GenelKıbrısManşet

“Bu topraklara barış yakışır”

Kendileri kültürlerini yüzyıllardır koruyan; Yunanca, Türkçe ve İtalyanca karışımı bir lehçeye sahip Koruçam (Kormakitis) köyü sakini Maronitler, GIYNIK Gazetesi’ne konuştu

DEVRİM DEMİR

Kendileri kültürlerini yüzyıllardır koruyan; Yunanca, Türkçe ve İtalyanca karışımı bir lehçeye sahip Koruçam (Kormakitis) köyü sakini Maronitler, GIYNIK Gazetesi’ne konuştu

 “BU KÖYDE YAŞAYANLAR ÇOK ÖZEL”

Eski adı Kormakitis, yeni adı Koruçam olan köyde, 450 kişi yaşıyor. Kendi kültürlerini yüzyıllardır devam ettiren Maronit asıllı köy sakinleri, Avrupa Birliği ve BM’nin azınlıklara sağladığı desteklerden yararlanıyor. GIYNIK Gazetesi’ne konuşan Koruçam Yerel İdaresi Başkanı Antonakis Augustinou Sarrou, löyde yaşayanların çok özel insanlar olduğuna dikkat çekerek, köyde yaklaşık 100 yaşlı olduğunu, en yaşlılardan biri olan Hristallu İosif Sisimi Skordi’nin Ekim ayında 95 yaşında hayatını kaybettiğini söyledi.

“BURADA DOĞDUM BURADA ÖLECEĞİM”

 Koruçam Yerel İdaresi Başkanı Antonakis Augustinou Sarrou, Koruçam (Kormakitis) köyünde doğduğunu ve köyünün yerel idaresini yönettiğini anlattı. Köyde hiçbir sıkıntılarının olmadığını ifade eden Sarrou köyün en yaşlılarının yavaş yavaş dünyadan göç ettiğini ama gençlerin de köyden ayrılmadığını ifade etti. “Bu topraklarda doğdum, bu topraklarda öleceğim” diyen Sarrou, yıllardır bir anlaşma beklediklerini kaydederek, Kıbrıs topraklarına barışın yakıştığını söyledi. Maronitlerin hayvan üreticiliği ve tarımla uğraştığını kaydeden Sarrou, ekonomik olarak dünya genelinde ciddi bir sıkıntılı dönemden geçildiğini dile getirdi.

YAŞLILAR ÇÖZÜM UMUT EDİYOR

Ekim ayında hayatını kaybeden 95 yaşındaki Hristallu İosif Sisimi Skordi’nin eşi, 94 yaşındaki İosif Skordi, Maronitlerin özel insanlar olduğuna dikkati çekti. Uzun yıllar Arapça konuştuklarını da hatırlatan Skordi, “Bu topraklarda doğdum büyüdüm. Gençlik yıllarımda eker biçerdim, şimdi günlerim kahvede geçer. Geçtiğimiz ay eşimi kaybettim. Dilerim ben de ölmeden bu topraklarda barışı göreceğim” dedi.

Diğer Haberler

Başa dön tuşu