GenelKıbrısManşetSiyaset

Bir arpa boyu yol alamayız!

New York’ta gerçekleşen üçlü görüşmenin ardından Kıbrıs Sorununun geldiği son noktayı GIYNIK Gazetesi’ne değerlendiren Siyaset Bilimci Doç. Dr. Sertaç Sonan, tarafların katı ve samimiyetsiz tutumlarıyla bir yere varılamayacağını vurguladı

YENİ BİR MÜZAKERE SÜRECİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR… Siyaset Bilimci Doç. Dr. Sertaç Sonan, New York’ta gerçekleştirilen gayri resmi üçlü görüşmede tarafların Nisan ayında yapılan 5+1 gayri resmi Kıbrıs konferansında ortaya koydukları pozisyonu bir kez daha teyit etmiş olduklarını dile getirerek, özellikle Türk tarafın tutumunda bir değişiklik olmadığı sürece yeni bir müzakere sürecinin başlamasının mümkün görünmediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar ve Rum Lider Anastasiadis’in görüşme sonrası yaptıkları açıklamaları değerlendiren Doç. Dr. Sonan, beklenildiği üzere New York’taki görüşmenin sosyal bir buluşmanın ötesine gitmediğini ve ne yazık ki kayda değer bir sonuç çıkmadığını ifade etti.

İKİ TARAFIN DA UZLAŞABİLECEĞİ BİR NOKTA YOK… Yakın gelecekte bazı güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesi dışında, iki tarafın üzerinde uzlaşabileceği pek bir şey olmadığını söyleyen Sertaç Sonan, güven artırıcı önlemlerin gündeme gelebilmesi için görevden ayrılan BM yetkilisi Jane Holl Lute’un yerine yeni özel temsilci atanması gerektiğini belirtti. Lute’un yerine önerilen Kanadalı diplomat Colin Stewart’ın iki tarafından onay vermesi halinde göreve başlayabileceğinin altını çizen Sonan, Kıbrıs sorununda yakın gelecekte yeni bir ivmenin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.

Kıbrıs sorunu bağlamında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in davetiyle New York’ta bir araya gelen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in gerçekleştirdikleri üçlü görüşmeden olumlu zemin çıkmaması Kıbrıs sorunundaki çıkmazı daha da derinleştirdi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ta iki tarafın da onay vermeden resmi müzakere sürecinin başlayamayacağını ifade ederek, 60 yıldır süren bir sorunu kısa zamanda çözmek gibi acelenin içinde olunamayacağını dile getirdi.

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ise görüşmeyi ‘Verimli ve farklılıkların ortaya konduğu bir görüşme’ olarak nitelendirerek, Tatar’ın egemen eşitlik ile iki devletlilik çerçevesindeki tezlerini, kendisinin de BM kararlarıyla tümüyle örtüşen tezlerini ortaya koyduğunu ve çıkmazın aşılması için nasıl ilerleyebileceklerine dair farklı yöntemler üzerinde tartıştıklarını belirtti.

BM Genel Sekreteri Guterres ise yeni bir temsilci veya danışman atanması önerisini sunarak, bu koşullar altında Kıbrıs sorununda hareketlilik yaşanması için yeni bir temsilci atanmasını tek çıkış yolu olarak göründüğü aktardı.

Siyaset Bilimci Doç. Dr. Sertaç Sonan, Müzakere sürecinde gelinen son noktayı Gıynık Gazetesi’ne değerlendirdi.

“YENİ BİR MÜZAKERE SÜRECİ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR”

Cumhurbaşkanı Tatar ve Rum Lider Anastasiadis’in açıklamalarını değerlendiren Doç. Dr. Sonan, beklenildiği üzere New York’taki görüşmenin sosyal bir buluşmanın ötesine gitmediğini ve ne yazık ki kayda değer bir sonuç çıkmadığını ifade etti. Sonan, tarafların Nisan ayında yapılan 5+1 gayri resmi Kıbrıs konferansında ortaya koydukları pozisyonu bir kez daha teyit etmiş olduklarını dile getirerek, özellikle Türk tarafın tutumunda bir değişiklik olmadığı sürece yeni bir müzakere sürecinin başlamasının mümkün görünmediğini belirtti.

“Böyle bir değişiklik olacağına dair, ne Ankara’da ne de burada bir işaret var. Kaldı ki, Rum lider Anastasiades de kapsamlı bir çözüme ulaşma konusunda samimi olmadığını Crans Montana’da net bir şekilde göstermişti” hatırlatması yapan Sonan, yakın gelecekte bazı güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesi dışında, iki tarafın üzerinde uzlaşabileceği pek bir şey olmadığını savundu.

Sonan, güven artırıcı önlemlerin konuşulabilmesi için görevden ayrılan BM yetkilisi Jane Holl Lute’un yerine bir atanma yapmasının beklendiğini aktararak, Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs özel temsilciliği için taraflara önerdiği Kanadalı diplomat Colin Stewart’ın iki tarafından onay vermesi halinde göreve başlayabileceğinin altını çizdi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu