KıbrısManşet

Bugün hafif düşüş yaşayan Türk Lirası faiz kararını bekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun toplantısı öncesinde güne yatay seyirle başlayan döviz piyasaları, sonrasında yönünü yukarı çevirdi

GIYNIK ÖZEL

Türkiye piyasalarında haftanın tek gündemini Perşembe günü yapılacak PPK toplantısı sonrasında açıklanacak faiz kararı oluşturuyor. Geçtiğimiz hafta ekonomi yönetimindeki değişimler sonrası yaşanan %10 geri çekilmenin ardından dolar/TL’de birkaç gündür 7.70 merkezindeki sınırlı hareketler yaşanıyor.

Bu sabah saatlerinde bu seviyelerde hareket eden dolar/TL, 7.70-7.75 bandında; Euro/TL 9.16-9.19 bandında; sterlin/TL 10.20-10.25 bandında dalgalanıyor.

Türkiye piyasasında saat 11.00 sıralarında dolar/TL7.7370, Euro/TL 9.1852, sterlin/TL de 10.2330 düzeyinde işlem görüyordu.

KKTC piyasasında aynı dakikalarda dolar 7.78 TL’den, Euro 9.23 TL’den, sterlin de 10.27 TL’den satılıyordu.

YÖNETİMLE BİRLİKTE ALGI DA DEĞİŞTİ

Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Başkanlığı’na Naci Ağbal’ın atanmasının ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan getirilmişti.

TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin grup toplantısında ekonomiye dair verdiği mesajlar da Merkez Bankası’nın Perşembe günü gerçekleştireceği politika toplantısına ilişkin faiz artırımı beklentilerini güçlendirdi.

Bu gelişmeler nedeniyle Türk Lirası geçen hafta 19 yılın en güçlü haftalık kazancını kaydetmiş, BIST TÜM endeksindeki günlük işlem hacmi 60.8 milyar TL, BIST 100 Endeksindeki işlem hacmi ise 52.5 milyar TL ile rekora tırmanmıştı.

Ayrıca, Türkiye’nin 5 yıl vadeli kredi temerrüt takas (CDS) primi ise geçen hafta 500 baz puanın üzerinden 400 baz puanın altına gerilemişti. Ülke risk primi bugün 400 baz puanın hafifçe üzerinde seyrediyor.

TÜRK VARLIKLARI PPK KARARINI BEKLİYOR

Türkiye’de piyasalar küresel piyasaları izlerken, dar aralıkta seyreden Türk varlıkları PPK kararını bekliyor. Türk varlıkları risk priminin belirgin şekilde azaldığı geçen haftanın ardından iki yönde de hareketlerin görüldüğü dar bir aralıkta seyrederken Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı bekleniyor.

Yatırımcılar ekonomi yönetimindeki değişikliğin para politikasına ilk somut yansımasını ise TCMB Para Politikası Kurulu’nun (PPK) Perşembe günü açıklayacağı faiz kararında görecekler. Reuters anketine göre Merkez Bankası’nın (TCMB) Naci Ağbal başkanlığındaki ilk toplantısında politika faizini 475 baz puan artırarak %15’e yükselteceği tahmin ediliyor. Ancak, bunun olması halinde dahi bu faiz artışının piyasalardaki faizlere belirgin bir yansıması olması beklenmiyor. Çünkü Türkiye’de gecelik faizler hali hazırda %14,75, TCMB’nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyet (AOFM) ise %14.64 seviyesinde. Ancak yine de piyasalar faiz kararını şu ana kadar yapılan açıklamaların ilk sınavı olarak görüyorlar.

 

Diğer Haberler

Başa dön tuşu