkileyecek bilgiler verme noktasında bilimsel doğrultuda, kanıtlanmış bilgi ve verilere dayalı açıklama yapmaları gerektiğini vurguladı.

Sözlerine, “Dünyada bazı ülkelerde sağlık çalışanlarının bakım verecekleri hastalara hastalık bulaştırma riski nedeni ile aşı olmaları zorunlu hale gelmiştir, ülkemizde ise aşı gönüllülük esasına göre uygulanmaktadır” diye devam eden Gürkut, “Herkes kendi olacağı aşı konusunda bilgi birikimi ve isteğine göre karar verebilir. Ancak hekimler topluma aşılar veya hastalıklar konusunda bilgi verirken, kanıta dayalı, bilimsel zeminde açıklamalar yapmalıdır. İstatistiki verileri bilimsel yöntemlerle yorumlamalıdır. Tabii ki şüpheler araştırılmalıdır ama şüpheleri doğruymuş gibi yaymak da halkı kaosa sürükleyecektir” uyarısında bulundu.

KTTB Yasası ve Tüzüklerinin bu yönde maddeler içerdiğini vurgulayan Gürkut, yasaya aksi davrananlardan KTTB Yasası kapsamında bilgi alma ve soruşturma açma hakkına sahip olduklarını belirtti.

Bu konuyla ilgili bir hekimle ilgili süreç başlatıldığını ve söz konusu hekimden PCR ve aşı karşıtlığı ile ilgili yapmış olduğu açıklamasına dair yazılı bir bilgilendirme talep edildiğini söyleyen Gürkut, yazılı bilgilendirmenin yapılmasının ardından KTTB Yönetim Kurulu’nun bilirkişi görüşlerini de değerlendirerek vereceği karar doğrultusunda sürecin daha ileri kovuşturmasının yapılıp, yapılmayacağının belirleneceğini ifade etti.

“AŞI KARŞITLARI AÇIKLAMALARINI DİKKATLİ YAPMALI”

Tüm dünyada özellikle kalp damar hastalıkları gibi hastalıklar nedeni ile ani ölümler olmasına rağmen ülkemizdeki ölümleri aşıya bağlayan ve topluma korku salmayı hedefleyen kişiler olduğunu söyleyen Gürkut, toplum sağlığının riske atılmaması gerektiğini ve bununla ilgili sürekli olarak çağrı yapıldığını aktardı. Gürkut, kovid-19 aşılarının başta Faz 3 çalışmalarının ardından acil kullanım onayı almış olsa da süreç ilerledikçe milyarlarca insana uygulandıklarını ve örneğin ülkemizde de kullanılan mRNA aşılarının şu an tam onaylı olduğunu belirterek, Kovid-19 öncesi meydana gelen ölümlerle son 2 yıl içinde Kovid-19’a bağlı ölümler hariç meydana gelen vefat sayılarının yakın olduğunu ifade etti.

Gürkut, araştırmaya dayalı değil, tamamen kulaktan dolma haberlerin etrafta dolaştığını söyleyerek, şöyle devam etti:

“Çok hassas bir dönemden geçiyoruz ve öğrenerek hareket ediyoruz. Dünya yüzyıl önceki pandemlere göre daha avantajlı durumdadır çünkü teknoloji çok daha ileri, bilgi birikimi çok daha fazla ve bilginin paylaşılması da çok daha kolay ve hızlıdır. Ayrıca pandemi ile yüzbinlerce insan aynı anda hasta olunca hem ekonomik kaynaklar hem de bilim insanları aşı geliştirme çalışmalarına yönelerek hızlı bir şekilde aşıların geliştirilmesi sağlanmış oldu. Bütün bunlar da dünya tarihindeki pandemilere göre sürecin daha hafif atlatılmasına neden oluyor.”

GÜRKUT: GRİP AŞISI ALMAK YERİNE TC’NİN GÖNDERMESİNİ BEKLİYORUZ

Ayrıca, grip aşılarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Gürkut, gribin de solunum yoluyla ve damlacıklarla bulaşan bir hastalık olduğunu söyleyerek, özellikle çocuklar, kronik hastalığı olanlar, hamileler, yaşlılar ve risk gruplarının grip aşısı olması gerektiğini belirtti.

Bunun dışında kalan kişilerin grip aşısı olmasının şart olmadığını aktaran Gürkut, sağlıklı bireylerin bağışıklıklarını güçlü tutmaları ve korunmaları durumunda süreci hafif atlatabileceklerini dile getirdi.

Ülkemize grip aşılarının getirtilmesiyle ilgili Sağlık Bakanlığı ile daha önce de görüşmeler yaptıklarını aktaran KTTB Başkanı Dr. Özlem Gürkut, Türkiye’den hibe olarak uygun görülecek miktarda grip aşısının ülkeye gönderilmesinin beklendiği yanıtını aldıklarını anlattı. Genel olarak dünyada grip ve zatürre aşılarına olan talebin arttığını ve önceden atılgan davranmayan ülkelerin aşı temin noktasında gecikmesine sebep olacağına işaret eden Gürkut, “Bizim de bakanlığımız kendi aşılarını almak yerine Türkiye’yi beklediği için bu yıl da yine gecikme yaşanılacak gibi görünüyor” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu