DünyaGenelKıbrısManşet

Birleşik Krallık ile Prens Edward krizi

Cumhurbaşkanı Tatar, Güney’de Anastasiadis ile görüşecek olan Prens Edward ile görüşme talep etti: Reddedildi

Cumhurbaşkanı Tatar, Güney’de Anastasiadis ile görüşecek olan Prens Edward ile görüşme talep etti: Reddedildi

Cumhurbaşkanlığı, “Birleşik Krallık’ın, Kıbrıs adasında iki tarafa da eşit muamele göstermesi” gerektiğini açıkladı

TATAR’LA DA GÖRÜŞME TALEBİNE RED

Birleşik Krallık Prensi Edward ile eşi Sophie’nin bugün (20 Haziran Pazartesi), Güney Kıbrıs’a yapacağı ziyarette, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile görüşme yapacağının açıklanmasından sonra KKTC Cumhurbaşkanı Ersin tatar ile de görüşmesi için yapılan girişimler sonuç vermedi. Prens Edward, Tatar ile görüşmeyi kabul etmezken, sadece “isimleri belirlenmemiş ‘bazı Kıbrıslı Türkler’ ile de görüşme yapacağının” açıklanmasına Cumhurbaşkanlığı’ndan tepki geldi. Cumhurbaşkanlığı, Birleşik Krallık’ın Kıbrıs sorununu çözme konusundaki samimiyetinin sorgulanır hale geldiğini gözlemlediklerini belirtti. Yapılan açıklamada, “İki tarafa eşit muameleyle ve tarafsızlık prensibine uygun hareket edilmesi beklentimizi bir kez daha bu vesileyle yinelemekte yarar görüyoruz. Kıbrıs Adası’nın egemen eşit halkı olan Kıbrıs Türk halkının eşit statüsüne saygı gösterilmesi hususunda yeni bir haksızlık yapıldığını üzülerek gözlemliyoruz” denildi.

TATAR VE EDWARD AYNI KOLEJDEN

Prensin ziyareti sırasında, İngiliz Üsleri ve BM Ara Bölge’de de görüşmelerde bulunacağının açıklanmasının ardından Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın talimatıyla görüşme talep edildiği belirtilen açıklamada, “İngiliz Yüksek Komiserliği’ne Prens Edward’ın KKTC’ye de gelerek Kıbrıs Türk halkının seçilmiş Cumhurbaşkanı ile görüşmesi istenilmiştir. Hatta, ‘resmi’ bir ziyaret olmaması için sosyal nitelikte bir ziyaretin de olabileceği değerlendirilmiştir. Bu sinerjinin iki tarafa da olumlu etki yaratması arzusu içinde olduğumuzu belirtirken Cumhurbaşkanı Tatar ve Prens Edward’ın Jesus College Cambridge mezunu olduklarını ve bu bağlamda sosyal ve gayriresmî bir buluşmanın faydalı olabileceği düşüncesinde olduğumuzu paylaştık. Ne yazık ki, alınan yanıtta, Birleşik Krallık’ın böylesi bir ziyareti siyasileştirip, Kıbrıs Türk halkını yok sayarak seçilmiş Cumhurbaşkanını göz ardı ettiğini ve Kraliyet Ailesi’nin siyasete karıştırıldığını üzülerek görüyoruz.”

SEÇİLMİŞ KİŞİLER YOK FARZ EDİLDİ

Birleşik Krallık’ın Kıbrıs politikasının sorgulandığı açıklamaya şöyle devam edildi: “Kıbrıs Türk halkının eşitliğini göz ardı eden her davranışa tepki vereceğimizin ve kabul etmeyeceğimizin altını çizerken, Prens Edward’ın sadece Sayın Anastasiadis’i ziyaret etmesi ve adanın eşit sahiplerinden biri olan Kıbrıs Türkleri’nin, ‘bazı Kıbrıslı Türkler ile görüşüleceği’ kisvesi altında, seçilmiş yetkililerin yok farz edilmesinin kabul edilebilir bir yanının olmadığını vurguluyoruz. Birleşik Krallık’ın Kıbrıs sorununu çözme konusundaki samimiyetinin sorgulanır hale geldiğini gözlemlerken, iki tarafa eşit muameleyle ve tarafsızlık prensibine uygun hareket edilmesi beklentimizi bir kez daha bu vesileyle yinelemekte yarar görüyoruz.”

Diğer Haberler

Başa dön tuşu