EkonomiKıbrısManşetSporToplumYaşam

Bisikletli turist ekonomisi

Bisikletli turisti adamıza çekmek için ne yapmak lâzım? Bir defa bu ilgi turizmi güvenli yol ister. Bisikletli turist, otomobillerin kullanıldıkları yollardan ayrı bisiklet yolları veya trafiğin yoğun olmadığı köy yollarını tercih eder

Bir defa kediye filân sıkıntın yok ama sokaklarda başıboş köpek görmek istemez turist arkadaşlar. Öyleyse maça başlamadan kaybettik mi sayın seyirciler? Safari Kuzey Kıbrıs çerçevesinde birazdan bu konuya geliriz değerli okuyucumuz.  İngilizler bisiklet turizmi sayesinde geçen yıl 750 milyon küsur Sterlin kazanmış. Bu yıl için ise beklenti beklenti 800 milyon Sterlin(miş). Bunun yanında Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı, her yıl 65 milyar Dolar getiriyormuş. E Euro Velo Avrupa Bisiklet Rotaları Ağı Kuzey Kıbrıs’tan geçerse fena mı olur!

Bisikletli turisti adamıza çekmek için ne yapmak lâzım? Bir defa bu ilgi turizmi güvenli yol ister. Bisikletli turist, otomobillerin kullanıldıkları yollardan ayrı bisiklet yolları veya trafiğin yoğun olmadığı köy yollarını tercih eder. Günlük ve uzun turlar için güvenli, uygun ve çekici yolların olduğu rotalar ararlar. Dairesel (A’dan başlayan dairesel bir parkurdan yeniden A noktasına dönmek) rotaları tercih ederler.

E başka? Bisikletli turist, kısa veya uzun turlarda rota üzerinde konaklama imkânı (bike hotel), sık sık acıkan karnını doyurmak ve susuzluğunu giderebilecek tesisler ister. Rota üzerinde Çadır Kamping, Ev Pansiyon, Küçük Oteller, Lokanta, Bakkal, Cafe ister. Bunun yanında Bisiklet Dostu İşletmeleri tercih eder. Bisiklet dostu işletmeler, bisikletler için güvenli park yeri, bisiklet bakımı için ufak tefek aletler ve doyurucu porsiyonlarda yemek sunar. Uzaklardan gelen ve kendi bisikletini getiremeyen kişiler bisiklet kiralamak için işletme ister.

E daha daha ne ister? Günübirlik veya kısa turlar yapmak için bölgeye gelen bisikletli turist araçla geliyorsa, arabası için park yeri (mümkünse ücretsiz ve güvenli) ister.

Rotası üzerinde bulunan yüksek zirveleri geçmek veya sağanak yağışa yakalandığı günler için tren/otobüs alternatifi ister. Bisikletli turist yanından geçtiği dağların, göllerin, köylerin ismini bilmek ister.

Mâlum, bölgesel haritalar ve turistik rehber kitapçıkları onun için önemlidir. Tüm rehber kitapçıkları yanında taşıyamayacağı için rotası üzerindeki yerlerin turist bilgilendirme ofislerinde harita, kitapçık bulmayı umar. Yol işar etlendirmelerinin güvenilir olmasını ister.

Bisiklet rotaları ağlarının aktörlerinin (belediye, turizm tanıtım ofisleri, turizm birlikleri, rota üzerindeki otel, restoran ve hizmet sunan tüm aktörler) bisiklet turizmi, bisikletli tatil konusunda aralarındaki koordinasyonun iyi olmasını beklerler. Bisiklet Rotalarının tanıtımı ve bu rotalar üzerindeki hizmet sağlayıcıların yardımsever olması önemlidir. Sonuç mu? Bu ilgi turizmi için her şeyimiz var. Hep birlikte başaracağız, rüyamızda.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu