EkonomiGenelGüney KıbrısManşet

Birbirimizden farkımız yok!

Güney Kıbrıs’ta yaşayanların da en büyük sorunu “ekonomi ve geçim sıkıntısı”

Güney Kıbrıs’ta yaşayanların da en büyük sorunu “ekonomi ve geçim sıkıntısı”

Yapılan bir anket sonucuna göre, Rum halkının %70’i geçinmekte zorlanıyor

Halk, emtia ve hizmet fiyatlarındaki artışları ve enerji maliyetlerini endişe verici buluyor

3 KİŞİDEN 1’İ AŞIRI BORÇLU

Rum halkının %70’i geçinmekte zorlandığını; 3’te 1’i de (%33) hane halkının aşırı borçlu olduğunu söylüyor. Halkı meşgul eden en endişe verici konular ise emtia ve hizmet fiyatlarındaki artış ve enerji maliyetleri. Bu durumun birçok kişiyi hayat kalitesini önemli ölçüde düşürmeye mecbur ettiği bildirildi.

KAZANCIYLA GEÇİNEBİLENLERİN ORANI %30

Haravgi ve Alithia Cypronetwork’ün Rum Tüketiciler ve Yaşam Kalitesi Birliği hesabına yaptığı anketin sonuçlarını paylaştı. Buna göre katılımcıların %40’ı kazancı ile ancak geçinebildiğini; %19’u kazancıyla geçinmekte biraz zorlandığını; %9’u çok zorlandığını ve %1’i de hayatta kalma sorunuyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Kazancıyla geçinebildiğini söyleyenlerin oranı %30 çıktı.

 GELİRLER DEĞİŞMEDİ

2023’ten bugüne kazancının değişip değişmediği sorusuna katılımcıların %63’ü aynı kaldı; %4’ü çok azaldı, %13’ü azaldı; %17’si arttı ve %1’i çok arttı cevabını verdi. Rum Tüketiciler Birliği Başkanı Lukas Aristodimu gelir miktarının değişmediğini söyleyenlerin %63 olabileceğini ancak gerçekte, enflasyon dikkate alındığında gelirlerin %10-15 oranında azaldığını vurguladı.

YARIYA YAKINI BORÇLU

Ankete katılanların %54’ü kredi borcu bulunmadığını; %44’ü ise bulunduğunu söyledi. Borcu olanların %76’sı kredi yüklerinin fazla olduğu söyledi. Hane halkının %33’ü aşırı borçlu olduğuna inandığını belirtti.

KUZEY’DE DE AYNI

Güney Kıbrıs’taki sonuçların benzerleri Kuzey’de de geçerli. Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi’nin (CMIRS) Mart ayında yaptığı son araştırmaya göre halkın en büyük sorunu ekonomi. Ülkede yaşayan her 3 kişiden 2’sine göre önümüzdeki 2 yıl içerisinde ülke ekonomisi çok daha kötü durumda olacak. Enflasyon, düşük maaşlar ve yüksek yaşam maliyeti halkın dertleri.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu