EkonomiGenelKıbrısManşet

Bu paralar nereye gitti?

ARTUN ÇAĞA

Ülkede Araç Kayıt Dairesi 7 ayda yüz milyonlarca TL gelir sağladı ancak, “yol vergileri” yollara harcanmadı

TÜM ZAMANLARIN REKORU

 Araç Kayıt Dairesi’nin Ocak-Temmuz 2023 döneminde 399 milyon 335 bin TL’lik “devasa” bir gelir elde etti. Bu miktar tüm zamanların rekor geliri olarak kayıtlara geçti. Gelirler 2021’in aynı döneminde 114,7 milyon lira; 2022’de ise 159,7 milyon lira civarında gerçekleşmişti. 2023’te sağlanan gelir tutarının 2021’e göre %248; 2022’ye göre ise %150 oranında fazla olduğu hesaplandı. Geçen yıla kıyasla ulaşılan fark iki dönem arasındaki yıllık enflasyon oranını (72,81) neredeyse ikiye katladı. Bu fark, çeşitli isimler altındaki yol ve trafik vergilerine yapılan yüksek oranlı zamlara da işaret ediyor.

294 BİN 269 ADET İŞLEM

 Her ne kadar da binlerce aracın yollarda seyrüsefer ruhsatsız, muayenesiz ve sigortasız dolaştığı bilinse de bu gerçek, dairenin müthiş bir gelir elde etmesine engel olamadı. Trafik Dairesi’ne bağlı Araç Kayıt Muayene ve Ruhsatlandırma Şubesi bu geliri, başta motorlu araçlar kayıt harcı, seyrüsefer ruhsat harcı, muayene harcı ve araç devir harcı olmak üzere 26 çeşit altındaki 294 bin 269 adet işlemden elde etti. Bu yılki listede 6 milyon TL’lik “Depremle ilgili toplanan vergi kalemi” özellikle dikkati çekti.

PARALAR NEREYE GİDİYOR?

Ülkede “Para basan daire” olarak da anılan ‘Araç Kayıt Dairesi’nin 7 ayda yüz milyonlarca TL gelir sağladığı resmi verilerde ortaya çıkarken, yurttaşlar “yol ve trafik vergilerinin” yollara ne zaman harcanacağını soruyor. Ülkenin dört bir yanında yarım kalan, çöken, tehlike yaratan onlarca yol varken ödenen vergilerin yollara harcanmadığı fikrinde birleşen yurttaşlar, “Yollar berbat, trafik güvenli değil, yola her çıktığımızda tehlike altındayız. Yetkililer artık topladıkları milyonları yollara harcasın” dediler.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu