GenelKıbrısManşet

Halkın üçte ikisinden fazlası ülkedeki işlerin yanlış gittiğini düşünüyor

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) tarafından yapılan ankette halkın yarıdan fazlasının gelirlerinde ciddi düşüşler var

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) tarafından yapılan anketin sonuçlarına göre halkın üçte ikisinden fazlası ülkedeki işlerin yanlış gittiğini düşünüyor.

 

CMIRS’in her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği çalışmanın ekonomiyle ilgili kısmında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

 

Mart 2021 döneminde 500 kişi ile telefon anketiyle yürütülen araştırma, pandemi dönemindeki ikinci kapanma dönemi sonrasına denk gelirken, katılımcıların ekonomik durumuyla ilgili anket sonuçları ülkede ciddi bir kriz yaşandığını özetliyor.

 

Göç Kimlik ve Hak Çalışmaları Merkezi (CMIRS) her 3 ayda bir düzenli olarak gerçekleştirdiği çalışmada Kıbrıslı Türklerin siyasi güven, sosyal güven, bireysel özgüven, mutluluk algısını ölçerken, bu oranların zaman içerisinde birbiriyle ilişkisi yanında, yaşanan gelişmelerden halkın ne şekilde etkilendiğini de ortaya koyuyor.

 

CMIRS tarafından verilen bilgiye göre Mart 2021 çalışmasının sonuçlarının üç bölümde yayınlanacağı belirtilirken, birinci bölümde ülkedeki ekonomik durum, ruh durumu ve sosyal güvenin durumu incelendi.

İkinci bölümde ülke demokrasisinin durumu, kurumlara güven ve memnuniyet ve hükümet ve muhalefete bakışın inceleneceği ifade edilirken, son bölümde ülkedeki haklar, adalet ve siyasetin durumunun inceleneceği vurgulandı.

 

CMIRS’İN BULDUĞU ÇARPICI SONUÇLAR

 

Araştırmanın ülkedeki ekonomik durum, ruh durumu ve sosyal güvenin durumunun incelendiği birinci bölümde ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar CMIRS’in ifadeleriyle özetle şöyle:

* Pandemi dönemindeki ikinci kapanma dönemi sonrasına denk gelen bu çalışmamızda katılımcıların ekonomik durumu ile ilgili anket sonuçları oldukça düşündürücüdür.

– Bu dönemde Ekonomik sorunlar toplumun en önemli sorunu olarak ortaya çıkmış, Kıbrıs Sorunu da Aralık 2020 çalışmasına kıyasla bu dönemde önemini artırarak ikinci en önemli sorun olarak karşımıza çıkmıştır.

– 86.86% ile toplumda işlerin yanlış yönde gittiğini düşünenlerin oranı son yıllardaki en yüksek noktadadır.

 

* Bu çalışma, ekonomik beklentiler açısından da en kötümser beklentilerin karşımıza çıktığı bir anket olmuştur.

– Kendi ekonomik gelecekleri hakkında kötümser beklentileri olan katılımcıların ülke ekonomisinin geleceği hakkında daha da kötümser oldukları gözlemlenmiştir.

– Katılımcıların 71.67%’si ülke ekonomisinin önümüzdeki 2 sene içerisinde daha kötü olacağını beklemektedir.

– Ankete katılanların 51.94%’ü pandemiden dolayı hane halkı gelirinde bir azalma olduğunu belirtmiştir.

– Katılımcıların 39.8%’inin borcu bulunmaktadır.

– 7.89% oranında katılımcı pandemiden dolayı borçlanmak zorunda kaldığını belirtmiştir.

– Borcu olanların 19.27%’si borcunu ödemekte sıkıntı çekmektedir.

– Katılımcıların 8.54%’ü evde pandemiden dolayı işini kaybeden birisinin olduğunu belirtmiştir.

– Her 3 katılımcıdan biri ciddi ekonomik kaygılar çekmektedir.

– Her 3 katılımcıdan biri olumsuz duygular ve ruh hali içindedir.

– 33.06%’sı mutfak giderlerini karşılayamamak konusunda kaygılı,

– 39.52%’si hayat standardını koruyamayacağı fikrinde,

– 35.56%’sı taksitlerini ödeyememe korkusu içinde, konusunda kaygılıdır.

– 34.75%’i sağlık harcamalarını karşılayama korkusu yaşıyor.

 

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu