EkonomiKıbrısManşetToplum

Vatandaşa kredi kartı darbesi!

KKTC Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını ciddi oranda artırdı. Yıllık faiz %50’ye dayandı

ARTUN ÇAĞA

KKTC Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını ciddi oranda artırdı. Yıllık faiz %50’ye dayandı.

ELLER HEP VATANDAŞIN CEBİNDE
KKTC Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını hem Türk Lirası cinsi işlemlerde hem de döviz cinsi işlemlerde ciddi oranda artırdı. Geçen yıl üç aylık sürelerde yaptığı değişiklikle 5 kez faiz artışına giden Merkez Bankası, 2024’ün ilk faiz artışını dün ilan etti. Kredi kartında Türk Lirası işlemler için yapılan astronomik oranlı faiz artışı dikkati çekti. Zamlanan faizler; bozulan ekonomi nedeniyle kredi kartı harcamalarını artırmak zorunda kalan vatandaşın sıkıntılarına yeni sıkıntılar ekleyecek. Vatandaşlar ve kurumlar harcamalarında kartlara yüklenirken, 2023 sonundaki kredi kartı borçları 3,5 milyar TL’yi aştı.

1 YILDA %40 ARTIŞ
Mart 2023’te TL işlemlerde %1.99 olan “aylık faiz oranı” ardı ardına 5 artışla %4.11’e fırladı. Ağustos’ta 73; Eylül’de 26, Kasım’da 35 baz puanlık artışa bir artışa 78 baz puan artış daha eklendi. Böylece bir yıllık dönemde kredi kartı faiz oranlarının yükselişi 212 baz puan (%106,5) olarak hesaplandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, politika faizini %45’te sabit bıraktığı son toplantısında, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak faizlerde Mart ayında değişiklik olmayacağını açıklamıştı. Ancak, KKTC’de benzer bir adım yerine yine zam yolu seçildi.

GECİKME FAİZİ DE UÇTU
Merkez Bankası, TL cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak “azami gecikme faiz oranını” da bir yılda 5 kez artırarak, %2.49’dan %4.61’e uçurdu. 212 baz puanlık artış Mart 2023 ayındaki gecikme faiz oranına kıyasla %85 oranında daha yüksek. Yapılan hesaplamalara göre kredi kartında yıllık faizler %49.32’ye; gecikme faiz oranı da 55.32’ye çıktı. Merkez Bankası, döviz cinsi işlemlerde de kredi kartı faiz oranlarını da artırdı. Yeni rakamlara göre, döviz cinsi kredi kartı işlemlerinde aylık faiz oranı 2 baz puan artışla %0.98’den %1.00’e; döviz gecikme faiz oranı ise %1.48’den, %1.50’ye çıktı.


Diğer Haberler

Başa dön tuşu